in

A jubileumok jegyében telik 2020 Csabacsűdön

Fotó: Hegedűs Éva0
Fotó: Hegedűs Éva

Két évfordulót is tartogat az idei év – ez derült ki január 8-án Csabacsűdön, a szokásos éves rendezvénynaptár egyeztetésen. A Csabacsűdi Nagycsaládosok Egyesülete ugyanis kereken 25 éve, 1995-ben alakult, míg tíz éve, 2011-ben indult útjára a Nemzetiközi Kukoricanap. Egyebek mellett ezeknek az eseményeknek a pontos időpontjait beszélték meg a Polgármesteri Hivatalban tartott egyeztető fórumon, amelyet a nagyközség önkormányzata mellett a civil szervezetek, oktatási intézmények, az egyház és a sportkör képviselői is részt vettek.

-Általában 35-45 közé tehető azoknak a rendezvényeknek a száma, amelyek a településünkön éves szinten megvalósulnak. Vannak köztük nagy közösségi programok, mint a gyermeknap, a falunap és a kukoricanap, illetve olyanok is, amelyek adott egyesület működésével összefüggésben jelennek meg – adott áttekintést a nagyközség életéhez tartozó eseményekről Molnár József polgármester.

Hozzátette, emellett megemlékeznek a nemzeti ünnepekről is, illetve a kitelepítettek emléknapjának is külön figyelmet szentelnek. Számos kulturális és szórakoztató esemény is színesíti az évet, a báloktól kezdve az egyházi főzőversenyen, gyertyagyújtásokon keresztül egészen a jótékonysági retro discóig.

Köszöntőjében első között boldog új évet és eredményes munkát kívánt a településen élőknek, majd köszönetét fejezte ki aktivitásukért. Mint megfogalmazta, minden egyes kis közösség érték, amelyek Csabacsűd életét sokszínűvé teszik.

– Igyekszünk különlegessé tenni az idei kukoricanapot. Ehhez reményeink szerint a Tesco áruház által meghirdetett nyereményjáték is segítségünkre lesz. A részvételhez pályázatot kellett benyújtanunk, amelyen sikerrel szerepeltünk. Mellettünk a nagyszénási lovas egyesület és egy pusztaföldvári civil szervezet nyerte el a lehetőséget. Szeretnénk kicsit kampányolni annak érdekében, hogy a pénztárnál kapott kupont a vásárlók a mi gyűjtődobozunkba dobják be – árulta el a terveiket Jansik Györgyné Editke, a Csabacsűdiek Baráti Köre Hagyományőrző Egyesület elnöke, aki a kukoricanap mellett az adventi gyertyagyújtások kezdeményezője is volt.

A játék január 25-e és február 15-e között zajlik a szarvasi és az orosházi áruházban. Az első helyezett jutalma 400 ezer Ft, amelynek elnyerése esetén tovább színesedne a kukoricanap palettája.

Az egyeztetés a tavalyival összehasonlítva gördülékenyebben zajlott. Mindössze egy dátum kapcsán kellett kompromisszumra jutni, amelyre az óvódai szülők közössége és Csabacsűdi Szlovák Önkormányzat is pályázott. Végül az utóbbi engedett, és a hagyományosnak mondható novemberi Vecerkát a tervezettnél egy héttel korábbra időzítette.

– Rendezvényeink nagyon népszerűek mind tagjaink, mind pedig vendégeink körében. Emellett lehetőség szerint igyekszünk tovább színesíti a programjainkat. Minden esetben a hagyományőrzés áll a középpontban, amelyeket szeretnénk új köntösbe bújtatva megmutatni a csabacsűdieknek – vetítette előre Válkovszki Mihály elnök a terveiket.

Bár a település programfüzete az év első hónapjában még csendes, év végén akad olyan hétvége is, amikor egy hét leforgása alatt három programot bonyolítanak. Az idei első nagyszabású rendezvények február első felében esedékesek, akkor már a farsang jegyében.

Besenczy Máté (Nagyrét Farm) védése a Hooligans ellen (Fotó: Babák Zoltán)0

Fordulatos mérkőzésekkel kezdődött a rájátszás

0

Sikeres évet zártak birkózóink