Connect with us

Békésszentandrás

Húsz éve kutatják Szentandrás helytörténetét

Fotó: Babák Zoltán
Fotó: Babák Zoltán

Az alapító okiratot 1999-ben 21 fő írta alá. Közülük sokan eljöttek, de már tizen nem lehettek ott pénteken, amikor a Szent István utcai klubban a Békéssy János Helytörténeti és Hagyományőrző Egyesület tagjai jöttek össze, hogy megünnepeljék húszéves fennállásukat.

– Nagyon örülök, hogy ennek az egyesületnek a tagja lehettem, vagyok, lehetek, és hogy alapítóként húsz éve részt vehetek a munkájában – köszöntötte a szülinapi összejövetel résztvevőit Benedek Erika. Elárulta, mindig is közel állt hozzá a falu történelme, ebből is írta a tanítóképzőben a diplomamunkáját, azóta az egyesület titkára.

Az egyesület elnöke, Hévizi Róbert is ott volt az alapítók között, sőt, ő volt az ötletgazda.

– Ez a több mint 20 év mögöttünk bizonyította azt, hogy egy életképes csapatról van szó, akik tudnak egy ügyért dolgozni, tudnak egymásért és egymással dolgozni – jelentette ki büszkén.

1999 áprilisában írt egy levelet azoknak, akikről úgy gondolta, hogy lokálpatrióták, foglalkoznak Szentandrás helytörténetével, a településsel kapcsolatos gyűjteményeik vannak.

Még azév májusában kimondták, hogy megalakítják az egyesületet, és június 25-én így is történt, Balla András, Bencsik Imre, Benedek Erika, Bontovics Imre, Bődi Mária, Csikós György és Csikós Györgyné, Hévizi Róbert, Kerekes Györgyné, D. Kiss Sándor, Kozák János, Molnár Imre Zoltán, Mrena Mihály, Pentaller Attila, Sinka Gábor, Sinka József, Sinka Pál, Strassburger Gyöngyi, Szabó Imre, Szécsi Balázs és Szurovecz Vince megalakították a Békésszentandrási Helytörténeti és Hagyományőrző Egyesületet. Augusztusban egy rendkívüli közgyűlést hívtak össze, amin Bontovics Imre órásmester javaslatára felvették Békéssy János nevét. A névadó az 1800-as évek első felében 31 évig volt a falu jegyzője, és foglalkozott helytörténeti kutatásokkal, amiket papírra is vetett. Ezek a feljegyzések mind a mai napig nem kerültek elő.

Hévizi Róvert a pénteki napját a saját történelmükkel töltött el. Gondolta, gyorsan összecsap egy kis vázlatot, amihez válogat képeket az archívumból. Kicsit alulbecsülte magukat, majdnem ötoldalnyi vázlat csak a húsz év programjairól szólt.

A húsz év összefoglalója után emléklapot adtak át tagjaiknak, illetve az egyesület tagjai egy plakettel kedveskedtek elnöküknek.

Népszerű

Jónás Jánosné, a Békés Megyei Roma Nemzetiségi Önkormányzat elnöke (Fotó: Hegedűs Éva) Jónás Jánosné, a Békés Megyei Roma Nemzetiségi Önkormányzat elnöke (Fotó: Hegedűs Éva)

Kiadvány jelent meg a Nemzetközi Roma Nap tiszteletére

Szarvas

A TV2 forgat az Ótemplomban (Fotó: Babák Zoltán) A TV2 forgat az Ótemplomban (Fotó: Babák Zoltán)

A TV2 forgatott ma az Ótemplomban – holnap reggel adásban Lázár Zsolt

Vallás

A szakorvosi rendelők bejárata (Fotó: Babák Zoltán) A szakorvosi rendelők bejárata (Fotó: Babák Zoltán)

Tájékoztató a szakrendelésekről – 2020. április 9.

Egészségügy

Fotó: Babák Zoltán Fotó: Babák Zoltán

A hónap végére ismét állhat a székelykapu Szentandrás határán

Békésszentandrás

A rovatot támogatja:

Archívum

2020. január
h k s c p s v
« dec   feb »
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  

Kategóriák

Friss

Hirdetés

Connect