in

Látogatóbaráttá alakítják a Ruzicskay Alkotóházat

Fotó: Hegedűs Éva0
Fotó: Hegedűs Éva

Tavaly némi kompromisszumot kellett kötni az önkormányzatnak és a múzeumnak a Ruzicskay Alkotóház felújítását illetően, mivel a benyújtott összeg alig egyharmadát ítélték meg számukra. A Kubinyi Ágoston Program segítségével akkor megújulhatott a belső kiállítótér, hozzá kapcsolódóan pedig nyílászárócserére, valamint az elektronikus rendszer és a riasztórendszer korszerűsítésére is sor került. A mosdó felújítását, valamint a hátsó épületrész rendbetételét akkor a pályázat kiírói nem támogatták. Szerencsére a fordulatra alig egy évet kellett várni.

– Ezúttal több mint 30 millió Ft-ot nyertünk, amiből a kiállítótér látogatóbaráttá tételét tudjuk megvalósítani. A korábban elzárt vagy kicsit sötét, elhanyagoltabb tereket újíthatjuk fel, így nemcsak Ruzicskay György élete, hanem a munkássága is megelevenedhet a látogatók előtt – tájékoztatott a fejleményekről Roszik Zoltán, a Tessedik Sámuel Múzeum igazgatója.

A részletekről szólva elmondta, a beruházás ezúttal a régi csőszház épületére irányul. Ennek részeként korszerűsítik a tetőszerkezetet, a világítást, és megerősítik az oldalfalakat is. Emellett bővül a látogatható terek száma is, valamint a 21. század elvárásainak megfelelő mosdóhelyiségeket alakítanak ki.

Az „Így élt Ruzicskay György” megújuló kiállítás koncepcióját Balogh Tünde készítette. A néprajzos, muzeológus szakember elmondta, a kiállítótér négy egységre bomlik: két nagyobb, korábban lakószobaként szolgáló helyiségre és két kisebb közlekedő részre. Elsődleges céljuk az volt, hogy ezeket mai kor igényeinek megfelelő kiállítástechnikai eszközökkel színesítsék.

Kifejtette, az első helyiségben elsősorban a család hagyatékában fellelhető, asszonysorshoz köthető tárgyakkal találkozhat majd a látogató. Kiemelve Ruzicskay édesanyját, Aradi Zsófiát, ide kerülnek az általa festett bútorok, valamint vitrines elrendezésben a restaurált főkötők. Tablón jelenik meg a Ruzicskay család és hagyatékának története, családi fotókkal, családfával színezve.

A jelenleg raktárként működő közlekedő részben többek között egyik szuszék kap helyet, jelképezve az egykori kamrát. Az innen nyíló kisebb közlekedőben egy vegyes néprajzi anyag lesz látható. Terveik szerint ugyanitt egy hagyományos vitrines kiállításban mutatják be a hagyatékban fellelhető kerámiákat, bokályokat, dísztányérokat.

– A Ruzicskay emlékszobában egy olyan hangulatot szeretnénk teremteni, hogy a vendégek azt érezzék, mintha a művész éppen csak pár perc erejéig távozott volna a szobából. Elhelyeznénk egy digitális eszközt is, amin a látogatók részletesebb információkat kaphatnának Ruzicskay életéről, pályájának fontosabb állomásairól. Digitalizált családi fotók, digitalizált képei, vázlatai közül szemezgethetnének, ill. olyan dokumentumok közül, amelyek jelenleg eredeti példányban jelennek meg a kiállításban – avatott be a legszemélyesebb miliőt tükröző helyiség elrendezésébe.

További érdekesség, hogy a látogató ebben a teremben egy „hangpontot” is talál. Ezen keresztül a festőművész barátjának írt levelei, önéletírásának részletei hangzanak majd el, úgy, mintha a művész olvasná fel őket. A kiállítás összeállítói a 33 fennmaradt leveléből szemezgetnek, melyek életének egyes fázisaira világítanak rá.

Az intézményvezető egyelőre úgy látja, a rendkívüli helyzet ellenére tartható a tervezett határidő, és július 31-ig befejeződhetnek az alkotóház felújítási munkálatai.

A szarvasi Ruzicskay Alkotóház felújítása, az állandó kiállítás látogatóbaráttá tétele című projekt második ütemére az Emberi Erőforrások Minisztériuma 23 millió forint támogatást ítélt meg, a többi (3,33 millió) önkormányzati forrásból valósul meg.

Jégmadár Karas József fotóján0

Kéken ragyogva… – jégmadarak Karas József fotóin

Elsőre Groot, később ent (Fotó: Babák Zoltán)0

Entek őrzik Szentandrás településhatárát