in ,

A magyar kultúra napja a Cervinusban

Babák Mihály és Dósa Zsuzsa (Fotó: Valló Zoltán)0
Babák Mihály és Dósa Zsuzsa (Fotó: Valló Zoltán)

Nagyszabású, elegáns, színvonalas, teltházas gálával ünnepelte a magyar kultúra napját a Cervinus Teátrum. A műsort Dósa Zsuzsa szerkesztette és Varga Viktor rendezte. A fellépők mind kivételesen nagyszerű, a Teátrum tehetséges színművészei voltak. Dósa Zsuzsa műsorvezetése mellett a fellépők Szemerédi Bernadett, Nádházy Péter, Timkó János, Bardon Ivett, Boronyák Gergely, Ragány Misa és Nagy Róbert színművészek voltak. Közreműködött a Cervinus Tánckar Balázs Henrietta, Baráth Enikő, Csasztvan András, Fabó Marcel, Magyari László, Móricz Bence, Nemcsényi Alíz, Szabó Máté. Műsoron musicalrészletek, operarészlet, dal, vers, próza és tánc is szerepelt. A gála látványban, a műsor összeállításában, hangban, fényben, rendezésben, előadásban emlékezetes marad a gálák történetében.

A magyar kultúra napját 1989-óta ünnepeljük január 22-én. 1985-ben Fasang Árpád zongoraművész vetette fel az ötletet. A nap, amelyhez köthető a dátum az, hogy Kölcsey Ferenc 1823. január 22-én tisztázta le a Himnusz kéziratát Csekén.

Ez a nap egy kicsit az elmúlt év számadása is, és mint minden évben Varga Viktor a Cervinus Teátrum főrendezője elkészítette azt a kisfilmet, amiben számot adnak az elmúlt év eredményeiről.

Összesen 134 színházi előadás-fellépés, 42.215 színházi néző. Kiemelt a Városmajori Szabadtéri színpadon a négy teltházas előadás nyáron, a Nemzeti Színházban három alkalommal léphettek fel. Nyárasd már elmaradhatatlan a nyári időszakban, de ezeken kívül számos vendégjátékra hívták a Cervinus Teátrum előadásait az országban. A Dósa Zsuzsa, Varga Viktor nevével fémjelzett időszakban elkészített produkciókból, ami 2012. szeptemberétől 18 színházi előadás, amiből hetet ősbemutatóként láthatott a közönség. A legtöbb ma is műsoron van. A Vízi Színházban, a Cervinus Művészeti Fesztivál 14 napja alatt is látogatórekordokat döntöttek, hiszen szinte mindegyik előadásuk teltházat vonzott, sok vidéki néző is eljött megnézni előadásaikat. A Cervinus Teátrum büszke a Magyar Teátrumi Társaság Nyári Fesztiváljára, ahol 2019-ben két díjat vehettek át a záró gálán, ezúttal a Macska a forró bádogtetőn című előadásért Dósa Zsuzsa rendező a fődíjat, a legjobb előadás-díját vehette át, Timkó János alakításáért Polgármesteri külön-díjban részesült.

De a Cervinus Teátrum nem csak színházat működtet. Büszkék a mozira is, amelyben 1.338 vetítés volt, 27.945 nézővel.

Rendszeresen szervezik a városi rendezvényeket is, ahol sok esetben a színház művészei lépnek fel. (Március 15, Május 1, Gyermeknap, Kenumaraton, augusztus 20, október 6, október 23, Mikulás nap, és az Adventi vasárnapok.) Külön említésre méltó a Szilvanap, ahol 2019-ben 12.000 látogató volt kíváncsi Szarvas egyik legnagyobb rendezvényére.

Szerveztek és lebonyolítottak 11 nyári tábort és 5 alkalommal játszóházat, melyeken 832 fő vett részt. Népszerűek még a farsangi, az őszi és a Karácsonyi játszóházi foglalkozások.

Tíz civil szervezet működik a házban, ami a szorosabb együttműködést is eredményezi az egyesületekkel, alapítványokkal. Kiemelten együttműködnek a Tessedik Táncegyüttessel. Egyéb rendezvényeknek 122 alkalommal adott otthont a Cervinusház (ezek között voltak országos versenyek, fesztiválok).

A Chován Kálmán Művészeti Alapiskola egyes foglalkozásain is a házban alkothatnak, élhetik ki kreativitásukat a gyermekek (dráma, kerámia, kézműves és néptánc foglalkozások is zajlanak az épület falain belül). A mozgásfoglalkozásokon 8 oktató 523 alkalommal foglalkozott a jövő nemzedékkel.

A kisfilm ezúttal is megköszönte a Cervinus Teátrum minden dolgozójának munkáját.

A filmvetítés előtt dr. Dósa Zsuzsa a Cervinus Teátrum művészeti igazgatója színpadra hívta Csasztvan Andrást a Cervinus Teátrum igazgatóját és Babák Mihály polgármestert, akik mindketten a kultúra sokszínűségéről beszéltek, amely Szarvason nagyon színes, sokrétű, gyermekeknek, felnőtteknek egyaránt ajánl kulturális programot a kikapcsolódásra, feltöltődésre vágyóknak.

A gála már hagyományosan Szarvas himnuszával, a Csodaszarvas fináléjával ért végett, amelyet a fellépő színművészek énekeltek.

Köszönet a gáláért az alkotóknak!

Galambos Edit

A fotókat Valló Zoltán készítette.

0

Érdemes-e szlovák nyelvet tanulni?

A képeken az Andragória–FC Gold mérkőzés (Fotó: Babák Zoltán)0

A Korona gólzáporral húzott el az élbolyból