in , ,

Gerillatündérkertek Szarvason

Szécsi Hajnalka, a tündérkertek megálmodója (Fotó: Babák Zoltán)0
Szécsi Hajnalka, a tündérkertek megálmodója (Fotó: Babák Zoltán)

A gerillakertészet egy erőszakmentes civil kezdeményezés, amelynek során a lakosság hivatalos engedély nélkül virágokat, fákat helyez ki vagy ültet el különböző nyilvános helyeken, írja a Wikipédia. A tündérkert pedig egy parányi varázslat a lakásban, erkélyen, kertben (vagy jelen esetben egy köztéri virágládában), mellyel miniben megvalósítható álmaink kertje.

Ezt a két dolgot ötvözte Szécsi Hajnalka, akit kreatív varrónőként a grund mögötti méteráruüzlet tulajdonosaként ismerhetünk. Pár éve karácsonykor dekorációként megjelent nála a fenyőszoknyába öltöztetett próbababa, aminek szettje húsvétra tojáshéjszoknyára váltott. Azóta Hajni mindig az éppen aktuális alkalomhoz illő ruhába öltözteti bábuját. Jelenleg egy zsákruha van rajta búzakalász szoknyával.

Az arra járók fél éve fedezhették fel első tündérkertjét, amik azóta megszaporodtak a Hatvan lakás alatti üzletsor előtt. Felkeltette a mi érdeklődésünket is, megkeresésünkre elmesélte mi indította el a fantáziáját.

A város által kihelyezett virágládákat mindenki másképp értékelte. Ki örült, hogy zöldebb lesz a városrehabilitáció utáni betonrengeteg, ki pedig köztéri kukának tekintette. Az háborította fel Hajnit, hogy minden reggel nyitás előtt szemetet szedett a ládákból. Első lépésként virágokat ültetett az előtte levő kisfa tövébe és várt. Boldogan tapasztalta, hogy hetek teltek el szemétmentesen. Aztán tovább agyalt, keresgetett a neten hogyan tehetné szebbé, érdekesebbé, majd rábukkant a tündérkertre.

Az üzlete előtti planténerbe álmodott tündérkert most egy nyári kertet ábrázol hintával, napággyal medencével, ami madáritatóként funkcionál. A művét folyamatosan alakítgatja. Kigondolta, hogy a babákhoz hasonlóan aktuálissá teszi minden évszakban. Elmesélte mik a tervei őszre és télre, nagyon izgalmas lesz, de legyen meglepetés!

Nem kis munka ezt megcsinálni: miután kialakul a fejében a terv még egy hónapba is belekerül míg elkészül. Hajni – a hétköznapi ember számára hulladékokból – mindent sajátkezűleg készít. Kreativitását, kézügyességét édesapjától örökölte, aki ha meglát valami apróságot, rögtön lánya hobbijára gondol. Alapanyagot nem vásárol, mindig nyitva tartja a szemét, mindenben azt keresi, mit tud készíteni belőle a tündérkertjébe.

Az első kertjét benevezte egy pályázatra, amin vásárlási utalványt nyert. A nyereményét természetesen a tündérkertjeire költötte.

Sok aprólékos munka után kerül a járókelők szeme elé egy-egy ilyen alkotás, de ott még nincs vége a dolognak, nagyon fontos az utógondozás. Hajni minden reggel megöntözi és rendezgeti, mert a gyerekek játszanak vele, meséket képzelnek köré. Hajni örömmel veszi ezt, hiszen azért készítette, hogy mindenki örömét lelje benne.

Felmerülhet a kérdés, nem viszik-e el a kis elemeket a kertből? Egyszer a legelején történt, hogy egy házikó reggelre eltűnt. Azóta nem vette észre, amit saját munkája megbecsüléseként konstatál.

Mára már öt ládában csodálhatjuk a kreatív kertész munkáját. A második műve a szomszédos bolt profiljához illeszkedik: egy cipőből folynak ki a pozsgások, a játékbolt elé egy sakktábla került, amivel rendszeresen játszanak a járókelők.

A negyedik láda szarvasi vonatkozású: Trianon 100. évfordulójának emlékére a történelmi Magyarország közepén álló malmot és környékét ábrázolja. A két hete kikerült tündérkert a papír-írószer bolt kérésére készült. Jelenleg ez tetszik neki legjobban, viszont a szívéhez legközelebb az első áll.

Nagyon sok ötlete van még, de nem tud távolabbi ládákon dolgozni. Szívesen segít hasonló beállítottságú kreatívoknak, hogy a város más helyein is felbukkanhassanak a tündérkertek.

Akik még nem fedezték fel ezt az új látványosságot, sétáljanak el a Hatvan lakás grund felőli oldalához, nézzék meg a tündérkerteket, játsszanak velük, és ha tetszett, egy mosolyt küldjenek Hajninak az ajtóból!

Fotó: Babák Zoltán0

Edzőtáborral készültek a birkózók a bizonytalan szezonra

Kertész Mónika mezzoszoprán énekművész és Razvaljajeva Anasztázia hárfaművész (Fotó: Babák Zoltán)0

Hárfa- és dalest a természet ölén