in , ,

Egy este az Operaház művészeivel … és a szökőkutakkal

Geiger Lajos, Busa Gabriella, Kriszta Kinga, Horváth István és Oberfrank Péter (Babák Zoltán)0
Geiger Lajos, Busa Gabriella, Kriszta Kinga, Horváth István és Oberfrank Péter (Babák Zoltán)

A Szarvasi Vízi Színházban hétfőn este a Magyar Állami Operaház magánénekesei – Horváth István, Geiger Lajos, Kriszta Kinga és Busa Gabriella koncertjének lehettünk részesei. Zongorán az Operaház karmestere, Oberfrank Péter Liszt-díjas, Érdemes művész kísérte a fellépőket, aki bemutatta az énekeseket is, és a műveket is. Az este a Köszönjük Magyarország program keretében valósulhatott meg.

Hallhattunk Giacomo Puccini, Giuseppe Verdi, Erkel Ferenc, Kálmán Imre, Lehár Ferenc, Johann Strauss és Kacsóh Pongrácz műveiből, és néhány érdekes történetet a művekről is.

Az este, aki ott volt, koncertteremben érezhette magát, mert olyan művészi minőségű előadás részesei lehettünk, amely ritka alkalom a Vízi Színház színpadán.

Az koncert főszereplője Horváth István énekművészi diplomáját a Pécsi Tudományegyetem Művészeti Karán szerezte és a Pécsi Színházban kezdte művészi pályafutását is. Így vall hangjáról egy interjúban: „Szerintem lírai tenor vagyok, aki koloratúr készséggel is rendelkezik.”

Kriszta Kinga a Kodály Zoltán Zeneművészeti Szakközépiskolában kezdte tanulmányait, majd a Debreceni Egyetem Zeneművészeti Karán diplomázott. Hangszíne szoprán.

Busa Gabriella Gyomaendrődi születésű. Zenei tanulmányait a csongrádi Ének-Zenei Általános Iskolában kezdte, ahol fuvolázni és zongorázni tanult. Zenei érettségit a békéscsabai Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskolában szerzett, magánének szakon. A Debreceni Egyetem Zeneművészeti Karán diplomázott. Hangszíne mezzo.

Geiger Lajos a Zeneakadémia opera tanszakán Sólyom-Nagy Sándor, Kovalik Balázs és Medveczky Ádám növendékeként végzett. Részt vett számos világhírű művész, többek között Renato Bruson, Marton Éva, Jevgenyij Nyeszterenko mesterkurzusán is. Hangszíne bariton.

A művészek közel másfél órás koncertjét a nem nagyszámú, de annál lelkesebb közönség nagyra értékelte, és csodálattal hallgatta a felcsendülő műveket: George Bizet Carmen című művéből a Torreádor dalt és a Habanérát, a Herceg áriáját Verdi Rigolettójából, Puccini Gianni Schicchi című operájából Lauretta áriáját. Erkel Bánk bánjából több dal is felcsendült, Gara nádor áriája, Melinda és Bánk kettőse és a Hazám, hazám is. De hallhattunk áriát a Hoffman meséiből, és Lehár operettjeiből, a Mosoly országából, a Vágyom egy nő után címűt, de Giuditta című műből is. Srtauss Denevérjének dala is felcsendült. Kálmán Imre Csárdáskirálynőjéből két dal is és a Tangó, amely több darabban is szerepel, a Ma önről álmodtam… kezdetű. Kacsóh Pongrácz János vitéz című művéből Bagó dala. A záró szám a Rigoletto – a herceg, Rigoletto, Gilda és Maddalena négyese volt, amivel az énekesek és kísérőjük búcsúzott a közönségtől.

A szél ellenére nagyon értékes, felemelő estének lehettünk részesei, ami nagyon jólesett a léleknek, annak, aki ott volt, így is érezte.

P.S.

Egy kellemetlen körülmény zavarta meg az előadást. A Körösön filmet forgattak, így a reflektorok és a bekapcsolt vízesés hangja – bár a látvány nagyon szép volt – megzavarta az előadókat és a nézőket. A művészek is jelezték, de az előadás végén a közönség is nemtetszését fejezte ki a vízesés miatt.

Galambos Edit

A fotókat Babák Zoltán készítette.

Előttük még számtalan, mögöttük 14 év

Szakmák reménységei: a legjobbakat jutalmazták