in

Több mint hetven program várja a szentandrásiakat 2020-ban

Fotó: Hegedűs Éva0
Fotó: Hegedűs Éva

Bőséges programkínálatból válogathatnak a Békésszentandráson élők idén – ez derült ki a január 14-én tartott egyeztető fórumon. Általánosságban elmondható, hogy az első hónap közepétől nincs megállás, minden hét legalább egy-két programot tartogat. A legmozgalmasabbnak előreláthatólag az április ígérkezik, amikor az előzetes tervek szerint tíz esemény váltja egymást. A fórum meghívott vendégei az önkormányzat mellett a civilek és a helyi sportegyesületek voltak, akikkel közösen lapozták végig a naptárat.

– Nagyon örülök annak, hogy a civilek sokat tesznek a település életének felpezsdítéséért. Mi ezt igyekszünk azzal meghálálni, hogy segítünk a finanszírozásban, hiszen tudjuk, hogy államilag nagyon karcsúra szabják a támogatásokat. Tavaly már egy megemelt, ötmillió forintos keretösszeget osztottunk szét közöttük, ami komoly elismerést váltott ki a részükről. Cserébe rengeteg programot szerveznek, és sokat segítenek az önkormányzati rendezvények színvonalas lebonyolításában is – fejezte ki háláját Sinka Imre polgármester a civilek irányába.

Elismerte, a civil szervezetek taglétszáma sajnos valamelyest csökken, az átlagéletkor pedig emelkedik. Szerencsére vannak új kezdeményezések is, igaz, kevesebb, mint amennyire szükség lenne. Közéjük tartozik a Valami kézműves közösség is, amely alig egy éve alakult.

– Nagyon örülök, hogy meghívtak bennünket erre az egyeztetésre, ötletelésre. Mi is számos programot tervezünk 2020-ban, de egy évre előre még nem látjuk a pontos időpontokat. Az biztos, hogy legközelebb január 25-én szervezünk egy kézműves délutánt, amelynek középpontjában a farmer újrahasznosítás áll. Az év további részére is vannak terveink, de ezek időpontja leginkább attól függ, hogy ki, mikor ér rá – árulta el Cziglédszky Marianna, a közösség egyik életrehívója.

Hévízi Róbert, a Civil Egyeztető Fórum elnöke elmondta, 2007 óta évente 3-4 alkalommal tartanak hasonló egyeztető megbeszéléseket, amelyeknek a célja a programok összehangolása és az ütközések elkerülése. Rámutatott, az előző évekhez képest túl sok változás nem jelentkezik, ami azt jelenti, hogy egy jól bevált rendezvényterv mentén szerveződnek az éves események.

– Április hónapban történt több igazítás, és ott a jövőben is lesznek majd egyeztetések. Igazából ez a rendezvénynaptár csak egy iránymutatás az idei évet illetően. Szinte mindig bővülni szokott, és olykor az is előfordul, hogy egy-két program elmarad, vagy változnak az időpontok – avatott be a megbeszélés részleteibe.

A Békéssy János Helytörténeti és Hagyományőrző Egyesület elnökeként arról is tájékoztatott, hogy az egyesület évente kb. 10-12 programot szervez. Ezek egy része az önkormányzattól átvett megemlékezéseket, gyásznapokat vagy a településsel kapcsolatos ünnepségeket jelenti. 2020-ban egyetlen változást iktatnak be, mégpedig, hogy az április 27-re tervezett kuruc lázadáshoz kötődő programot és az eredetileg május 6-i Rákóczi-emléknapot összevonják, és az utóbbi időpontban tartják.

A legközelebbi nagyszabású rendezvény január 22-én, a Kultúra Napján lesz. A program 16.30-kor az Aszódi Emlékháznál megemlékezéssel veszi kezdetét. 17.15-kor a Tél-fény címmel nyílik fotókiállítás a községi könyvtárban, 18 órakor pedig Bella Rózsa grafikusművész közreműködésével vetített képes előadásra várnak mindenkit a művelődési házba.

Fotó: Hegedűs Éva0

Nyelvében él a nemzet

0

Szarvasi hallgatónak lenni különleges