in , ,

Bődi János a baráti kör új elnöke

Bődi János a baráti kör alapkövénél (Fotó: Babák Zoltán)
Bődi János a baráti kör alapkövénél (Fotó: Babák Zoltán)

Dr. Körösfalvi Pál, Fekete János, Misik Lajos, Sipos Mihály, Koszti Pál, dr. Dezső István és Zsapkáné Csasztvan Zsuzsanna után Bődi János Szarvas Város Barátainak Köre nyolcadik elnöke. A kör egyesületté válásától kezdve baráti köri tag. A felsorolt elnökök mindegyikével baráti viszonyban volt.

Elnökjelöltként húsz pontban fogalmazta meg, milyen változást tervez, ha elnyeri a tisztséget.

A választmány előtt Martin Luther Kingre utalva így kezdte programjának bemutatását: I have a dream. Boldog vagyok, hogy ma együtt lehetek veletek! Van egy álmom…  arról, hogy milyen baráti kört szeretnék?!

Demokrácia és a transzparencia mellett az egyik legfontosabbnak nevezte azt, hogy térjenek vissza a gyökerekhez, azaz fektessenek nagyobb hangsúlyt az alapszabály szerinti célok megvalósítására és az általánosan elfogadott polgári értékrendre.

Húsz pontja közül néhány:

– Szarvas Város Barátainak Köre tagjai legyenek öntudatos, lokálpatrióta polgárok, akik az alapvető polgári értékek mentén tevékenykednek.

– Az elnökség döntéseit a demokratikus szabályok betartásával, közösségi módon, érdemi vitát követően hozza meg, a tagságot pedig minél szélesebb körben vonja be döntéseinek az előkészítésébe.

– A közösség magatartása legyen jogszerű, a jogszabályok és az alapszabály szerint működjenek.

– Nem csak az írott törvényeket kell betartani, hanem az íratlan etikai és udvariassági szabályokat is.

– Az elnökség biztosítsa az átláthatóságot döntéseinek meghozatala és pénzügyeinek intézése során.

– Az udvariasság alapvető követelménye legyen a pontosság.

– Közösségük tagja legyen képes a saját személyes érdekeit a közösségérdekei mögé sorolni.

Az elnökség az eddigi 8 fő helyett 11 tagú lesz, hogy minél többen tudjanak részt venni a baráti kör munkájában és egy hosszasan előkészített új alapszabályt terjesztett elő, mondván, az elmúlt 35 év alatt a korábbi már annyiszor lett módosítva, hogy eljött az ideje egy újnak, hiszen az eredeti alapszabályt 35 éve, még 1985-ben a DATE Főiskolai Kar előadó termében fogadták el.

Beszélgetésünk során az előzményekről elmesélte: “1982 október 2-ára, az akkori DÉLÉP üdülőbe  – a Hazafias Népfront Városi Bizottságának elnöke, dr. Tóth Lajos kandidátus és Juhász Sándor tanácselnök-helyettes –  meghívta az akkori városi és a városhoz kötődő politikai és gazdasági vezetőket egy találkozóra. Ezért van az, hogy sokan az 1982-es évet tekintik az alakulás évének, de akkor nem alakult meg semmilyen törvényesen nyilvántartott és bejegyzett egyesület, csupán egy kvázi szándéknyilatkozat elfogadása történt meg. Az egyesületkénti törvényes megalakulásra, az alapszabály elfogadására csak 1985 október 29-én került sor, amikor ténylegesen megalakult az akkor is már polgári értékeket felvállaló baráti kör, amelyen a mostani közgyűlésen is résztvevők közül Babák Mihály, Bődi János, dr. Dezső István, dr. Misur György, Nyári Mihály és Pekár Pálné vett részt. Ezt a közgyűlést követte az egyesület 1986. április 14-i nyilvántartásba vétele.

Ezért a baráti kör egyesületkénti nyilvántartásba vételének 35. éves évfordulóját jövő év áprilisában egy ünnepi közgyűlés keretében ünnepelnék meg. Ekkorra felújítanák az Erzsébet-ligeti szobor-sétányon 1986-ban felállított baráti köri emlékkövet és Jedlik Ányos szobrát is.

A Profi 4-es kategória második helyezettje aKraszvelzacsi, azaz Krasznai Mihály(b), Csilik Attila(k), Zalán Csaba(jh) és Velencei Zoltán (nk) (Fotó: Vakli Zsófia)0

Új körcsúcs az idei kenumaratonon

Fotó: Gallicoop Instagram

A rántott hús új dimenziója