in ,

Mézédes játszóházzal hangolódott a Cervinusház az ünnepekre

Fotó: Hegedűs Éva0
Fotó: Hegedűs Éva

A szombati munkanapok miatt az ünnep előtti utolsó hétvégére időzítette játszóházát a Cervinusház. A megszokottnál valamivel korábban, már ebéd után várták a családokat az aulában, ahol a kézműves asztaloknál civil szervezetek sorakoztak fel. A Mozgáskorlátozottak Szarvasi Egyesületénél Uhljar Mátyásné irányítása mellett mézeskalácsot lehetett díszíteni, Szarvas Város Barátainak Köre és a Nagycsaládosak Szarvasi Egyesülete az ünnepi díszek és ajándékok terén jeleskedett, míg a Szarvasi Aranykor Nyugdíjas Egyesület a karácsony egyik kihagyhatatlan alkotóeleméből, a mézből kínált kóstolót.

– Ötféle mézet hoztunk a mai rendezvényre, amiből gyerekek, felnőttek, nagyszülők egyaránt kóstolhatnak. Célunk, hogy rávezessük őket, hogy ez jobb, mint a cukor, és később nagyobb arányban fogyasszák. A helyi méhész egyesület tagjai rendszeresen járnak az általános iskolákba is, és ott próbálják népszerűsíteni a mézet. Sajnos nem egyszer az derült ki, hogy nem minden gyermek ismeri ezt az édesítőszert, vagy olykor az is előfordul, hogy túl édesnek találják – osztotta meg tapasztalataikat Kituljak László elnök, aki magánemberként hosszú ideje méhészkedéssel is foglalkozik.

Mint mondta, bár összességében valamelyest javult a mézfogyasztási statisztika, gyakran még mindig szezonálisan vagy preventív jelleggel alkalmazzák. Nála a napindító egy kanál méz vált be, amely méregtelenít, kiváló antioxidáns, fertőtlenítő, nyugtató hatású, és segít megakadályozni a különböző emésztőszervi betegségeket is.

Néhány méterrel arrébb tovább folytatódott az „édes élet”, ezúttal szörpök formájában. Nyemcsok György őstermelő 18 féle finomságból hozott válogatást, köztük igazi ünnepi ízek is helyet kaptak.

– A mi klasszikus szörpjeink a citromfű, borsmenta és levendula, amiket nagyon régóta készítünk. Különlegességnek számít a csodabogyó, ami ötfajta vörösbogyós gyümölcsből áll. De van pl. fenyőrügyszörpünk, ami a tavaszi fenyőrügyhajtásokból készítünk. Az egyik legintenzívebb szörpünk a zsályaszörp, ami a legsokoldalúbb skáláját kínálja a gyógyításnak –árult el néhány érdekességet.

Hangsúlyozta, csak olyan zöldségből, gyümölcsből készítenek innivalót, aminek vagy valamilyen gyógyító tulajdonsága van, vagy magas a vitamintartalma. Tapasztalataik szerint sokan csak a bodzát keresik, de a gyerekek szerencsére nagyon nyitottak az újdonságok iránt. A népszerűségi listát leginkább az évszak határozza meg, ilyenkor télen leginkább a termikus hatású, édesebb ízek a kelendőbbek.

A kínálatból nem hiányozhatott a csillámtetoválás, az ünnepi sminkelés (Avon) és a csokoládé sem. A Csokikád Kézműves Manufaktúra közreműködésével a konyhában mindenki elkészíthette saját gasztromeglepetését is, amelynek tökéletes kiegészítéseként szolgáltak a precizitást és kitartást igénylő ünnepi gyöngydíszek. Ebben Kelcsi Sarolta ékszerkészítő adott útmutatást, aki egyúttal munkáiból is hozott egy csábító kínálatot.

A délutánon ünnepi mozifilmek vonultak végig, a mozogni vágyókat pedig Oláh Márkó invitálta egy jó hangulatú táncházba.

A mézédes játszóház sikerét bizonyítja, hogy szemerkélő eső ellenére is közel kétszázan fordultak meg a teátrum falai között.

Udvardi Zalán (Fotó: Babák Zoltán)0

Címvédés a szentandrási rapid sakkbajnokságon

Fotó: Babák Zoltán0

Megnyílt a szarvasi jégpálya, tessék menni korizni!