in

Angyali reggelek: sokan keresik karácsonyi valódi üzenetét

Lázár Zsolt esperes (Fotó: Hegedűs Éva)0
Lázár Zsolt esperes (Fotó: Hegedűs Éva)

Idén tizenhat napon át tart az a lelki zarándoklat, melynek végállomása változatlanul karácsony. December 2-23. között minden hétköznap melegséget árasztó gyertyafény, halk zene és forró tea kíséretében hangolódhat mindenki a kereszténység legnagyobb ünnepére. Az Ótemplomi Egyházközség hét évvel ezelőtt indította útjára a kezdeményezést, amely az istentiszteleti alkalmaktól kicsit eltérően, minden reggel egy házigazdát segítségül hívva segít a jeles napok üzenetének megfejtésében.

– Azt láttuk, hogy igény van rá, hogy az emberek advent időszakában együtt legyenek, közösségben legyenek. Mi korábban evangelizációt tartottunk, de azt éreztük, hogy nagyon zsúfoltak a napok, és nehéz a szarvasiaknak beleilleszteniük a mindennapokba ezt a délutáni időpontot. Ezt követően találtuk meg a reggel 7 órát, utalva egy kicsit a katolikus rorate misékre. Azt tapasztaltuk, hogy ezt nagyon szeretik a gyerekek és felnőttek egyaránt, és elmondható, az elmúlt évek alatt kialakult az Angyali reggelek közössége – tekintett végig az elmúlt időszakon Lázár Zsolt esperes.

Úgy véli, az emberek gyakran keresik az ajándékok, a csillogás mögött rejlő valódi tartalmat. A templom meghitt közege segít az elcsendesedésben, s remélhetőleg közben a válaszok is megérkeznek.

A reggeleknek – csakúgy, mint az előző években – ezúttal is van egy-egy házigazdájuk. A közélet, a politika, az oktatás, a civil szféra és az egyház is képviselteti magát, de egy sokkal személyesebb oldaláról. A házigazdák anekdotákon, ünnepi gondolatokon, tetszés szerint akár verseken és dalokon keresztül hozzák közelebb advent csodáját, és mesélnek a hit életükben betöltött szerepéről.

Az Angyali reggelek idei első vendégei Bagi László és felesége, Baginé Tóth Erika voltak. A szarvasi asztrofotós történetein révén beengedte az Ótemplom közönségét otthonába, párja pedig a költészet nyelvén foglalta keretbe mondanivalójukat.

– Olyan gondolatokat hoztam el, amelyet a jelenlévők is saját magukénak érezhetnek. Az egyik az együtt töltött idő jelentősége a mai világban, ebben a nagy rohanásban. Fontos, hogy a gyerekeinkkel és a családunkkal igyekezzünk minél több időt tölteni és foglalkozni. A másik pedig a ne csak nézz, hanem láss is gondolat, melyet nekem a csillagászat tanított meg. Vegyük észre azokat az apró rezdüléseket, amelyekkel egy kicsit kiszínezhetjük az életünket – fogalmazta meg tanácsait az éjszakai vadász.

Felesége hozzátette, anyaként mindent megtesz azért, hogy a gyermekeivel együtt olyan feledhetetlen pillanatokat éljenek át, amelyek hosszú távon maradandóbbak lesznek, mint a csomagolópapírok zörgése.

– Az egyik jó példa vagyok én is arra, amikor családanyaként nehéz elszakadni a hétköznapi rohanásról, a munka világától, de azt hiszem, az idő múlásával megtanul rangsorolni az ember. Mindenképp előtérbe kell helyezni a családot, hiszen minden perc számít. Talán meg tudunk állni, és észreveszünk néhány dolgot az életünkben. Jó válaszokat kaphat az ember egy-egy ilyen templomi alkalmon, és talán ráébred, melyek a valódi értékek – egészítette ki férje gondolatait.

A hagyományos zarándoklatokhoz hasonlóan a részvevők idén is „útlevelet” kapnak, amelybe pecséteket gyűjthetnek. Aki esetleg személyesen nem tud jelen lenni, vagy lemaradt egy-egy alkalomról, esténként 21 órától a Rádió Szarvas hullámhosszán is részese lehet az Angyali reggeleknek.

Az idei év újdonsága az oltár mögött berendezett karácsonyi falu, amely ünnepi fényekkel, festett házikókkal és kisvasúttal hozza közelebb a templomba betérőkhöz gyermekkoruk karácsonyi meséjét.

A Betlehemi Láng Szarvasra érkezik

Fotó: Babák Zoltán

Szezonzáró pergetőverseny Szentandráson