in

Filmajánló: Kis magyar valóság szarvasi áthallással

Feleségemmel, Évával néhány éve kialakult az a szokás, hogy a magyar filmeket moziban nézzük meg. Eleinte csak azért, hogy ezzel is támogassuk a magyar filmet, hiszen ha nincs bevétel, nincs ösztönzés arra, hogy új, még jobb filmeket csináljanak. Eleinte ez részünkről nem volt kis áldozat, de aztán a következetesség meghozta jutalmát, mert jött A martfűi rém, Liza, a rókatündér, a Víkend, de így jutottunk el az Utóéletre, a BÚÉK-ra, a Budapest Noirra, a Kölcsönlakásra, az Egy napra, X – a rendszerből törölve, Testről és lélekrőlre, a Rossz versekre, a Drakulics Elvtársra, a Seveledre vagy egy hete a Szép csendben című filmre, illetve pénteken a Zárójelentésre.

Ez utóbbit nem tudtam eldönteni, szeretném megnézni, vagy nem szeretném. Oscar ide, Oscar oda, Klaus Maria Brandauer sohasem tartozott a kedvenceim közé, ahogy Stohl András sem.

A Zárójelentés az első pillanatban elcsípett, és nem engedett el a hátralevő majd két órában. Klaus Maria Brandauer Stephanus professzor szerepében szembesül azzal, hogy egy kórházbezárás következtében elismert szívsebészként egyik napról a másikra lapátra teszik. De nála az orvoslás nem hivatás, hanem életforma, így kitalálja, hogy lemegy szülőfalujába körzeti orvosnak. Beköltözik az édesanyjához (Csomós Mari), aki utál minden nőt, aki a fia közelében feltűnik, legyen az a felesége akár 35 éve, mert mint mondja, neki az jár, hogy a fia csak vele törődjön. Ha ő feltűnik a színen, biztos, hogy olyan megjegyzéseket tesz.

A falu polgármestere (Stohl András) eleinte támogatja, majd Stephanus professzor ellen fordul. Ellehetetlenítése érdekében előásnak egy 18 éves korából származó rendőrségi ügyet, és megfelelő marketinggel elérik, hogy a betegek elforduljanak tőle.

Ja, és nehogy elfeledkezzünk Stephanus professzor gyerekkori barátjáról, a falu papjáról, akit Eperjes Károly alakít!

A forgatókönyvet Szabó István írta, valamint ő is rendezte a filmet. Az operatőre az a Koltay Lajos, akit Szabó István operatőreként ismerhetnek a filmrajongók. Nagyon szép vágásokon keresztül mutatja be a falut, de talán a legszebb képek gyönyörű színekkel a két gyerekkori barát horgászatai közben készültek.

Ne olvassák el a kritikát, inkább menjenek el, és nézzék meg! A Zárójelentés pillanatnyilag 6,3-en áll az IMDB-n, de nálam lényegesen magasabban, talán a vélt áthallások miatt… vagy minden település ilyen lett az elmúlt harminc évben?

A Zárójelentés még péntekig látható a Szarvasi Moziban.

Fotó: Babák Zoltán0

Megvan az első tavaszi győzelem

Fotó: Babák Zoltán0

A Liverpool 3 pontnyira lopta magát az éllovas Koronához