in ,

Az olimpia által inspirálva készülnek a szezonra a szarvasi karatésok

Fotó: Babák Zoltán0
Fotó: Babák Zoltán

A Tokióban idén megrendezésre kerülő olimpia programjába került be először a karate. Ez hatalmas motivációt jelent a sportot űzőknek, ahogy a legsikeresebb vidéki egyesület, a Szarvasi Harcművész Egyesület sportolóinak is.

Az olimpiára a világból 40 férfi és 40 női karatés juthat csupán ki, már annak is örülhetünk ha az országból egy versenyző ott lehet majd Tokióban. A kvalifikáció 1,5 éve kezdődött, és 18 év alattiak el sem indulhattak rajta.  A szarvasi versenyzők még nem, vagy csak idén töltötték be ezt a kort,  így céljuk csak a következő olimpiákon való részvétel lehet majd.

Ruzsinszki György edző mindent megtesz annak érdekében, hogy karatésai már egy olimpiai sport elvárásainak megfelelő szellemben és színvonalon készüljenek fel.

Ennek köszönhetően versenyzőink rendszeresen edzenek hazai, ukrán és szerb vb és EB érmes karatésokkal, az őket felkészítő edzőkkel, illetve  árnak külföldi edzőtáborokba, versenyekre.

Legutóbb Iránból járt Szarvason a válogatott egyik edzője, Saeid Hassanipour. Ez azért is óriási dolognak számít, mert az irániak a sportág legjobbjai, három versenyzőjük is teljesítette már az olimpiai kvalifikációs szintet. A sportszakember második alkalommal járt Magyarországon. Májusban ismerkedett meg Ruzsinszki György edzővel és a versenyzőivel egy Budapesten rendezett edzésen.

Szarvas nagyon tetszett, neki, nagyon élvezte az ittlétet. Sok emberrel találkozott nálunk, a helyi karatésok nagyon jó benyomást tettek rá, jó edzésprogramokkal találkozott, ami véleménye szerint még nagyobb sikerekhez vezethet a jövőben.

– Nagyon örülök, hogy egy ilyen egyhetes edzőtábor keretében meg tudjuk osztani, cserélni tudjuk tapasztalatainkat egymással. Igyekszem a tudásomat átadni az ittenieknek – jelentette ki, és elmondta, hogy az egy mérkőzésen belüli különböző szituációkra készíti fel ez alatt az egy hét alatt a sportolókat.

Öt éve az iráni karate-válogatott edzője, akik 2014 és 2016 után 2018-ban harmadszor is világbajnokok voltak a Madridban rendezett világbajnokságon küzdelemben. Ő maga kadet juniorként világbajnok volt, és aranyat nyert az Ázsiai Játékokon. Jelenleg legfontosabb feladatuknak tartja, hogy a 2020-as olimpiára kvalifikálják magukat, ha sikerül, akkor természetesen az aranyra hajtanak. Ennek érdekében mindent elkövetnek, minden nagyobb verseny előtt 20 napos bentlakásos edzőtáborban készül együtt a csapat.

Arra a kérdésünkre, hogy mi a véleménye a magyar, illetve a szarvasi karatéról, csupa jót mondott.

– Gyuri jó edző, kiváló eredményeket ért el a magyar válogatottal, jól tudja, amit csinál. Edzőtáborokat szervez, ami nagyon jót tesz a szarvasi és a magyar karaténak is.  A helyi versenyzők is tehetségesek, kiváló technikai alapokkal, jó a hozzáállásuk az edzéseken és mindent elkövetnek a fejlődés érdekében, kellő önbizalommal nemzetközi szinten is meg fogják tudni állni a helyüket.

A karatéban elért sikerekről kérdezve a következőképp fogalmazott:

– Hiszem, hogy ha sikeres akarsz lenni, hű akarsz maradni az álmaidhoz, akkor a tatamin, és a tatamin kívül is nagyon sokat kell érte dolgoznod. Ahhoz, hogy igazi bajnok legyél a tatamin, azon kívül is olyan életet kell folytatnod, ami pozitívan hat vissza a tatamin folytatott küzdelmeidre.

Szemerédi Bernadett és Boronyák Gergely (Fotó: Babák Zoltán)0

Kabaréval zárta az évet a Cervinus

Fotó: Hegedűs Éva0

Hat egykori kiváló sportolót ismert el az önkormányzat