in

Fuad Muradov – A vezető legértékesebb eszköze: maga, a csapata!

Fuad Muradov
Fuad Muradov

Nemrég sikerült megismerkednem egy kiváló azerbejdzsán politikussal, Fuad Muradovval. Azerbejdzsán maga egy rohamosan fejlődő ország, mely miránk, magyarokra kivált komoly partnerekként tekint. Jelenlegi posztom is ehhez kötődik. Az azerbajdzsánokról, akiket leginkább azerbajdzsáni törökökként ismernek, tudni kell, hogy valójában a török nyelvcsalád egyik oguz-típusú nyelvjárását beszélik; napjainkban mintegy 40 millióan, Azerbajdzsánon kívül Afganisztánban, Grúziában, Irakban, Iránban, Oroszországban, Törökországban és Ukrajnában, de komoly diaszpórák vannak a világ számos országában, így többek között Magyarországon is.

Gondolatok az élénkülő magyar–azeri kapcsolatokról

Muradov Fuad Rauf oglu 1979. július 22-én született Baku városában, az Azerbajdzsán Köztársaság fővárosában. 2018 óta az azerbajdzsán diaszpórájával foglalkozó állami bizottság elnöke. Nevéhez fűződik az Azerbajdzsán Közösségi Ház megnyitása 2019. december 25-én, Budapesten (V. kerület, Bástya utca 25.). Jelenleg egyébként, a hazai azerbajdzsán diaszpórát többek között olyan kiváló, és magyarul is kitűnően beszélő személyek vezetik, mint Ramiz Amirli barátom, a „Qardaslig” (Testvériség) Magyar–Azeri Együttműködési Egyesület elnöke.

Fuad Muradov 2020. február 22-én Berlinben megszervezte az Európában élő azerbajdzsán törökök Hegyi-Karabakhról szóló csúcstalálkozóját, amivel ismételten bizonyította, hogy nemzete kiváló vezetője, akire mindenki mélységes tisztelettel tekint. A találkozón egyébként mintegy 2000 azerbajzsdáni török vett részt a világ minden pontjáról.

Fuad Muradovnak emellett jelentős szerepe van az Azerbajdzsánban és a diaszpórákban nagy sikerrel futó Yükselish (Feltörekvés) elnevezésű szervezetben, melyhez számos elismert személy és számos magánszervezet vezetője is csatlakozott. Céljuk, hogy együttesen tegyenek megfelelő lépéseket egy emberi erőforrásalap létrehozása érdekében. Ennek megfelelően valóban sikerült összehozni és egységbe kovácsolni az Azerbajdzsánban tevékenykedő ismert emberek és vezetőket, akik megosztják egymással szakmai véleményüket, tapasztalataikat.

Fuad Muradov, mint a diaszpórával foglalkozó állami bizottság elnöke fejtette ki a vezetés professzionalizmusának alapvető kritériumaira vonatkozó tapasztalatait, elképzeléseit. Véleménye szerint a jó vezetőknek mindenekelőtt az állam és az jogállamiság iránt kell hűségesnek lenniük, és védeniük kell Azerbajdzsán érdekeit. Ennek alapvető kritériuma ugyanakkor, hogy a vezető mindig tartsa magát a csapat tagjának, lássa el hasznos ötleteket a keze alá tartozó alkalmazottjait, és ne az utasításokra koncentráljon. Hagyja lehetővé az alkalmazottak számára, hogy a munkaidő alatt tarthassanak pihenőt, és ne akadályozza őket a karrierjük építésekor, hanem bátorítsa és segítse őket. A jó vezető ne restelljen új ismereteket elsajátítani, tartson lépést a korral, viszont lehetőség szerint tartózkodjon a társadalmi tevékenységektől. Amennyiben szereted a munkádat, ne félj a változástól és a fejlődéstől, és mindig próbálj meg jó példával elöl járni – teszi hozzá.

Mivel a modern kormányzás egy teljesen új koncepció, a „Feltörekvés” felbecsülhetetlen szerepet játszik a megfelelő emberek kiválasztásában, és fontos helyet foglal el a közigazgatásban is. Ugyanakkor abban sincs semmi kétség, hogy a tanulmányaikat külföldön szerző azerbajdzsániak tapasztalataira is jelentős hasznot hoznak az országnak. , és vannak tapasztalataik, hazánk számára előnyösek. A stratégiai gondolkodású és előrelátó fiataloknak a jövőben egyre fontosabb szerepük lesz abban, hogy tudásukat és hozzáértésüket eredményesen alkalmazhassák az ország felemelkedéséért. A „Felemelkedés” tehát egyúttal arra is remek lehetőség, hogy a külföldön élő azerbajdzsáni fiatalok a szülőhazájuk érdekében is nagy haszonnal kamatoztathassák megszerzett tudásukat.

Seres István

Fotó: Gallicoop.hu

Céklás rizottó pulykamellel

Esther Saphiro (Shira Haas) az Unorthodox című sorozatban (Fotó: Netflix)

Sorozatajánló: Unorthodox