in ,

Nagy volt az érdeklődés a Székelyes nyílt napon

0

„Az ember életének legszebb, ugyanakkor legnehezebb időszaka a pályaválasztás. Ott állsz az élet küszöbén, keresed az utat, keresed a Neked leginkább megfelelő középiskolát. Egy ilyen meghatározó döntést csak alapos tájékozódás, információgyűjtés után lehet felelősen meghozni!” – ennek az idézetnek a szellemében invitáltuk az érintetteket intézményünk, a Gyulai SZC Székely Mihály Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája és Kollégiuma (Szarvas) nyílt napjára. Úgy tűnik, sokan megszívlelték tanácsunkat: „teltházas” érdeklődés övezte a 2019. november 13-án megtartott rendezvényünket.

A regisztráció után először Ozsváth Zsuzsanna igazgató asszony tartott tájékoztatót a megjelenteknek, melynek keretében felhívta a jelenlévők figyelmét a 2020. szeptember 1-jétől életbe lépő változásokra, az új szakképzési struktúrára. Ennek lényege, hogy mindenki számára rugalmas tanulási utakat, átjárhatóságot biztosít. A tanulmányaikat technikumban vagy szakképző iskolában megkezdők ugyanúgy eljuthatnak a felsőoktatásba, mint a gimnáziumban tanulók. Előnyt jelent utóbbihoz képest, hogy versenyképes alapfokú vagy érettségi végzettséggel megszerezhető szakmai képzettséggel léphetnek be közvetlenül a középiskola elvégzése után a munkaerő-piacra, továbbá, hogy a törvénytervezet alapján a 2020/2021. tanévtől kezdődően minden diák szakképzési ösztöndíjban részesül majd.

„A szakképzés a jövő lehetősége, élj vele Te is!”

A Székelybe jelentkezni kívánók tehát szakképző iskolai (volt szakközépiskola) és technikumi (volt szakgimnázium) képzések közül választhatnak. A technikumban megszerezhető technikusi szakképzettség középvezetői szintű ismereteket biztosít, az ötéves képzés egyesíti a gimnáziumi és a szakmatanulás előnyeit. A képzési idő: 5 év. A szakképző iskola 3 éves. Az ágazati ismereteket adó első év után két éven keresztül duális képzésben történik a szakmatanulás.

3 éves (szakképző iskola) képzéseink: asztalos; festő, mázoló, tapétázó; kőműves; cukrász; pék-cukrász, pincér-vendégtéri szakember; szakács; kereskedelmi értékesítő; szociális ápoló és gondozó és vízügyi szakmunkás.

5 éves (technikum) képzések ágazatai: informatika; faipar; közgazdaság; kereskedelem; vendéglátóipar; szépészet; pedagógiai; vízügy és turisztika.

Az igazgatói tájékoztató után az érdeklődők közismereti és szakmai órákat, gyakorlati foglalkozásokat látogathattak meg, megismerhették egy-egy szakma „kulisszatitkait”. Az aulában tájékozódhattak a kollégiumról (személyesen is megtekinthető volt a felújítás alatt lévő épület), a külföldi szakmai gyakorlatokról (ERASMUS+); iskolánk nyugalmazott pedagógusa, Tóthné Lipták Erzsébet jóvoltából pedig bemutatásra került az állandó szakmatörténeti kiállítás is – amit ezúton is köszönünk neki. Az udvaron sportbemutatót tartottak diákjaink.

S hogy még emlékezetesebbé tegyük a rendezvényt, ezen a napon adtuk át és vehették birtokba diákjaink a MakerSpace (Digitális Közösségi Alkotóműhely) labort, melyet fenntartónk, a Gyulai Szakképzési Centrum jóvoltából alakíthattunk ki. A Digitális Közösségi Alkotóműhely egy olyan speciális oktatási tér (nem tanműhely), amelyben projekt alapú oktatás, saját motivációból eredő kísérletezés, nem ipari, hanem egyedi „oktatás” zajlik. A következő alkotótechnológiák jelenlétét biztosítja (akár egymás kombinálásával): elektronika, 3D nyomtatás, robotépítés, lézervágás, CNC, varrás, hímzés, famegmunkálás. Olyan technológiákat ismertethetünk meg ezáltal a diákokkal, amik a jövő eszközei. Köszönjük, hogy megtisztelte jelenlétével átadónkat Kovács Zsuzsanna főigazgató asszony, Simon István Tamás kancellár úr, Jancsurák József szakmai főigazgató-helyettes úr, Krivjanszki János a Szarvasi Járási Hivatal képviseletében, Kohut Andrásné címzetes igazgató asszony, az iskolát támogató alapítvány elnöke, Gombár Györgyné, a szülői szervezet vezetője, a társintézmények képviselői. Külön köszönjük, hogy Babák Mihály polgármester úr és az újonnan megalakult képviselő-testület valamennyi tagja eljött az átadóra, személyesen is megtapasztalhatták, hogy milyen körülmények között, milyen színvonalon folyik itt a képzés.

Ha valakinek nem sikerült eljönnie rendezvényünkre, de kíváncsi az itt folyó képzésekre, tanműhelyeinkre, keresse fel honlapunkat (www.szekelyszarvas.hu) vagy érdeklődjön személyesen.

Köszönjük, hogy ilyen sokan eljöttek rendezvényünkre! Bízunk benne, hogy jó benyomást, új és hasznos információkat szereztek, és az itt látottak összegzése jó alkalom lesz egy otthoni beszélgetésre, hiszen a pályaválasztás akkor lesz sikeres, ha a diák érdeklődései, képességei, adottságai találkoznak a szülők reális elvárásaival.

Sikeres pályaválasztási döntést kívánunk!

Harmati Annamária igazgatóhelyettes

Fotó: police.hu0

Balesetnél helyszíneltek a rendőrök Szarvason

A végére meleg lett, de begyűjtöttük a három pontot Nagyszénáson