in

BMKIK: Gazdasági évnyitó 25 éves jubileummal

Hódsági Tamás, dr. Parragh László és dr. Orosz Tivadar (Fotó: Rosta Tibor)0
Hódsági Tamás, dr. Parragh László és dr. Orosz Tivadar (Fotó: Rosta Tibor)

Gazdasági évnyitót és 25 éves jubileumi ünnepséget tartott az iparkamara február 25-én Békéscsabán. A nagyszabású rendezvényen bemutatták a TOP100 Békés Megye Gazdasága 2019 című kiadványt is.

Előadók voltak: dr. Orosz Tivadar, a Békés Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke, dr. Takács Árpád kormánymegbízott, dr. Kovács Tamás a NAV Békés megyei igazgatója, Kása Katalin, a Központi Statisztikai Hivatal főosztályvezetője, Besesek Botond, a Pénzügyminisztérium adószabályozásért és számvitelért felelős helyettes államtitkára, és dr. Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke.

A résztvevők a megye legnagyobb vállalkozásainak képviselői, közigazgatási intézmények és városvezetők.

Békés megye gazdasági fejlettsége továbbra is elmarad az országos átlagtól – hangzott el gazdaságpolitikai évnyitó fórumán kedden, Békéscsabán.

Békés megye népessége évente háromezerrel csökken, a bruttó bérek 90 ezer forinttal maradnak el az országos átlagtól, a megyében mindössze 14 nagy – 250 dolgozónál többet foglalkoztató – cég van, és az országos befektetéseknek is csak 12 százaléka érkezik ide. Mindezen összefogással kell változtatni – hangsúlyozta Orosz Tibor, a kamara elnöke.

Kovács Tamás, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal Békés Megyei Adó- és Vámigazgatóságának vezetője úgy fogalmazott, “nagy szakadék kezd kialakulni” a Békés megyei TOP 100 vállalat és a többi 17 ezer vállalkozás között.

Leginkább a TOP 100 vállalkozások járulnak hozzá ahhoz, hogy a megye meg tudja őrizni a népességét. A TOP 100-as cégek 80 százaléka adózási szempontból megbízhatónak minősül – tette hozzá.

Kása Katalin, a Központi Statisztikai Hivatal főosztályvezetője azt jegyezte meg, hogy 250 embernél több dolgozót csak a közigazgatási, állami szektor foglalkoztat; ez a terület adja a megye bruttó hozzáadott értékének nagy részét is.

Békés mezőgazdasági megye, ugyanakkor a sertésállomány 2013 óta megfeleződött. Az ipar ugyan növekszik, de az export aránya elmarad az országostól, ahogyan a beruházások volumene is – mondta.

Hozzátette, a megyék közül Békés szenvedi el a legnagyobb népességvesztést, emiatt a közeljövőben kihívás lesz az üres álláshelyek betöltése.

Besesek Botond, a Pénzügyminisztérium adószabályozásért és számvitelért felelős helyettes államtitkára a kormány adópolitikájáról beszélt.

A kormány az adók mértékét és számát is csökkenteni szeretné. 2016-ban mintegy 60 féle adót tartottak számon, a ciklus végére ezt 40-re szeretnék levinni – tette hozzá.

Beszélt arról, hogy a helyi iparűzési adó december 20-ai feltöltési kötelezettségének eltörléséről egyeztetnek az önkormányzatokkal.

A társasági adó feltöltési kötelezettségének eltörlése mintegy 170 milliárd forintot hagy a vállalkozásoknál, a szociális hozzájárulási adó (szochó) tavaly júliusi csökkentése pedig 300 milliárdot – mondta Besesek Botond.

Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke szerint kérdéses, hogy tovább csökkenthető-e a szocho, a bérek emelkedése ugyanis “lanyhul”.

Óriási kihívásnak nevezte a növekedési ütem fenntartását, szerinte nincsenek már olyan új intézkedések, amelyek ehhez hozzájárulhatnak.

Az iparkamara elnöke a várakozásoknál nagyobb inflációra számít, és felhívta a figyelmet a reálkamat szintjére, amely szerinte egy idő után visszafogja a beruházásokat.

Parragh László aggályosnak nevezte az amerikai-kínai kereskedelmi háború árnyékában kialakuló amerikai-európai kereskedelmi konfliktust, az elhúzódó orosz-ukrán konfliktust és a koronavírus megjelenését.

Takács Árpád megyei kormánymegbízott úgy vélekedett, hogy “van tartalék, van bázis” Békés megye fejlesztéséhez.

A megyében a regisztrált álláskeresők száma 10 ezer alá csökkent. Két éve még 16 ezer közfoglalkoztatott volt, tavaly hétezerre csökkent a számuk, idén pedig hatezer alá szeretnék szorítani. Békésben 24 kiemelt beruházás zajlik – közölte.

Békéscsaba, 2020. február 25., kedd (MTI) Gazdaság-ipar-kamara
bhzs \ gjé \ bpt
MTI 2020. február 25., kedd 15:39

0

Nézzük Reálisan!

0

A Grund Mi vagyunk…! „Gyakorló 20200220”