in

Székelykapu avatás Békésszentandráson

Fotó: Bődi Eti0
Fotó: Bődi Eti

A tavasz során egy erős vihar kidöntötte a község határában álló székelykaput, amely köszöntötte a faluba érkezőket és amely Szentandrás egyik jelképe is. A felújított, megerősített műalkotást június 4-én avatta fel újra a képviselő-testület.

Sinka Imre polgármester elmondta: az avatásra azért ezt a jeles napot választották, mert ez a nap minden magyar számára fontos, és bíznak abban, hogy valóban béke kíséri majd mindazokat, akik átmennek a kapu alatt.

Hévizi Róbert képviselő pár gondolatban foglalta össze a kapu történetét: a Millecentenárium évében, 1996-ban készült el a székelykapu a Körös-völgyi Kerékpárút egyik jeles pontjaként. A kaput Klimaj János fafaragó mester készítette, akinek zsűrizett alkotásait sokan ismerik. A ’96-os évben és azután fellendült a község kulturális élete, hiszen számos kiállítás, emlékműavatás zajlott, a közterek megszépültek, a falu gondozottabb, szebb lett.

A helyreállítás után Farkasné Sinka Dóra képviselőasszony leplezte le az emléktáblát. Annak idején az ő édesapja, Sinka József polgármester avatta fel 1996-ban a székelykaput.

Sinka Imre polgármester ígéretet tett arra, hogy az egykori avatás emléktábláját régi szépségében visszaállítva heteken belül felhelyezik a székelykapura.

A plakáton székelyes diákok láthatók (Forrás: Székely Mihály Szakképző)

Irány Európa! Újabb sikeres Erasmus+ pályázatok a Székelyben

Fotó: Bíró Gyula

Üzenet „pedagógus lelkeknek”…