Connect with us

Mezőgazdaság

A mezőgazdaságban is több a megválaszolatlan kérdés a járvánnyal kapcsolatban

Fotó: Hegedűs Éva
Fotó: Hegedűs Éva

Bár a tavaszi mezőgazdasági munkálatok egyelőre zavartalanul folynak, a kialakult járványveszély az agrárszektorban is több kérdést felvet. Dr. Kulcsár László, a NAK Békés Megyei elnöke a napokban megnyugtatásul elmondta, a megye nemcsak önellátó élelmiszerből, hanem jelentős élelmiszer-kivitelt is bonyolít. Az itthon megtermelt alapanyagok gyorsan piacra kerülhetnek, valamint a feldolgozók még mindig rendelkeznek kihasználatlan kapacitásokkal. Amennyiben a hazai kereslet jobban megnő, a termelők és a feldolgozók továbbra is képesek kiszolgálni a magyar fogyasztókat.

A legutóbbi, március 28-án bevezetett kijárási korlátozás is lehetővé teszi a mezőgazdasági tevékenységek végzését. A hosszabb pihenőt nem tűrő állapotokat tükrözte múlt hétvégén a földeken tapasztalható mozgás is. Nagy területen folytak talajelőkészítő munkálatok, melyek a tavaszi vetést készítették elő.

A Geomark Kft.-nél sem állt meg az élet. A közel háromezer hektáron gazdálkodó szarvasi cég munkatársai közül többen a munkaszüneti napokon is dolgoztak, kihasználva a kedvező időjárási feltételeket.

– A mi ágazatunk egy speciális ágazat, amelyben tavasztól őszig mindig akad tennivaló. Mi ebben a rendkívüli helyzetben is minden nap korán kelünk, és kijövünk a határba dolgozni – adott betekintést a mindennapjaikba Tóth Imre ügyvezető. – Egyelőre szerencsére nem szembesültünk különösebb akadályokkal, bár nem kizárt, hogy a későbbiekben problémaként jelentkezhet bizonyos anyagoknak beszerzése. Az ellátóláncban keletkezett változásokat jelenleg még nem észleljük.

Hozzátette, a szokottnál melegebb tél miatt megszaporodott kártevők most kezdenek éledezni, ezért az is ad némi aggodalomra okot, hogy azok a gombaölő, rovarölő szerek, amelyeket már megrendeltek, de még nem érkeztek meg, időben eljutnak-e hozzájuk.

Szólt arról is, hogy bár a kötelező előírások nem vonatkoznak rájuk, a saját megnyugtatásuk érdekében nagyobb hangsúlyt fektetnek a fertőtlenítésre és az arcmaszk használatára. Egyelőre létszámhiánnyal sem számolnak, bár a kormányzati intézkedések további szigorítása esetén a bejárást csak fokozott elővigyázatossággal és nagyobb körültekintéssel tudják majd megoldani.

Az idei évre vonatkozóan azt prognosztizálta, hogy a felvásárlási árak változásával, ill. az áru mozgatásának nehézségével is számolni kell. S bár némi megnyugtatásra ad okot, hogy a cég jórészt előzetesen megkötött szerződések alapján termel, a szabadpiacon lévő termények mozgása mindig kiszámíthatatlan.

– Többen feltették a kérdést, hogy szabad-e ilyenkor vetni? Én visszakérdeztem, hogyha most nem vetünk, akkor mikor. Úgy gondolom, ha a gazdaság nem áll teljesen le, vagyis a termelőüzemek el tudják látni a feladatukat, akkor ezt a problémát át lehet hidalni. Így is a GDP vélhetően jelentős károsodásokat szenved. Ha most nem tudnánk elvetni, akkor nem tudnánk aratni. Ebből kifolyólag nem tudnék negyven embernek munkát adni, és a megkötött szerződéseket is vissza kellene mondani, aminek beláthatatlan következményei lehetnének – vizionálta a tavaszi munkák esetleges elmaradása által gerjesztett hullámokat.

Elmondta, az idei szezonra vonatkozóan csak annyit tudnak biztosan, hogy az őszi kalászosok jól teleltek, de sok minden függ még az elkövetkező hónapok időjárásától.

– Nem mernék nagyobb összegben fogadni, hogy milyen árak és hozamok lesznek az idei évben. Dolgozni kell. A növénynek meg kell adni, amit megkíván, s utána meglátjuk, mi lesz az eredménye – tekintett az agráriumban dolgozók örök optimizmusával a 2020-as esztendőre.

Népszerű

Fotó: Gallicoop Instagram Fotó: Gallicoop Instagram

Tortilla könnyedén pulykából

Ajánlatunk hétvégére

Fotó: Babák Zoltán Fotó: Babák Zoltán

Csak nyertesek voltak a Körös-körül

Sport

Fotó: Kepenyes Balázs Fotó: Kepenyes Balázs

Csak szépíteni tudott a Hunyadi

Sport

Ebből a helyzetből még nem született gól (Fotó: Babák Zoltán) Ebből a helyzetből még nem született gól (Fotó: Babák Zoltán)

93. percben mentett meg minden pontot a Szarvasi FC 1905

Sport

A rovatot támogatja:

Archívum

2020. április
h k s c p s v
« Már   máj »
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930  

Kategóriák

Friss

Hirdetés

Connect