in ,

Csak mementó maradt az arborétum kétszáz éves tölgyéből

Fotó: Babák Zoltán0
Fotó: Babák Zoltán

Hosszú napokat vett igénybe annak a matuzsálemi korú kocsányos tölgynek a feldolgozása, amely március 16-ra virradóra vett végleges búcsút a Pepi-kerttől. A becslések szerint a közel kétszáz éves fát a nemrégiben elkészült Bolza Mariette sétányon közlekedők és a Katalin II. utasai is rendszeresen megcsodálták, s aki tehette, megpróbálta átölelni a több mint ötméteres kerületű törzset.

– Az lehetett a probléma, hogy a tartógyökerek nem bírták már el ezt az óriási tömeget. Valószínűleg azért, mert közel van a Körös, állandóan nedves volt a talaj. Elképzelhető, hogy ha egy kicsit magasabban állt volna, akkor még élhetett volna egy darabig, de azt sem kizárt, hogy elérte életkorának maximumát. Ez nem tartozik a rendkívüli esetek közé, mert kocsányos tölgyek esetében általában ilyen élettartammal lehet számolni, noha egyes példányok akár 3-400 évig is bírják – avatott be a történtek részleteibe Somlyai Márta, a Pepi-kert főkertésze.

Érdekességként hozzátette, a fa koronája teljesen egészségesnek tűnt, így kívülről nem látszott, hogy utolsó napjait éli. A másik nehézséget a növény számára valószínűleg az erdő közelsége jelenthette, amelyből kifolyólag délutánonként nem kapott elég fényt, s az ágak lassacskán a Körös felé hajlottak. Végső nyughelye is a víz lett, súlyos törzse pedig átszakította a kerítést.

A kert munkatársai múlt hét közepén kezdtek neki a tölgyfa feldolgozásának. Első lépésként kihúzták a Körösből, majd hozzáláttak a darabolásnak és az elhordásnak. A látványos munkafolyamatot több gyermek is figyelemmel kísérte, akik izgatottan várták, hogy az árulkodó évgyűrűkből kiderítsék a növény tényleges életkorát. S bár a legvastagabb részt a kertészek érintetlenül hagyták, a feldarabolt, vékonyabb maradványokon is több mint száz kört számolhattak meg a türelmes matekosok.

A szakember szólt arról is, hogy 150 éves fák szerencsére meglehetősen nagy számban találhatók a dendrológiai gyűjteményben, s néhány közülük még ennél magasabb korral is büszkélkedhet. Jó hír, hogy a kert ékessége, a 147 éves hegyi mamutfenyő tavaly viszonylagos biztonságba került. A Magyar Faápolók Egyesülete egy csehországi példát követve villámvédelemmel látta el, a felszerelést pedig önkéntes alapon és díjmentesen vállalta.

Emellett ősszel és tavasszal folyamatosak az ültetések. Nemrégiben pl. a kert munkatársai az ún. olasz utat tisztították meg, ahová hamarosan örökzöldeket ültetnek. A látványosságot jelenleg a tavaszi pompába borult sétautak jelentik, melyek a kialakult járványveszély ellenére változatlanul látogathatók.

– A követelményeknek megfelelő minden közlekedési helyet, irodaépületet és munkaterületet intenzívebben fertőtlenítünk, és a portánál is helyeztünk ki fertőtlenítő szert. A kézmosókra és a WC-kre fokozott figyelmet fordítunk. A helyzetre való tekintettel két rendezvényünket, a Szorgos hangyák napját és a Négy évszak futóverseny tavaszi fordulóját lemondtunk, illetve csoportos szakvezetéseket sem vállalunk – tájékoztatott az elmúlt hetek intézkedéseiről Kugyeláné Décsei Mónika, az arborétum kommunikációs munkatársa.

Mindazonáltal hangsúlyozta, a Pepi-kert és a Mini Magyarország Makettpark – a zárt terek kivételével – változatlan nyitvatartási idővel várja a természetbarát közönséget.

Hartayt most sem hagyta el a humora

Madács Szabolcs és Novodomszky Éva (Fotó: Madács Szabolcs)

Hajra fel! – a négy fal között