in

Szarvason avatták fel az első MályvaPolcot

Fotó: Gácsiné Petrovics Szilvia0
Fotó: Gácsiné Petrovics Szilvia

Már nem először játszott úttörő szerepet Szarvas a Mályvavirág Alapítvány életében. Néhány éve a településen jött létre az első Mályvapont, nemrégiben pedig egy újabb kezdeményezés talált partnerre. A szarvasi Városi Könyvtárban egy olyan tematikus sarkot alakítottak ki, ahol a nők testi-lelki egészsége áll a középpontban, s természetesen a méhnyakrákkal kapcsolatos információkhoz is hozzájuthatnak az érdeklődők.

– Az ötlet nem az enyém, hanem Baginé Tóth Erika könyvtárvezetőjé. Januárban, az Európai Méhnyakrák Megelőzési Hét keretében tartott kerekasztal beszélgetést követően pattant ki a fejéből, amelynek az intézmény adott helyszínt. Felvetette, mi lenne, ha a könyvtár egyik szegletében kialakítanánk a hölgyek számára egy olyan polcrendszert, ahol a Mályavirág Alapítvány kiadványai mellett egyéb olyan könyvek is megtalálhatók lennének, amelyeket kifejezetten nekik szánunk. Vagyis minden, ami bennünket érdekelhet, és valamilyen formában kapcsolódik az egészséges életmódhoz – taglalta az előzményeket Bartus Beatrix, a Szarvasi Mályvapont vezetője.

Beszélt arról is, hogy az esztétikusan dekorált zugban az intimitás és a közösségi élmény is helyet kapna. Az előbbivel bármikor élhetnek a könyvtárba betérők, emellett nőket érintő programok szervezésétől sem zárkóznak el. Mindezen túl a tér találkozópontként is szolgálhatna, ahol a daganatos betegségben érintett hölgyek – időpont egyeztetést követően – konzultálhatnak vele.

Tóth Icó, az alapítvány elnöke meghatottan szólt arról, hogy a szarvasi kezdeményezés gyorsan szárba szökkent, és a közeljövőben Orosházán, Szomoron és Dunaharasztiban is sor kerülhet MályvaPolcok átadására. Hangsúlyozta, bár a szervezetet alapvetően a méhnyakrákkal azonosítják, mára már valamennyi női daganatos megbetegedés prevencióját segítik. Ezért is örült különösen, amikor megtudta, hogy a nők a könyveken keresztül ezekbe betekintést nyerhetnek.

A beszélgetés meghívott vendégeként voltak jelen Farkasné Lestyán Eszter, a Szarvasi Egészségfejlesztési Iroda (EFI) képviselője. Aláhúzta, fontos a hálózatépítés, ezért is örültek a könyvtárral történő összefonódásnak. Ennek megerősítéseként egy együttműködési megállapodást is aláírtak.

Kós Nóra klinikai szakpszichológus-jelölt ajánlására több könyv is kikerült a polcokra. Vallja, ha a kezdet kezdetén megértjük önmagunkat, ez a későbbiekben – akár egy betegség kialakulása esetén is – sokat segíthet.

– A szomatikus betegségek kialakulásában a genetika mellett gyakran a szomatikus tényezők is hatással vannak. Nagyon sokszor szóba kerülnek a transzgenerációs kérdések, a környezeti modell, a szülői nevelői attitűd, a tanult sémák, s ezek mind-mind hozzájárulnak ahhoz, hogy később milyen megküzdési stratégiáikkal rendelkezünk felnőtt korukban. Természetesen a genetikai okoktól nem tekinthetünk el, de az, hogy hogyan éljünk meg betegséget, abban a megküzdési stratégiáknak nagyon nagy szerepük van – mutatott rá egy-egy probléma sokoldalú megközelítési módjára.

Szerencsére azt tapasztalja, hogy a lelki egyensúly mindinkább előtérbe kerül, s a hölgyek egyre több időt szánnak a kérdések megválaszolására. Tervei között szerepel a közeljövőben egy megsegítő csoport létrehozása, amelynek a tagjai havi rendszerességgel találkoznának.

A Szarvasi Bibliothéka Alapítvány ötvenezer forinttal támogatta a kezdeményezést. Az összegből szakkönyveket vásároltak.

Fotó: Gácsiné Petrovics Szilvia

Zvara 2 gólt szerzett a 6-ból (Fotó: Babák Zoltán)0

Nagy lépést tett a Korona a bajnokság megnyerése felé

0

Megye Futás hetedszer