in , , ,

Ideiglenesen engedélyezték a légi kémiai szúnyogirtást

Repülőgépről gyérítik a szúnyogot Szarvas felett 2020. július 29-én (Fotó: Babák Zoltán)0
Repülőgépről gyérítik a szúnyogot Szarvas felett 2020. július 29-én (Fotó: Babák Zoltán)

Ahogy azt már tapasztalhattuk, ismét irtják levegőből is a szúnyogokat. Az elmúlt hét után tegnap ismét megjelent a permetezőrepülő Szarvas és Békésszentandrás felett. Erre járványügyi veszélyhelyzet esetén, az országos tiszti főorvos egyedi hozzájárulásával kerülhet sor, miután ez évtől az Európai Unió minden országát érintő tiltás van érvényben, ugyanis a légi kijuttatásra engedélyezett kémiai készítmények engedélye lejárt.

Ez azt jelenti, hogy ezzel a technológiával szúnyoggyérítést nem lehet végezni. Maradt a földi, úgynevezett melegködös, illetve a gyérítőanyagot hő hozzáadása nélkül permetszerűen a levegőbe juttató ULV technológia… vagy a biológiai védekezés, amit a többszörös költségek miatt alig-alig alkalmaznak még, de ezt a témát hamarosan alaposabban körbejárjuk. Addig is nézegesse a tegnapi szúnyogirtás képeit!

Így adott hírt erről az MTI:

Az NNK ideiglenesen engedélyezte a légi kémiai szúnyogirtást

A Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK), figyelembe véve egy esetleges szúnyogok okozta betegséghullám megjelenését, 180 napra engedélyezte a légi kémiai szúnyogirtást – tájékoztatta az NNK hétfőn az MTI-t.

Az intézkedésre azután került sor, hogy az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) arről tájékoztatta az országos tisztifőorvost, hogy az elmúlt hetek esőzései miatt elszaporodtak a szúnyogok, és a megfelelő mértékű gyérítés a meglévő biológiai, illetve földi, kémiai módszerekkel már nem biztosítható.

Ezért az NNK deltametrin és természetes piretrin hatóanyagtartalmú biocid termékekkel engedélyezte a szúnyogok légi úton történő gyérítését.

A rovarok a csípés kellemetlen érzésén túl több fertőző betegség terjesztői lehetnek, ráadásul az utóbbi években több olyan trópusi szúnyogfaj is megjelent, amely forró égövi betegségeket terjeszt – áll a közleményben.

Arra figyelmeztetnek, hogy a szúnyoggyérítés idején a szabadban tárolt tárgyakat, ruhákat le kell takarni vagy zárt térbe kell vinni. A kezelés alatt és után egy órán át az ablakokat, ajtókat zárva kell tartani, a szellőztető berendezéseket pedig ki kell kapcsolni.

A népegészségügyi központ arra is kitért, hogy a szúnyogok ellen egyénileg is védekezhetünk az épületek körüli, a szúnyoglárváknak otthont adó, kisebb pangó tócsák, például vízzel teli kaspók megszüntetésével, kiürítésével.

“Az emberi egészség védelme és a természetes környezet védelme szorosan összefügg egymással. Tegyünk közösen érte!” – fogalmazott az NNK.

A szúnyoggyérítés ütemterve, a beavatkozások helyszíne és ideje letölthető az OKF honlapjáról, a https://www.katasztrofavedelem.hu/43/heti-programok címről.

Szúnyogirtás-NNK  – Budapest, 2020. július 27., hétfő (MTI) – bták \ btk \ bám \ ppd

Fotó: Babák Zoltán

Szarvasra érkezett a Vízitúra Kupa vasárnap

Fotó: Babák Zoltán0

A két Lotti Szarvason