in ,

Közel száznegyvenezer látogatóval zárta az évet a Pepi-kert

Dr. Hanyecz Katalin (forrás: Körös TV)
Dr. Hanyecz Katalin (forrás: Körös TV)

– Minden év nehéz, hiszen valamennyi lehetőséget megragadunk, hogy egy fejlesztést megvalósítsunk. Ez mindig kínkeserves munkával jár, hiszen az intézményi hátterünk nehéz, és a tavalyi évben ránk nehezedtek olyan súlyok, amelyeket korábban nem tapasztaltunk – értékelte a tavalyi évet szubjektív szemszögből dr. Hanyecz Katalin. A Pepi-kert igazgatónője a Körös Televízió stúdiójában készült beszélgetésen elmondta, a belső feszültségeket szerencsére nem tükrözik a számok és a látogatói visszajelzések. Az elmúlt 12 hónapban közel 140 ezren váltottak jegyet a pénztárnál, ami összehasonlítva a 2012-ben mért 37 ezer fős adattal, kiugróan magas emelkedést mutat. (Az adat tartalmazza a Mini Magyarország Makettparkba váltott jegyeket is – szerk.)

A pozitív tendenciának véleménye szerint több összetevője van. A gazdasági válságot követő években a belföldi turizmus népszerűsítésére egyre nagyobb hangsúlyt fektettek, ami marketingtevékenységben és turisztikai fejlesztésekben is megnyilvánult. Ezzel párhuzamosa a szálláshelyek és a vendéglátó egységek száma, ill. színvonala is javult, ami lehetővé tette az egyre növekvő kereslet kiszolgálását. Szarvas esetében ez azt jelenti, hogy míg korábban a turisták legfeljebb 2-3 napot töltöttek a térségben, addig mára a vendégéjszakaszám gyakran eléri az egy hetet.

Az arborétum igazgatónője kiemelte, a látogatói igények is változtak. Továbbra is nagy figyelmet szentelnek azoknak, akiket a természeti környezet megismerése csábít a kertbe, de egyre nő azoknak az aránya is, akik pihenést, kikapcsolódást, játékot vagy sportolási lehetőséget is szeretnének a séta mellé rendelni. Számukra különböző csomagokat állítanak, amely megkönnyíti a választást, és segít a sokrétű igények kiszolgálásában.

Beszélt arról is, hogy a megnövekedett létszám sajnos nincs egyenes arányban a munkatársakkal. A szarvasi arborétum dolgozói létszáma továbbra is 20 fő, amelyből 8-10 fő foglalkozik az ország legnagyobb dendrológiai gyűjteményének a karbantartásával.

Nem ritka az sem, hogy egyetlen nap leforgása alatt több ezer fő fordul meg területen. Ilyenkor további feladatot jelent az érkező vendégek parkoltatása, koordinálása. Ezt korábban polgárőrök segítették, akiknek a munkáját – önkéntesekkel kiegészítve – a Mini Magyarország Makettpark munkatársai vállalták át. Hangsúlyozta, bár a terület a Magyar Közút Nonprofit Zrt. vagyonkezelésében van, a karbantartási munkálatokat ők végzik. Újabb szilárd burkolatú parkoló kialakítására egyelőre nem lát lehetőséget, így a közeljövőben meg kell elégedniük a rendelkezésre álló füves területekkel.

Szólt arról is, hogy a fejlesztések terén sincs megállás. A legnagyobb futó projektjük jelenleg a ROHU-35 Románia-Magyarország határon átnyúló Interreg pályázat, amelynek keretében egy 2,5 km hosszúságú sétautat alakítottak ki. Emellett épül egy foglalkoztató épület, kialakítanak egy meditációs teret, ill. egy gyógynövény-fűszerkertet is létrehoznak. A sétány Bolza Mariette nevét viseli majd, s hozzá kapcsolódóan egy „Négy évszak”-ra keresztelt futóversenysorozatot szerveznek.

A jelenlegi fenntartó (Szent István Egyetem) székhelyének távolsága és a bürokrata ügyintézés nehézzé teszi az Arborétum mindennapos ügyintézését, amit a bevételek visszatartása, a megkötött dolgozói létszám és a bérek emelésének hiánya tovább nehezít.

– Mindig bízunk, hogy kicsit jobban értékelik a munkánkat. Jelenleg komoly változások vannak az egyetemi struktúrában, ezért várakozó állásponton vagyunk, de azt tudni kell, hogy egy Szarvason működő intézményt csak a szarvasiak tudnak szívből értékelni és támogatni. Ezt érezzük és gondoljuk akkor is, amikor a helyi önkormányzat mellének áll, és próbál helyi fenntartású intézményei sorába állítani minket: a közös cél: Szarvas város fejlődése érdekében – tekintette bizakodóan a jövőbe.

(forrás: Körös Televízió)

Fotó: Babák Zoltán0

Sinka Imre: Élni hagyni a vállalkozókat

A Libalapos csapata

Libalaposiak nyertek, Sendülüdű meglepetésbronzot hozott