Connect with us

Szarvas

2019 legszebb fotói közé kerültek a szarvasi asztrofotós felvételei

Bagi László két felvételét is beválogatta a National Geographic a tavalyi év gyűjteményébe. A legszebb fotók között található a Szív-köd egyik részletét és a Rozetta-ködöt megörökítő asztrofotója is, amelyek tavaly már kiérdemelték a rangos tudományos havilap hónap fotója elismerését. Az utóbbi időszak sikerei közé tartozik továbbá, hogy az Insight Astronomy Photographer of the Year 2019 világversenyen 80 ország 4600 pályamunkája közül a Mélység és Magasság című felvétele a döntőbe jutott. A szarvasi asztrofotós azonban idén még magasabb babérokra tör. Már az idei versenyre készül, és ezúttal a dobogót célozza meg.

– Nemcsak egy, hanem két felvétele is gazdagítja a National Geographic 2019-es válogatását. Hogyan áll össze ez a gyűjtemény?

– A tudományos magazin minden évben kiemelt figyelmet fordít az amatőr természetfotósokra és asztrofotósokra. A tavalyi évem nagyon szerencsésen alakult, mert februárban és decemberben is az én munkámat választották a hónap fotójának. Ennek folyományaként a National Geographic ebből a 12 felvételből kiemel néhányat, melyek esztétikailag, tartalmilag vagy valamilyen tudományos szempontból bekerülhetnek a gyűjteménybe.

– Mit jelent Önnek ez az eredmény? Újabb mérföldkövet?

– Mindig nagyon örülök annak, ha tudományos folyóiratban, médiumokban, online portálokon megjelenhetnek ezek a felvételek. A National Geographicnál méltóbb helye nem is lehetne ezeknek a képeknek, ezért nagyon nagy megtiszteltetés volt ez a válogatás számomra.

– Sok publikáció, kiállítás és elismerés kísérte végig a tavalyi évet, s akadt közte egy nagyon megható momentum is. Az egyik képét árverésre bocsájtották, a bevételt pedig a Miskolci Kórház javára fordították. Hogy alakult a licit?

– Nagyon meghatározó emlék számomra ez a decemberi árverés, hiszen ilyen módon még nem értékelték soha a munkámat. Tocsev János fejéből pattant ki az ötlet, aki az észak-magyarországi művészeket fogja össze, hogy mi lenne, ha a gyermekkórház betegei számára egy jótékonysági adománygyűjtést szervezne. Az én egyik felvételem, a Pickering háromszög volt a fő attrakciója az aukciónak. A fotót 2×2 m-es méretben, nagyon jó minőségben kinyomtattak, és végül 240 ezer Ft-ért kelt el. Nagyon jó érzés volt számomra, különösen azért, mert tudtam, hogy a pénz és a kép is a gyerekkórházban marad. Jelenleg is ki van állítva a gyerekkórház egyik termében.

– Az év újabb nagy lendülettel indult, hiszen ebben a hónapban ott lehet az egyik képe az Élet és Tudomány c. hetilapban, egy másik művészeti ággal párhuzamba állítva. Mi ennek a története?

– Valóban címlapos fotó lesz hamarosan az egyik felvételem, de ezúttal nem az én munkásságom áll a középpontban. Egy hölggyel, N. Sebestyén Katalin festőművésszel hozott össze a sors, aki az asztrofotósok által megörökített égi jelenségeket viszi vászonra. Egy alkalommal megkért, hogy lefesthesse az Univerzum legnagyobb rózsájáról, a Rozetta-ködről készült képemet. Erre a tevékenységre felfigyelt a hetilap is, s egy olyan cikk jelenik meg a közeljövőben, ami a két művészeti ágat egymás mellé helyezi, boncolgatja a különbségeket és a hasonlóságokat.

– Emellett már gőzerővel készül az idei Insight Astronomy Photographer of the Year világversenyre is, amelyen tavaly sikerült a döntőbe kerülnie. Még magasabbra emeli a lécet?

– Ezek nagyon nagy kihívások. A kiállítások hozták talán magukkal, hogy megmérettessem magam azon a területen, amit szeretek. Csak halkan jegyzem meg, hogy öt éve próbálkoztam vasakarattal, mígnem tavaly eljutottam oda, hogy mélyég objektumok kategóriában a legjobb 15 közé került a Mélység és Magasság című felvételem. A napokban zárul az új felhívás, és ismét nevezek. Idén kilenc fotóval indulok, s ahogy mondják, fő az optimizmus, ill. a remény hal meg utoljára. Bízom benne, hogy végül ezen a megmérettetésen is sikerül egy dobogós helyet elérnem.

Népszerű

Bátor György, Doxy és tanítványa, Keller Gergyő Bátor György, Doxy és tanítványa, Keller Gergyő

Keller Gergő bronzot szerzett az Olimpiai Reménységek Versenyén

Sport

Fotó: Gallicoop Instagram Fotó: Gallicoop Instagram

Tortilla könnyedén pulykából

Ajánlatunk hétvégére

Fotó: Babák Zoltán Fotó: Babák Zoltán

Csak nyertesek voltak a Körös-körül

Sport

Fotó: Kepenyes Balázs Fotó: Kepenyes Balázs

Csak szépíteni tudott a Hunyadi

Sport

A rovatot támogatja:

Archívum

2020. február
h k s c p s v
« jan   Már »
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
242526272829  

Kategóriák

Friss

Hirdetés

Connect