in ,

Jobbik: A szarvasiak választ várnak a luxusautó-vásárlás ügyében

Samut Tamás Gergő és Pálinkás Tamás (Fotó: Hegedűs Éva)0
Samut Tamás Gergő és Pálinkás Tamás (Fotó: Hegedűs Éva)

Egyszemélyes előadásnak nevezte a február 20-i soros testületi ülést Pálinkás Tamás. A Jobbik helyi elnöke beszélt az idei költségvetésről, amelyre vonatkozóan minden képviselőtől kértek egy programot. Csalódottan állapította meg, hogy a párt által delegált képviselőjüktől egyetlen javaslatot sem fogadtak el. Egyebek mellett azt sem, hogy minden önkormányzati képviselő egy meghatározott pénzügyi keretből gazdálkodhasson, amit az azonnali megoldást követelő problémák megoldására fordíthat.

– Mint ahogyan az előző húsz évben is láthattuk, hogy ez egy 1/1-es költségvetés. Ez Babák Mihály költségvetése. Samu Tamás Gergő nem fogadta el. Teljesen egyetértek vele – osztotta meg véleményét.

Szólt két, a közösségi portálon nagy port kavart témáról. Az egyik a Newjság internetes portál ügye, amelytől az önkormányzat az idei évtől megvonta a támogatási összeget. Ő maga értetlenkedve fogadta a döntést, ezzel együtt akceptálta az elektronikus médium tulajdonosának hozzájuk is eljuttatott tájékoztatóját, mely szerint az önkormányzati közleményeknek, politikai híreknek meghatározott díjszabás ellenében tud csak felületet biztosítani, ezeken az eseményeken megjelenni.

Felháborítónak tartja, hogy lecserélik az önkormányzat tulajdonában lévő ötéves, alig 80 ezer km-t futott gépjárművet, amelynek a motorháztetője nemrégiben megrongálódott. Nem érti, miért volt szükség erre a lépésre, hiszen a kár okozója ismert, így annak kötelessége megtéríteni az okozott kárt. Helyesbített azon a testületi ülésen elhangzó megjegyzésen, mely szerint az autó „szinte ingyen volt”, hiszen a régi autók eladási és az új gépjármű vételára között kb. 8 millió forint különbség van.

Megkérdőjelezte továbbá azt is, hogy a település polgármestere az autót csak közcélokra használja. Úgy véli, előszeretettel intézi bevásárlásait hivatali gépjárművel, illetve vélhetően budapesti tanulmányai folytatásához is használja. Éppen ezért a közérdekű adatként szeretné megtudni, hogy Babák Mihály fizet-e a magáncélú gépjárműhasználatért, vagy ezeket a kitérőket az adófizetők pénzéből finanszírozza.

Sérelmezte azt az urizáló, tanácselnöki magatartást, amelyet a város első embere a testületi üléseken folytat. A helyi médiumon keresztül üzent neki, hogy egy jobbikos képviselőt csak egy jobbikos szavazó vonhat kérdőre, neki pedig nincs joga ehhez. Végül reményét fejezte ki, hogy az elkövetkező öt év nem a bosszúról fog szólni, de a jelek sajnos nem errefelé mutatnak.

Samu Tamás Gergő önkormányzati képviselő megfogalmazta, a 20-i testületi ülés leginkább Babák Mihály kicsinyes bosszújáról és jólétéről szólt. Ezt támasztja alá az a tény is, hogy megvonta a támogatást attól az online médiumtól, amelynek a kitalálója, elindítója elindult az önkormányzati választáson. Megjegyezte, bizottsági ülésen csupán egy MSZP részről delegált külsős tag mert szembeszállni a javaslattal.

Beszámolt arról is, hogy négy módosító indítványa közül egyet sem fogadtak el. Szerepelt köztük az út és járdaépítésekre fordított összeg növelése, valamint a dolgozó, legalább három gyermeket nevelő családok támogatása. Ez utóbbi esetében mentesítené őket a hulladékszállítási közszolgáltatási díj megfizetése alól, ami egyébként már az idősek esetében fennáll. Fedezetként a polgármester jutalmát jelölte meg, a nemleges döntésből viszont azt a következtetést vonta le, hogy Babák Mihálynak fontosabb a saját jóléte, mint a nagycsaládok támogatása.

Érintette a költségvetés kérdését is. Úgy látja, az állam egyre kevesebb forrást nyújt az önkormányzatok működéséhez, a hiányt pedig a helyi adóbevételekből kell kigazdálkodniuk. A helyzetet a jövőben valószínűleg tovább nehezíteni, ha az állam a vállalkozásoknak alternatívákat is felajánl, amelynek folyományaként kevesebb pénz fog befolyni a város kasszájába.

Szólt a szúnyoggyérítés kérdéséről is. Javaslatában megfogalmazta, térjenek át a biológiai gyérítésre, amellyel kapcsolatban szakértőkkel is felvette a kapcsolatot. Úgy tűnik, ha a közeljövőben megkezdik az ilyen irányú lépéseket, jövőre már hatékonyan fel tudnak lépni a vérszívókkal szemben.

Zárásként kérte a polgármestert, tisztázza a helyzetet az új luxusautóval kapcsolatban, mert a szarvasiak választ várnak az ügyben.

A “Szarvasért” Alapítvány felhívása rajzversenyre

Fotó: Hegedűs Éva0

Szarvasi sportolót támogatnak a Négy évszak futóverseny bevételéből