in ,

Fiatal​ ​”szabad bölcsészünk​” országos sikere

Sonkoly Ákos
Sonkoly Ákos

A Széchenyi István Egyetem Deák Ferenc Jogi Karának szakkollégiuma tavasszal esszépályázatot hirdetett a felsőoktatásba készülő középiskolások számára: Mondd el a véleményed címmel.

A Gál Ferenc Főiskola Szarvasi Gyakorló Általános Iskola  nyolcadik osztályos tanulója, Sonkoly Ákos Gábor, az életkora miatt egyedi engedéllyel vehetett részt a versenyen. Esszéje témájául: A történelem az élet tanítómestere, avagy melyik korból tanultunk a legtöbbet? munkacímet választotta. A héten sor került az eredményhirdetésre, Ákos a középiskolások között, a népes mezőnyben a második helyezést érte el. Írása könnyed-nehéz filozófikus, valódi eszmetörténeti kérdésfelvetés, ami remek, friss stílussal megírva ragad meg egy-egy történeti korszakot, paradoxonnal fűszerezve.

Ákos komplex társadalomtudományi látásmódja a lényegtelen információk uralta világunkban a tisztánlátás erejét és gondolatát mutatja be. Történelmi és társadalomismereti, gyermekfilozófia tudása az emberiség múltja felé fordul, de folyamatos jelenkori reflexióval. Írásainak legfőbb érdeme a vita -akár önmagával is- és az a kérlelhetetlen kíváncsiság, amivel az emberiség múltja és jövője felé fordul.  Intellektuális kalandozások egy kamasz szemével…

Ákos középiskolai tanulmányait Budapesten a Leövey Klára Gimnázium természettudományi tagozatán folytatja.

Gy.P.

Tarsoly Krisztina fehérben (Fotó: Babák Zoltán)0

Tarsoly Krisztina kapta a Józsa Mihály-díjat

Fotó: Babák Zoltán0

CMF2020: Álomból valóság