in , ,

A Győri Balett csodálatos Anna Kareninája Szarvason

Fotó: Kepenyes Balázs0
Fotó: Kepenyes Balázs

A legmerészebb álmaimban sem hittem, hogy egyszer itt, Szarvason a Vízi Színház színpadán láthatom a Győri Balettet. Mert a Győri Balett fogalom, mert olyan nagyszabású produkciók készülnek előadásukban, amely túlmegy az ország határain, előadásaik óriási sikerrel mennek, és ezt pénteken este be is bizonyították, itt Szarvason, a Vízi Színház színpadán. Az égiek is úgy döntöttek engedélyezik az estét, hiszen előadás előtt esett, de csak megmutatta magát az eső. Negyvenperces késéssel indult, hiszen a beléptetés is később kezdődött, de főképpen azért, mert a színpadot szárazra kellett törölni.

A Győri Balett az Anna Kareninát hozta el Velekei László Seregi- és Harangozó-díjas művész koreográfiájával. Tolsztoj műve sok alkotót megihletett, hogy filmre, színpadra vigye Anna Karenin történetét. Több mint száz év telt el, mégis, ma is aktuális Anna története.

Anna Karenina (Marjai Lili Anna) Moszkvába utazik Vronszkaja grófné társaságában, (Cserpák Szabina Harangozó-díjas), ahol a grófnő bemutatja fiának, Alekszej Vronszkij grófnak (Jekli Zoltán). Anna és Vronszkij azonnal egymásba szeretnek. De Annának férje van, Alekszej Alekszandrovics Karenin (Artem Pozdeev) és egy kisfia Szerjozsa, (Molnár Gergely Örs). A szerelem azonban erősebb.

Anna és Vronszkij megismerkedése pillanatában már ott a Végzet (Luigi Iannone és Luka Dimić), aki Annát sorsa beteljesülése felé taszítja.

A másik szálon Katyerina Alekszandrovna Scserbackaja hercegnő (Guti Gerda), szerelmes Vronszkijba és reméli, megkéri őt a bálon, azonban a gróf akkor már csak Annát látja. Így bár a hercegnő először elutasította Konsztantyin Dmitrics Levint (Golubkovics Gergő), végül igent mond a férfinek.

Több olyan, lélegzet elállító jelenet volt, amit balett színpadon láttatni, eltáncolni nem egyszerű. Vronszkij lovának (Daichi Uematsu) megölése, vagy Anna szülése, a kislány illetve kislányok jelenléte Anna víziójában. Már a kezdett is döbbenetes volt, ez a döbbenet, ez a feszültség maradt is az egész előadás alatt, amit a zenei válogatás sem engedett lazítani, még a báli jelenetben sem. A zene Max Richter montázs volt. De ez a feszültség kellett, a dráma átéléséhez.

Bravúros előadást láttunk. Nagyon nagy létszámú táncos segítette a szereplőket. Alexey Dolbilov, Daichi Uematsu, Engelbrecht Patrik, Gémesi Máté, Horváth Kada, Horváth Krisztián, Luka Dimić, Sebestyén Bálint Harangozó-díjas Téglás Bánk, Thales Henrique, Szentiványi Richard, Gyurmánczi Diána Harangozó-díjas, Herkovics Eszter Adria, Tetiana Baranovska, Szalai Judit, Tatiana Shipilova, Tüű Barbara, Joó Lea Napsugár, Hergenrőder Jázmin, Kozári Zelma, Nyári Virág, Polgár Luca, valamint A Győri Tánc- és Képzőművészeti Iskola balettnövendékei.

Nagyon szép díszletben játszottak, amely Bozóki Mara munkája érdekessége a hátsó, mozgatható fal a két hatalmas ablakkal, amely hol nagyobb, hol kisebb teret teremtett. A jelmezek Velich Rita tervei alapján készültek. Anna bordó ruhája a feketék és az egyetlen fehér között. A szülésnél a vörös ruha és a Végzet kezében a vörös kendő. Szép színkompozíció, és mindez jelenéstartalommal. Dramaturg Csepi Alexandra. A fény Stadler Ferenc és Hécz Péter munkája volt.

A nézők lélegzetvisszafojtva nézték a történetet, a borzongás az első perctől és várni mi történik, és átélni a drámát. Lenyűgöző volt a látvány, a táncosok testbeszéde, a játék. Felemelő érzés volt ott lenni!

Az előadás a Magyar Teátrumi Társaság X. Nyári Fesztiváljának 5. versenyprogramja. Az egészen biztos a közönség nagyon hosszú, kitartó tapssal köszönte meg a táncosoknak az estét. Babák Mihály polgármester úr virágkosárral köszönte meg az előadást.

Felejthetetlen este! A tíz év egyik legjobb előadását láttuk! Köszönet érte az alkotóknak, a Győri Balett vezetésének és a MTT szervezőinek, hogy elhozták Szarvasra a Győri Balett produkcióját. Lám, a balett is megtölti a Vízi Színház nézőterét, mert erre is igény van.

Galambos Edit

A fotókat Kepenyes Balázs készítette.

Fotó: Babák Zoltán0

Csabacsűd: ülésezett a testület, egy fővel nőtt a lakosság szerdán

A Granárium Zebra Klub épülete (Fotó: Babák Zoltán)

A Zebrába készül a Müller Péter Sziámi AndFriends és a Romano Drom