Connect with us

Gazdaság

Szijjártó: A Gallicoop beruház és a kanyarban előz

Fotó: Babák Zoltán
Fotó: Babák Zoltán

A fenti mondat Szijjártó Péter külügyminisztertől hangzott el tegnap a Gallicoop Pulykafeldolgozó Zrt. üzemcsarnokában, amikor az említett beruházással kapcsolatban szerződésátadási ünnepségre érkezett Szarvas legnagyobb munkáltatójához.

A támogatás a magyar kormány versenyképesség növelő támogatási programjának keretében érkezett, mely arra szolgál, hogy a koronavírus által hátrányosan érintett közép- és nagyvállalatok számra, amennyiben vállalják munkavállalóik megtartását, valamint új beruházások végrehajtását. Jelen esetben a kormány saját forrásból a szarvasi cég 582,5 milliós beruházáshoz 282,5 millióval járult hozzá.

– A Gallicoop Zrt. az elmúlt években is folyamatosan fejlődött, mindenkor szem előtt tartva, hogy hatékonyabb, költségtakarékosabb munkával tudja fenntartani versenyképességét – jelentette ki Erdélyi István, a cég elnök-vezérigazgatója, majd elmondta, hogy a Gallicoop termelési integrációja, illetve annak szervezése 1994-ben megtörtént, törzsállattartás, tojástermelés, keltetés, előnevelés, hizlalás, takarmányozás, állategészségügyi ellenőrzés, vágás, feldolgozás valamennyi folyamatát ellenőrzik.

Ez több mint kétezer embernek ad munkát. Tavaly 39 ezer tonna pulykát vágtak, 30 ezer tonna húst állítottak elő. Árbevételük 35,9 milliárd, eredményük 1,9 milliárd forint volt. 13 milliárdnyi terméket határon kívülre értékesítettek. Termékeik eljutottak Hongkongba, és Dél-Koreába is, de a COVID-19 miatt az exportforgalmuk jelentősen visszaesett, de bízik abban, hogy az év második felében a kereslet élénkülni fog korábbi piacaikon.

A Gallicoop harmincéves történetében 16 milliárd forintnyi fejlesztést hajtott végre. A jövőben a vállalat számára a legnagyobb kihívást a fenntartható energiaellátás biztosítása és az energiafüggőség csökkentése jelenti. A beruházással, amivel egy 1,2 megawattos napelemparkot hoznak létre, az energiaárak folyamatos emelkedését szeretnék kompenzálni. Számításaik ezzel szerint 34-40 millió közötti energiaköltség-megtakarítást tudnak majd elérni. A fejlesztés része egy új panírozóegység is, amivel tovább tudják bővíteni termékválasztásukat, mondta Erdélyi István.

Dankó Béla emlékeztetett, a Gallicoop válaszolva a kihívásokra folyamatosan fejlesztett, aminek eredményeképp egy stabil, a város, a térség, a megye, sőt az ország számára is meghatározó céget hoztak létre. A megyére az volt a jellemző, hogy élelmiszeripari cégek szűntek meg, újak pedig alig alakultak. Ennek a közlekedési infrastruktúra is a részese volt, de most, hogy az M44 megépül, ez az akadály elhárul, ami remélhetőleg azt is jelenti majd, hogy a GDP-termelőképességben a 19 közül a 18. helyen álló helyen álló megye feljebb tud majd lépni.

A világjárvánnyal szembeni védekezés első szakaszát megnyertük, az egészségügyi védekezés kifejezetten sikeresnek bizonyult, az egészségügyi ellátórendszerünk jól vizsgázott, fogalmazott Szijjártó Péter.

– Most a gazdasági védekezés időszaka következik, ezt a csatát is meg fogjuk nyerni. a Célunk nem lehet kevesebb, minthogy megvédjük az összes veszélybe került munkahelyet és új munkahelyeket hozzunk létre azok helyett, amelyeket a válság veszélybe sodort – jelentette ki, sőt, több munkahely létrehozását ígérte, mint amennyi megszűnt.

Munkahelyek pedig a beruházó vállalkozások jóvoltából jönnek létre. Az elmúlt hónapokban 806, köztük 122 élelmiszeripari vállalkozás kötelezte el magát a beruházások mellett. Ezek összesen 377 milliárd forintnyi beruházást jelentett be, amihez a kormány 169 milliárdnyi támogatást ad, amivel 143618 munkahelyet védenek meg.

– A Gallicoop az magyar élelmiszeripar egyik zászlóshajója. Az összes Magyarországon levágott baromfi 5,5 százalékát, az összes Magyarországon levágott pulyka 40 százalékát a Gallicoop tudhatja magáénak, ráadásul a Gallicoop árbevételének egyharmada a külpiacokról származik, mégpedig nagyrészt a keleti piacokról, ahol egyre magasabbak és egyre kifinomultabbak a minőségi követelmények, magyarul: a vállalat csak akkor tud sikereket elérni, ha a legjobb minőséget állítja elő, és a legmagasabb szintű elvárásoknak felel meg. Most egy olyan beruházást jelenthetünk itt be, amely részben csökkentheti majd a vállalat energiafelhasználását, részben pedig növeli a gyártási kapacitását. Ezzel a beruházással a vállalat 1060 munkahely megvédését vállalta – indokolta a támogatást a külügyminiszter.

– A Gallicoop a nehéz helyzetben olyan beruházást hajt végre, amivel a kanyarban előz, hogy a nehéz helyzet elmúltával a lehető legelőnyösebb pozícióból tudjon indulni – méltatta zárásul a Gallicoop előrelátását Szijjártó Péter.

Népszerű

Fotó: Babák Zoltán Fotó: Babák Zoltán

Egy hullámvölgy döntötte el a mérkőzést

Sport

Fotó: Gallicoop Instagram Fotó: Gallicoop Instagram

Pulykamell francia sóskamártással

Ajánlatunk hétvégére

Fotó: Babák Zoltán Fotó: Babák Zoltán

Zárt kapuk mögött kezdődött az őszi szezon

Sport

Fotó: Babák Zoltán Fotó: Babák Zoltán

Óvintézkedések mellett zajlott a Reménységek Tornája

Sport

A rovatot támogatja:

Hirdetés

Archívum

2020. július
h k s c p s v
« jún   aug »
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  

Kategóriák

Friss

Connect