Connect with us

Turizmus

Végéhez közeledik a meditációs tér kialakítása az Arborétumban

Fotó: Hegedűs Éva
Fotó: Hegedűs Éva

Vizet lehet fakasztani vagy akár a cet gyomrában lehet egy sétát tenni a Szarvasi Arborétum új fejlesztése keretében. Mint arról korábban már beszámoltunk, a Pepi-kert közel 270 millió Ft-ot nyert a gyűjteményes kert bemutatására és a látogatható elemek bővítésére. A ROHU-35 Románia-Magyarország határon átnyúló Interreg pályázatban a Nagyváradi Katolikus Püspökséggel partnerségben vesznek részt, ahol a jelenleg felújítás alatt lévő Püspöki Palota mellett a projekt jóvoltából a kert is megújulhat. A szarvasi partner ugyancsak több elemmel vesz részt a pályázatban, melynek határideje május 31-e.

– Már elkészült a 2,5 km hosszúságú sétaút, amelyet Bolza Mariette-ről neveztünk el. Ez egy szilárd burkolatú út, amelyet közepes tempóban kb. másfél óra alatt lehet végigjárni. A jelenleg még nem látogatható területen több beruházás is zajlik egyszerre. Elkészítettünk egy foglalkoztató épületet, ahol különböző közösségi rendezvényeket, táborokat szeretnénk lebonyolítani. Mellette egy bibliai-, fűszer-és gyógynövényes kertet is kialakítottunk, ahová több mint száz növényt ültettünk. Ehhez kapcsolódik egy ökojátszópark és egy meditációs tér is, amelyet Zsombori Árpád művészeti alkotásai tesznek egyedivé – adott betekintést a pályázat elemeibe dr. Hanyecz Katalin.

Az arborétum igazgatónője a részletekről szólva elmondta, a játszótéren három élőhelytípus elevenedik meg: az erdő, a víz és a gyep. Ezeket többek között odvas fának álcázott csúzda, mászóka, hinta, óriás vakondtúrás és fűlabirintus formájában ismertetik meg a gyerekekkel, miközben játékélményt is nyújtanak.

A meditációs tér ugyancsak igazodik a pályázati partnerükhöz, azzal a különbséggel, hogy a területi adottságok Szarvason nagyobb léptékű fejlesztést tesznek lehetővé. A helyszínen korábban az ún. Szatmári-tanya állt, amelyet egy korhű épületté alakítottak át. Itt művészeti alkotásokat és római kori berendezési tárgyakat helyeznek el, hozzájuk illeszkedő kültéri játékokkal.

Ennek közvetlen szomszédságában a Biblia egyes fejezetei kelnek életre. A 21 m hosszúságú cet belsejében a látogató Jónással találkozhat, míg a születés barlangjában Jézus Krisztus születésének első óráit élhetik át. Mellette oszlopcsarnok húzódik, amelyek között szónoklatot lehet tartani. A másik monumentális alkotást egy taposómalom jelenti, amely a korabeli öntözés alapjául szolgált. Az egyes helyszíneken interaktív elemek is megjelennek, amelyek egyedivé varázsolják az élményt.

– Jónás pl. két nyelven beszélget velünk, a születés barlangja mellett pedig Mózes mintájára vizet fakaszthatunk. Elkészül egy üveghíd is, amely a vízen járás illúzióját kelti – adott ízelítőt a látogatóbarát pontokból.

A tervek szerint az új attrakciót a csoportok előzetes bejelentkezés alapján tekinthetik meg, a hosszú távú tervek között pedig a folyamatos nyitvatartás szerepel.

Népszerű

Fotó: Babák Zoltán Fotó: Babák Zoltán

Továbbra is várják a vállalkozó kedvű kincskeresőket

Játék

Fotó: Babák Zoltán Fotó: Babák Zoltán

Rendhagyó irodalomórával emlékeztek 56-ra

Közösség

Fotó: Babák Zoltán Fotó: Babák Zoltán

Muzsek András: A Gallicoopban az egészség védelme és a biztonságos élelmiszer-előállítás a legfontosabb

Gazdaság

Szarvasi szíilvapálinkák sora 2016-2020-ig (Fotó: Babák Zoltán) Szarvasi szíilvapálinkák sora 2016-2020-ig (Fotó: Babák Zoltán)

Szarvasi szilvapálinka ötödször

Közösség

A rovatot támogatja:

Hirdetés

Archívum

2020. április
h k s c p s v
« Már   máj »
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930  

Kategóriák

Friss

Connect