in ,

A szarvasi könyvtár élete az elmúlt hetekben

Fotó: Városi Könyvtár0
Fotó: Városi Könyvtár

A Szarvasi Városi Könyvtár a járványhelyzet miatt 2020. március 16-tól zárva tart. Az élet azonban nem állt meg. Könyvtárosaink elkezdték a dokumentumok idén esedékes, teljes körű leltározását. A több héten át tartó folyamat – ami közel 60 ezer könyv vonalkódjának beolvasásából áll -, lassan a végéhez közeledik. Ezt a munkát 5 évente kell elvégeznünk, munkatervünkben a nyári hónapokra terveztük, de így nyitás után egész nyáron olvasóink rendelkezésére tudunk állni.

Áprilisban otthonról végeztük feladatainkat. A kapcsolatot  online tartottuk egymással videóhívásokkal, konferencia beszélgetésekkel. Az Országos Széchényi Könyvtár szervezésének köszönhetően három könyvtáros online szakmai konferencián is részt vehetett, új ötletekkel gazdagodhatott.

Könyvtár az olvasókért

Munkánk sokszínűségére jellemző, hogy minden munkatárs más-más feladatkörben segítette az olvasókat, a könyvtári szolgáltatásokat: napi online kapcsolattartás olvasóinkkal, honlapszerkesztés, e-mailes kérések, telefonos ügyelet, online tájékoztatás. Hírekkel, bejegyzések készítésével jelentkeztünk közösségi oldalainkon (facebook, Instagram).  Gyermekeknek szóló mondókás, kézműves videók készítését vállalta gyermekkönyvtárosunk.  További feladataink voltak a digitalizált dokumentumok korrektúrázása; új könyvek beszerzése, feldolgozása, könyvajánlók készítése; adatok, képek feltöltése a Szarvasi Digitális Könyvtárba, adatbázis rekordok frissítése; pályázati, alapítványi ügyekkel kapcsolatos ügyintézés, adminisztráció, statisztikai jelentések készítése, minőségirányítási feladatok.

Érdekességek a Szarvasi Digitális Könyvtárból

Heti rendszerességgel jelentkezett könyvtárosunk, Sárközi Józsefné igazán érdekes válogatásával facebook oldalunkon. A Szarvasi Digitális Könyvtárban (lásd. honlapunk) elérhető 1945 előtti  szarvasi újságok cikkein keresztül betekintést nyerhet minden olvasó az egykori Szarvas mindennapjaiba.

Online Internet klub

Az évek óta havi rendszerességgel megtartott Internet Klub foglalkozásait távoktatással online formában szervezte meg Szloszjár Edit, klubvezető. A résztvevők videokonferencia-jellegű online képzésbe kapcsolódtak be áprilisban és májusban 1-1 alkalommal. Ehhez a jitsi.meet felületet használták, melynek kezelése egyszerű és a program telepítése nélkül lehetséges.

A felület használatához oktatóvideó készült, melyet már napokkal az első online foglalkozás előtt kiküldtünk, így ismerkedhettek a használatával. Áprilisban tanácsokat kaptak az online ügyintézéshez, közüzemi számlák, pénzügyek távoli, elektronikus intézéséhez a járvány idején. Májusban az információ hitelessége, megbízhatósága, az álhír-jelenség volt a téma. Mi az a fake news és hogyan ismerhetők fel? Milyen típusai vannak? Hogyan védekezhetünk ellenük? Az álhírekkel szembeni védekezés eszköze a kritikai gondolkodás, a tudatos médiahasználat fejlesztése, a sokszínű tájékozódás. Házi feladatként az https://alhirvadasz.hu oldal tesztjét kellett kitölteni.

A résztvevők közül többen most kapcsolódtak be először videóbeszélgetésbe kamerával és mikrofonnal és jó volt látni, hogyan örültek egymásnak,  az online találkozásnak a  többhetes otthon töltött idő után.

Versmaraton Online

A magyar költészet napját Magyarországon 1964 óta ünnepeljük április 11-én, József Attila születésnapján. Könyvtárunkban már hagyománnyá vált, hogy egy egész napos Versfolyamot szervezünk a Cervinus Teátrummal közösen. Sajnos idén a járványügyi helyzet miatt nem volt lehetőségünk ilyen formában megrendezni a Versmaratont, ezért a programot a Facebook közösségi oldalon hirdettük meg online eseményként, amelyhez otthonról bárki csatlakozhatott április 9-19-ig. Gyerekek, felnőttek, civil szervezetek tölthették fel az eseményhez saját videójukat, ahol kedvenc versüket adták elő. Összesen 55 poszt érkezett az eseményünkhöz.

Biztattuk Olvasóinkat, hogy a versekhez készítsenek illusztrációkat is, ezek közül álljon itt Mackó Dóra  kreatív alkotása.

Házhoz a könyvet szolgáltatás – Könyvkiszállítás

Egyre több olvasónk jelezte igényét a könyvkölcsönzésre a kijárási korlátozás ideje alatt, hiszen az otthonaikban rekedtek számára az olvasás egy kulturális, szellemi tevékenység lehetőségét jelenti. Tájékozódtunk könyvtár gyakorlatát illetően, és szigorúan figyelembe véve az Könyvtári Intézet véleményét heti egy alkalommal, szerdánként a könyvtár munkatársai 2020. április 6-tól könyvkiszállítást vállaltak és vállalnak a továbbiakban is a már beiratkozott olvasóink részére. Ezek a kikerülő könyvek a veszélyhelyzet elmúltával kerülhetnek csak vissza könyvtárunkba, így biztosítva az olvasók egészségvédelmét. A távoli elérést, könyvkiválasztást az online katalógusunk használatához készített oktatóvideó nyújtott segítséget.

Folyamatosak a megkeresések, eddig 205 olvasónknak több mint 500 könyvet szállítottunk ki.

A szarvasi Könyvtár mindig fejleszt!

A karantén időszakában zajlottak legújabb, Helyi kulturális értékeink bemutathatóvá tétele a szarvasi Városi Könyvtárban című pályázatunk szakmai munkálatai. A következő hónapban új számítógépparkkal, kerti pavilonnal, új oktatási szoftverrel bővül a könyvtár infrastruktúrája. A projekt középpontjában négy helytörténeti jelentőségű kötet kiadása áll, amelyet hamarosan megismerhet a szarvasi közönség is.

Szépült a Könyvtár és környezete

A könyvtár zárvatartása alatt technikai dolgozóink, Kugyeláné Krajcsi Éva és Liska András építgették szépítgették könyvtárunkat. Megtörtént a könyvtár teljes nagytakarítása, a gyermekkönyvtár és az oda vezető folyosó falának festésére is sor került.

Rendezett könyvtárral, szépen gondozott környezettel és természetesen új könyvekkel várjuk a reményeink szerint hamarosan megérkező olvasóinkat!

Könyvtárunk május 28-tól hétköznapokon rendes nyitvatartási időben tud az olvasók rendelkezésére állni.

Részletek a könyvtár honlapján: szarvasikonyvtar.hu

Baginé Tóth Erika

A Ligeti sportpálya tribünje ma reggel (Fotó: Babák Zoltán)

Mától visszatérhetnek a nézők a szabadtéri sportrendezvényekre

A Szarvasi Vízi Színház megújult nézőtere (Fotó: Babák Zoltán)0

Június 12-től megnyitja kapuit a Szarvasi Vízi Színház