in

Trianon100 – Kisfilmekkel emlékezik az Opera

Forrás: Youtube
Forrás: Youtube

Kisfilmekkel emlékezik meg a trianoni centenáriumról az Opera, az együvé tartozás érzését a Himnusz, a Szózat és a Boldogasszony anyánk kezdetű katolikus népének előadásával fejezték ki az Opera együttesei, míg a Magyar Nemzeti Balett szólistái Kodály Háry János zenekari szvitjének részletére mutattak be a koreográfiát – közölte a Magyar Állami Operaház szerdán az MTI-vel.

Négy filmetűddel emlékezik meg a trianoni békeszerződés aláírásának 100 éves évfordulójáról a Magyar Állami Operaház, amely nemzeti intézményként feladatának tekinti a megemlékezést a sorsfordító történelmi évfordulókról – olvasható a közleményben.

Az eredeti tervek szerint a dalszínház az Eiffel Műhelyházban emlékműsorral, az Erkel Színházban pedig az István, a király bemutatójával készült volna a trianoni centenáriumra. A járványügyi intézkedésekre tekintettel, ezek kiváltására született a filmetűdök ötlete.

Mint írják, a felvételek a Magyar Állami Operaház Énekkarának és Zenekarának művészeivel, valamint az intézmény vezetőségének közreműködésével a zebegényi országzászló és hősi emlékmű környezetében készültek, amely 2000 óta számít trianoni emlékhelynek.

Az elhangzott művek közül az Himnuszt szerző Erkel Ferenc az Opera első főigazgatója és karmestere, a Szózatot komponáló Egressy Béni pedig több Erkel-opera, köztük a Bánk bán szövegírója is volt egyben, míg a Boldogasszony anyánk mint 18. századi régi magyar néphimnusz került a kiválasztott dalok közé.

Az Opera közreműködő művészei az alkalomra készített pólót viseltek, amelyen 100 egykori és 100 mai, az elcsatolt területekről származó magyar művész, valamint 20 aktív operaénekes neve szerepel. Az pólók hátán minden résztvevő annak a külhoni magyar településnek a nevét tüntethette fel, amelyhez családja révén vagy személyesen leginkább kötődik.

Az Opera együttesei közül a Magyar Nemzeti Balettet a filmetűdökben egy házaspár, Felméry Lili magántáncos és Balázsi Gergő Ármin principál képviselte, akik Venekei Marianna az alkalomra készített koreográfiáját adták elő Szarvason, a történelmi Magyarország középpontját jelképező emlékműnél Kodály Háry János zenekari szvitjének Dal című tételére – áll az összegzésben.

MTI 2020. június 3., szerda 15:19 – Kultúra-film-opera-magyarság-évforduló – pds \ brr

Babák Mihály, Szarvas város polgármestere (Fotó: Babák Zoltán)

Babák Mihály: Trianon egy olyan seb, ami sohasem fog behegedni, de ügyelnünk kell rá, ne fekélyesedjen el, nehogy az életünkre törjön!

Új egyeteme van Szarvasnak, a Gál Ferenc Egyetem