Connect with us

Oktatás

Fiatal​ ​”szabad bölcsészünk​” országos sikere

Sonkoly Ákos
Sonkoly Ákos

A Széchenyi István Egyetem Deák Ferenc Jogi Karának szakkollégiuma tavasszal esszépályázatot hirdetett a felsőoktatásba készülő középiskolások számára: Mondd el a véleményed címmel.

A Gál Ferenc Főiskola Szarvasi Gyakorló Általános Iskola  nyolcadik osztályos tanulója, Sonkoly Ákos Gábor, az életkora miatt egyedi engedéllyel vehetett részt a versenyen. Esszéje témájául: A történelem az élet tanítómestere, avagy melyik korból tanultunk a legtöbbet? munkacímet választotta. A héten sor került az eredményhirdetésre, Ákos a középiskolások között, a népes mezőnyben a második helyezést érte el. Írása könnyed-nehéz filozófikus, valódi eszmetörténeti kérdésfelvetés, ami remek, friss stílussal megírva ragad meg egy-egy történeti korszakot, paradoxonnal fűszerezve.

Ákos komplex társadalomtudományi látásmódja a lényegtelen információk uralta világunkban a tisztánlátás erejét és gondolatát mutatja be. Történelmi és társadalomismereti, gyermekfilozófia tudása az emberiség múltja felé fordul, de folyamatos jelenkori reflexióval. Írásainak legfőbb érdeme a vita -akár önmagával is- és az a kérlelhetetlen kíváncsiság, amivel az emberiség múltja és jövője felé fordul.  Intellektuális kalandozások egy kamasz szemével…

Ákos középiskolai tanulmányait Budapesten a Leövey Klára Gimnázium természettudományi tagozatán folytatja.

Gy.P.

Népszerű

Fotó: Kanti Dorottya Fotó: Kanti Dorottya

Vitamin-nap helyett családi szombat

Közösség

Mindenki szarvasi a képen: Kiri Bence (zöldben), Zahorecz Soma (partjelző), Bakró Géza és Szikora Milán (kékben) (Fotó: Babák Zoltán) Mindenki szarvasi a képen: Kiri Bence (zöldben), Zahorecz Soma (partjelző), Bakró Géza és Szikora Milán (kékben) (Fotó: Babák Zoltán)

Nagy érdeklődés kísérte a szomszédvári találkozót

Sport

A Gál Ferenc Egyetem udvara, mögötte a (jelenleg) Szent István Egyetem régi épülete (Fotó: Babák Zoltán) A Gál Ferenc Egyetem udvara, mögötte a (jelenleg) Szent István Egyetem régi épülete (Fotó: Babák Zoltán)

Az elmúlt hét napban történt

Gazdaság

Koltay Gergely és Koltay Gábor 2020. július 23-án a Kormorán koncertje előtt a Szarvasi Vízi Színházban (Fotó: Babák Zoltán) Koltay Gergely és Koltay Gábor 2020. július 23-án a Kormorán koncertje előtt a Szarvasi Vízi Színházban (Fotó: Babák Zoltán)

Nálunk lesz látható először a Jókai Megfeszített című rockoperája

Színház

A rovatot támogatja:

Archívum

2020. július
h k s c p s v
« jún   aug »
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  

Kategóriák

Friss

Hirdetés

Connect