in

Költségvetés és munkaprogram napirenden

Fotó: Zentai Péter
Fotó: Zentai Péter

Rendkívüli ülést tartott a Békés Megyei Önkormányzat Közgyűlése. A napirendek között a munkaprogram és az idei költségvetés elfogadása is szerepelt.

A megyegyűlés elején a megyei turisztikai irodával kapcsolatosan hozott döntést a testület. Múlt évben a Magyar Turisztikai Ügynökség a névhasználati szerződést felmondta, országosan pedig már csak három megyei turisztikai iroda létezik, az egyik Békésben. A képviselők fontosnak tartották, hogy a megyei iroda tovább működjön, Szegedi Balázs alelnök módosító javaslata szerint a szervezet ezentúl a megyei értékek népszerűsítésével is foglalkozik. Zalai Mihály elnök elmondta: a névváltozáson túl egyéb módosulás nem érinti a turisztikai irodát, inkább pozitív változás várható, hiszen a névhasználatból eredő kötelezettségektől megszabadulnak.

A munkaprogrammal kapcsolatosan több módosító javaslat érkezett. Mucsi András (Fidesz-KDNP) a képviselők figyelmébe ajánlotta, hogy idén a nemzeti összetartozás éve van, ehhez kapcsolódóan javasolja egy rendkívüli ünnepi ülés összehívását. Kezdeményezését egyöntetűen támogatták a képviselők. Zalai Mihály elnök javaslata szerint napirendre kerül szeptemberben a környezetvédelem a kormányhivatallal karöltve. Samu Tamás Gergő (Jobbik) kezdeményezte, hogy készüljön egy kimutatás arról, hogy melyik településnek van határon túli testvértelepülése, és javasolja ösztönözni ezen kapcsolatok létrejöttét.

Az idei költségvetésről is döntött a testület. A képviselők kiemelték, a főösszeg minden évben emelkedik, köszönhető ez annak, hogy a megyei önkormányzat hivatala számos többletfeladatot vállal, és pályázati lehetőségeket ragad meg, amellyel kiegészíti a normatívát. A Terület- és Településfejlesztési Operatív Program keretében projektmenedzsmenti feladatot végeznek az önkormányzat kollégái, amellyel szintén bevételhez jut a hivatal. Zalai Mihály elnök elmondta: a költségvetés főösszege tükrözi azt a feladattömeget, amelyet egy-egy önkormányzat végez, hiszen minden feladat pénzmozgással jár. A megyei önkormányzat költségvetésének főösszege duplája a tavalyinak, ez is jelzi az elvégzett munka mennyiségét. Olyan nem kötelező feladatokat is tovább visz az önkormányzat, amelyet más megyék már nem vállalnak, ilyen a Bursa Hungarica felsőoktatási ösztöndíjpályázat, a civil szervezetek támogatása, valamint a megyei turisztikai iroda fenntartása. Utóbbira fordított összeg a megyei turisztika népszerűsítésében, a kisebb települések irodáinak támogatásában játszik fontos szerepet, segíti, koordinálja munkájukat. A megye fejlődését biztosító költségvetést végül a Fidesz-KDNP képviselői egyhangúan támogatták, az ellenzék közül pedig senki sem.

A testület alapítványok támogatásáról, Békés Megye Területrendezési Tervének módosításáról, és az Arad-Békés Megyei Vegyes Bizottságba társelnök és tagok delegálásáról is döntött.

Fotó: Hegedűs Éva0

Újraéledt a taekwon-do Szarvason

Fotó: Babák Zoltán0

800 négyzetméternyi jég várja a szarvasiakat Petőfi Sándor utca végén