in ,

Szigorított feltételekkel folytathatja működését a piac

Fotó: Hegedűs Éva0
Fotó: Hegedűs Éva

A kialakult járványveszélyre tekintettel minden piaci napot követően fertőtlenítést végeznek a Szarvasi Komép Városgazdálkodási Nonprofit Kft. munkatársai. Első ízben ez március 17-én valósult meg, amikor a kora délutáni órákban motoros permetezők vonultak végig az elárusító padok között, és vírusölő szerrel fertőtlenítették a területet. A dolgozók külön figyelmet szenteltek a termelői boltnak és a nyilvános illemhelyeknek is, mindazonáltal higiéniás szempontok miatt az utóbbiak tekintetében megkövetelik a használat előtti és utáni kézmosást.

– Mindenképp többletfeladatot jelent ez számunkra. Szerencsére a gépeink adottak, igaz, eddig nem fertőtlenítési célra használtuk őket. Egy részük vegyszerező berendezés, de akad köztük motoros háti permetező és kézi permezető is. Az emberanyagunkat a közelmúltban leállított sportlétesítmények leállítását követően csoportosítottuk át erre a feladatra – taglalta az előírt feladatokhoz szükséges eszközállományt Pákozdi János ügyvezető igazgató.

Kitért arra is, hogy emellett fokozott figyelmet szentelnek a köztisztasági feladatok ellátására, amihez közmunkásokkal egészítik ki az eddigi csapatot.

Szólt arról is, hogy a munka folyik tovább, noha az intézmény kapuit bezárták. Portaügyeletet vezettek be, az ügyintézéshez szükséges telefonszámokat kiírták, és megerősítették az ügyeleti rendszerüket. A hulladékgazdálkodás is a szokott rendben folyik, a telep nyitva tartása és a feltételek mindössze annyiban módosultak, hogy a dolgozók védelme érdekében az emberek közötti kontaktust minimálisra csökkentették. Kérik a lakosságot, amennyiben megtehetik, a szolgáltatási díjat postai úton vagy átutalással rendezzék.

Nyomatékosan felhívta továbbá a figyelmet, hogy illegális szemétlerakással ne nehezítsék a munkájukat, és mindenki személyes ügyként tekintsen a közterületek tisztaságára.

Az üvegesműhelyre vonatkozóan arról tájékoztatott, hogy a lakosság csak halaszthatatlan ügyek elvégzése esetében vegye igénybe. A városközpontban székelő irodájuk ajtaja is nyitva áll a szarvasiak előtt, kérik azonban, hogy a temetésekkel kapcsolatos megbeszéléseken a hozzátartozók csak kis létszámban jelenjenek meg.

Mint bizonyára a lakosság az elmúlt napokban tapasztalta, a játszótereknél is megjelentek a „Nem használható” táblák. Ez nem jelent határozott tiltást, viszont mindenképp fokozott kockázatot, ezért kérik a kisgyermekes családokat, hogy az elkövetkező hetekben mellőzzék ezek használatát.

Ezekkel párhuzamosan folyik a virágos felületek ápolása és az útfelújítások. A közterületek takarítási akciója is zajlik, ezekről a helyekről ingyenes szállítják el a hulladékot.

Babák Mihály polgármester a piacra vonatkozóan március 20-án további rendelkezést hozott. Felhívta a piac területén tartózkodó árusok és vásárlók figyelmét, hogy feltétlenül használjanak védőeszközöket, és tartsanak egymástól megfelelő – legalább 2 m – távolságot. A szabályok betartását a piacfelügyelet ellenőrzi, és e szabályok rendszeres vagy nagy létszámú megszegése a piac bezárását vonhatja magával.

Földesi Lajos (1934-2020)

Fokozott rendőri jelenlét Húsvétkor