in ,

A kisebb szállásadók már újraindították a szezont

Tóth Attila vendégháza mólóján (Fotó: Babák Zoltán)
Tóth Attila vendégháza mólóján (Fotó: Babák Zoltán)

A gazdaság egészét váratlanul és súlyosan érintette a koronavírus megjelenése. Miután Szarvas és Békésszentandrás közigazgatási területén kiemelten fontos szerepet játszik a turizmus, azon belül a horgászturizmus, így most ebben a cikkünkben erről szeretnénk írni, mert a #maradjotthon bizonytalan helyzetbe hozta úgy a nagyobb, mint a kisebb szállásadókat.

A nagyobb vendéglátókkal, illetve a turisztikai attrakciókat üzemeltetőkkel egy későbbi cikkünkben foglalkozunk. Most a legkisebbek közül Tóth Attilát, a Körösvölgyi Pihenőház tulajdonosát kérdeztük. Ő maga fanatikus horgász, vendégei is többnyire ebből a körből kerülnek ki.

Tóth Attila horgászzsákmányával (Fotó: DV)
Tóth Attila horgászzsákmányával (Fotó: DV)

Attila aktívan részt vett a fórumokon folyó vitába, sokszor rámutatott arra, hogy a hirtelen jött helyzetben a szabályozás nem volt mindig egyértelmű. Odáig jutott, hogy még a polgármester is felhívta.

Elöljáróban elmondta, hogy ők könnyebb helyzetben voltak, mint a nagy 10-20 fős nyaralóházak, mert mint írta, hozzájuk 90 százalékban egy család érkezik. “Ők nem mondják le, de négy-öt család baráti találkozója már »veszélyesebb«, ezért talán a kicsi nyaralóházak most előnyben vannak. Nem tartom elképzelhetetlennek, hogy a nagyok is ki fogják adni kevesebb főnek, olcsóbban, ha nem lesz nagy létszámú érdeklődés, de sok idő van még az igazi szezonig. Sok múlik a médián és a vírus elterjedésén.”

Milyen év elé néztél?

– Februárban teltházunk volt az egész évre. Az áprilist buktuk teljesen. Május 4-től jönnek a vendégek. Szerencsénkre senki sem pesti vagy Pest környéki.

Mikor kezdted a szezont? Egész évben ki tudod adni a nyaralódat, vagy csak a jobb időben?

– Április 6-tól november 15-ig lettünk volna nyitva.

A jelenleg érvényes szabályozás mellett ki mered jelenteni, hogy ha nem lesz újabb korlátozás, az áprilistól eltekintve menthető a szezon?

–Igen, teljes mértékben! Hozzánk csak horgászok jönnek. Gyakorlatilag el sem hagyják a nyaralót. Érkezéskor elmennek a horgászboltba meg esetleg bevásárolni. Végig ott vannak, pihennek, főznek, horgásznak. Kiszabadulni jönnek a városból. Egy vendégünk sem mondta le a nyári foglalást eddig.

Akiknek vissza kellett mondani, azokkal mi lesz? Találtatok egy későbbi időpontot számukra?

– Igen, őszre és nyárra tették át. Mindössze egy vendégnek kellett vissza fizetnünk az előleget. Két vendég lemondta, de nem volt előlege. Miután a kapacitásunk már a szezon elején le volt kötve, számukra nem találtunk már megfelelő időpontot.

Online interjúnk után még annyit fűzött hozzá, hogy a nem egyértelmű rendeletek megnehezítették az egész áprilisi időszakot. Eleinte nem értettek miért mondjuk vissza őket. Sok vendég úgy értelmezte, hogy horgászni lehet jönni. Miután lett egyértelmű városi rendelet, ez megszűnt. Elég volt azt elküldeni a vendégnek és nem firtatta tovább.

Zvara József (Korona) és Patay István (Negyrétfarm) csatája az újraindult bajnokság első játéknapján (Fotó: Babák Zoltán)0

Újraindult a teremfoci: A Korona már bajnok

F. Várkonyi Zsuzsa: Férfiidők lányregénye

A befejezett múlt idő ígérete