in , ,

Esőben is imádok férjhez menni

Bill Cardewe (Timkó János) , Victoria (Szemerédi Bernadett), Frederick Lowades (Boronyák Gergely) (Fotó: Babák Zoltán)0
Bill Cardewe (Timkó János) , Victoria (Szemerédi Bernadett), Frederick Lowades (Boronyák Gergely) (Fotó: Babák Zoltán)

A Cervinus Teátrum előadásával, Dósa Zsuzsa rendezésében William Somerset Maugham – Nádas Gábor – Szenes Iván Imádok férjhez menni című zenés vígjátékával kezdetét vette a X. Magyar Teátrum Nyári Fesztiválja is, ahol nyolc előadás versenyez majd a hátralévő szűk egy hónapban. Az első a Cervinus Teátrum előadása volt.

Victoria (Szemerédi Bernadett), második férjével Frederick Lowades-szel (Boronyák Gergely) él, és neveli két gyermekét. Az első kisfiú az első házasságából született. Victoria első férje, Bill Cardewe (Timkó János) hősi halált halt. Frederick és Bill nagyon jó barátok voltak. Victoria mondataiból kiderül, hogy mind a két férjét egyformán szereti, sőt, ha lenne egy harmadik, azt is pontosan ugyanúgy szeretné…

A háború után egy régi ismerős, Leicester Paton (Nagy Róbert) az, aki Victoria számára beszerzi a luxuscikkeket – csokit, vajat, cukrot, wiskyt és mindent, amit csak megkíván. Mr. Paton szerelmes Victoriába, amit az asszony kihasznál. Victoria édesanyja, Mrs. Shuttleworth (Jónás Gabriella), nem titkolja, hogy szeretné, ha Frederick helyett lánya Leicester Patont választaná harmadik férjének. A vágyálom hamarosan teljesülni látszik, mert hazaérkezik a hősi halált halt férj, Bill.

A második és harmadik felvonásban a két férj nagyon udvariasan, de azon mesterkedik, melyikük hogyan szabaduljon meg szeretett feleségétől, hiszen Vicoriát nem lehet nem szeretni, de nem lehet – és nem is akarnak vele élni. A gordiuszi csomót természetesen Victoria vágja ketté, aki nagyon gyorsan megszabadul a két férjtől – akiket nagyon szeret – de nem tud választani köztük, ezét a harmadik karjaiba omlik. Victoria annyi kedvességgel, annyi bájjal, annyi kacérsággal, nőiességgel teszi mindezt, hogy a három férfi, megadja magát, és boldogan teljesíti Victoria óhaját.

Victoria szerepét Szemerédi Bernadett alakította nagyon meggyőzően. Szerepe szerint önző, manipulálja a három férfit, mindezt kedvesen, aranyosan. Mindent megmagyaráz, csak neki lehet igaza. Szemerédi Bernadett kihasználja a nőiesség minden fortélyát, kedves, aranyosan követeledző, hogy Bill és Frederick örül, hogy megszabadul tőle, Leicester Paton, hogy végre megszerezte magának. Szemerédi Bernadett alakítása különleges, tökéletes, mert nagyszerű élményt nyújt a színpadon a színésznő.

Timkó János Bill szerepében igazi angol rosszfiút játszik mindezt humorral. Táncol csibészes, kisfiús mosollyal, láthatóan nagyon jól érzi magát a színpadon. Angol eleganciával, kedves úriember. Senkit meg nem bántva, de mindent elkövet, hogy megszabaduljon feleségétől. Freddie-vel való barátsága mély, amely elbírja az időnkénti froclizást. Cinkosságuk, rivalizálásuk szeretettel van tele. Timkó János ragyogó alakítással egy új arcát mutatta meg a közönségnek.

Boronyák Gergely Freddie-t formálta meg igazi angol humorral, kimért angol urat formált meg. Ellentéte Billnek, mert Freddie merev, konfliktuskerülő, igazi papucsférj, aki azért teljesíti felesége minden kérését, mert így hamarabb menekülhet saját, zárkózott világába. Bill megjelenésével boldogan lépne ki házasságából. Boronyák Gergely nagyszerű játékkal vitte színpadra Fredericket.

Boronyák Gergő és Timkó János két összeszokott párost mutatnak be a színpadon, barátok, értik egymást, nem sértődnek meg a beszólásokon, jellemük különböző, másként fogják fel az életet, mégis teljesen kiegészítik egymást. Ami nagyon jó, hogy egyik színművész sem akarta túljátszani a másikat, érezhető volt, hogy mennyire figyelnek egymásra játék közben. Dalaik, táncaik önfeledtek, beszólásaik poénjain a közönség mindig nevet. Kettőjük alakítása kiemelkedő, mert együttműködésük a színpadon szenzációs.

Nagy Róbert Leicester Paton szerepében a harmadik férfi, aki ráadásul milliomos, mindent megad Victoriának, amit csak kíván. És Victoria ennél – jelen pillanatban – nem is akar többet. Nagy Róbert tangója már a vad férfit mutatja meg, és Victoria el is dönti, hogy mellette akar élni. Nagy Róbert kiváló alakítása emlékezetes marad.

Jónás Gabriella Mrs. Shuttleworth szerepében kiváló. Jellemük hasonlít Victoriával. Mrs. Shuttleworth nagyra értékeli Mr. Patont, Fredericket viszont nem becsüli, és ezt többször el is mondja lányának. Jónás Gabriella szárnyal a színpadon, alakítása mintaszerű, kitűnő.

Harcsa Boglárka két szerepben látható. Mindkét szerepet teljesen más karakterrel tudta eljátszani. Ami csodálatos, az az, hogy képes úgy elmaszkírozni magát, hogy szinte felismerhetetlen. Mindkét jelenete üde színfolt volt a színpadon és nyíltszíni tapsot kapott, vagyis a közönség is értékelte alakítását. Lehengerlő játéka maradandó.

Nádházy Péter Raham ügyvéd szerepében két rövid színpadi megjelenése kiváló. Egy érdekes beszédű, gyorsmozgású, agyfúrt figurát alakít. Rigler Renáta Denise kisasszonya csacsogó, kedves. Balázs Henrietta Tylor szobalányt alakítja több villanásnyi jelenetben nagyon jó.

Dósa Zsuzsa rendezése most is aprólékosan kidolgozott. Színészei egyedei világot alkotnak, alakításuk egyénenként nagyon jó, mégis, összességében egy homogén nagyon szép látványvilág kerül a nézők elé. Azért nagyon jó rendezés, mert a színész szárnyalhat alakításával – nem túljátszva a másikat –, a végeredmény mégis egy egység, ahol minden szereplő ugyanolyan jól érzi magát. Ezt érezni az előadás alatt. Könnyed, nyáresti darab, andalító zene, jó színészi alakítások, és a zápor sem akadályozza meg a közönséget, hogy nagyon jól érezze magát.

A díszlet-és jelmeztervek Nagy Szilvia munkája, a jelmezeket Zleszik Erika készítette. Magyari László tervezte a koreográfiát, korrepetitor Kertes Anna, a darab dramaturgja Dósa Zsuzsa, hang Ottlakán Renátó, fény Valach Vendel.

A második felvonás utolsó dalát sajnos félbeszakította Varga Viktor a zápor miatt, de annak elmúltával a harmadik felvonással folytatódott az előadás.

Az ajándékok ezúttal sem maradtak el, a Majuli Design egyedei kézműves ékszereket készít a CMF 11. napján 10 db 2.000 Ft-os utalványt ajánlottak fel. Az ANCHOR 3 db ajándékdobozzal kedveskedett a nézőknek, amelyek horgonykarkötőt rejtenek.

Galambos Edit

A fotókat Babák Zoltán készítette.

Szabó Ferenc bravúros fejessel 2-1-re szépített (Fotó: Babák Zoltán)0

Szabó Ferenc bravúros fejese, Virág villanása kellett az X-hez

Fotó: Babák Zoltán0

Meglepetések a hetedik játéknapon