in , ,

Gála, díjak, díjazottak

Fotó: Babák Zoltán0
Fotó: Babák Zoltán

Szombaton este a Magyar Teátrum bezárta kapuit a Vízi Színházban. A 10. jubileumi évad sem telhetett el Nyári Fesztivál nélkül, ami a Magyar Teátrum IX. Nyári Fesztiválja volt a sorban. (Az első évben nem volt.) A Fesztivált nem tervezték, mert kezdetben a pandémia miatt csak 254 ültetett néző nézhette az előadást, ezért azok a színházak, akik az évad elején szerettek volna jönni, ezt nem tehették meg.

A Cervinus Fesztiválig a Köszönjük Magyarország országos program keretében jöttek művészek Szarvasra. A közben javuló helyzet magával hozta, hogy a Vízi Színházban teljes létszámmal ülhettek nézők, ezért a Cervinus Teátrum Imádok férjhez menni című darabjával elkezdődött hét előadással a megmérettetés 2020. július 25-én.

Az előadásokat nyolcfős társadalmi zsűri értékelte, amely tagjai – dr. Kutas Ferenc a zsűri elnöke, Babák Mihály, dr. Melis János, Mihaleczné Kovács Mária, Paluskáné Udvarhelyi Judit, Gombárné Bata Mária és Galambos Edit, akik nehéz, vitáktól sem mentes döntést hoztak. A díjak anyagi támogatásról az Emberi Erőforrás Minisztériuma, Szarvas Város díjairól a Képviselő Testület gondoskodott.

A hét színház, hét darabja:

1.     Cervius Teátrum, Imádok férjhez menni

2.    Budaörsi Latinovits Színház, A két Lotti

3.    Turay Ida Színház, Salsa, szivar, szerelem

4.    József Attila Színház, Magas (szőke) barna férfi

5.     Győri Balett, Anna Krenina

6.    Fórum Színház, Love.hu

7.     Jókai Színház, A megfeszített

A díjakat Gála keretében adták át a díjazottaknak, amit Komáromi Anett színművésznő és Fekete Péter kultúráért felelős államtitkár vezetett – (Fekete Péter a Vízi Színházi Nyár művészeti igazgatója Seregi Zoltánnal együtt).

A Gálán a Békéscsabai Jókai Színház művészei léptek fel, akik rockoperából, operából, musicalekből, dalokból, operettekből álló dalcsokorral köszöntötték a díjazottakat és a nézőket. Csonka Dóra, Galambos Hajnalka, Nádra Kitti, Lévai Attila, Nagy Róbert, Puskás Dani és Szász Borisz komoly és vidám dalokkal készültek. A műsorszámok közben került sor a díjak átadására.

A díjazottak:

– Legszebb látvány: A megfeszített, Jókai Színház, díszlet: Igaz-Juhász Katalin

– Legszebb látvány: A megfeszített, Jókai Színház, jelmez: Vesztergombi Anikó

– Legjobb

·      előadás                                Anna Karenina, Győri Balett

·      rendező                               Koltay Gábor, A megfeszített, Jókai Színház

·      koreográfia                         Velekey László, Anna Krenina, Győri Balett

·      női főszereplő                    Szemerédi Bernadett, Imádok férjhez menni, Cervinus Teátrum

·      férfi főszereplő                   Lengyel Ferenc, Love.hu, Fórum Színház

·      női mellékszereplő            Kisfaludy Zsófia, Salsa, szivar, szerelem, Turay Ida Színház

·      férfi mellékszereplő          Zöld Csaba, Magas (szőke) barna férfi, József Attila Színház

–     Magyar Teátrum Különdíj     Jónás Gabriella, Imádok férjhez menni, Cervinus Teátrum

Szarvas Város Külön-díjai

–     Fővárosi Nagycirkusz Fiatal tehetségek bemutatásáért Tündértánc – Nővarázs (nem volt fesztiváldarab) a díjat Graeser József FNC szakmai igazgatója vette át

–     A Duo Fossett, John Laci Fossett és Krich Noémi két fiatal, tehetséges artistaművész Fővárosi Nagycirkusz, Tündértánc – Nővarázs

–     Kalovits Kata és Kalovits Rozi Tüneményes alakításukért, Budaörsi Latinovits Színház, A két Lotti

Volt két ajándék koncert, amit a Magyar Teátrum a Vízi Színház 10. évfordulója alkalmából azoknak a nézőknek nyújtott át, akik legalább három jegyet megvásároltak. A két gigakoncertet Rákász Gergely és Edvin Marton tartotta. A koncertek bevételéből 500-500 ezer forintot a Mozgáskorlátozottak Szarvasi Egyesülete és a Szarvasért Alapítvány kapott. A Szarvasért Alapítványt képviselő Petneházi Andrea elmondta, a pénz nagy részét fiatal egyetemisták támogatására fordítják.

Kiadásra került még három oklevél:

A Magyar Teátrum Oklevele a Szarvasi Vízi Színház eredményes nyári évadjának lebonyolításáért kapta:

Szojka Cinthia a Vízi Színházban végzett munkájáért,
Kondacs Andrásné a segítségért, gondoskodásért,
Galambos Edit színvonalas írásaiért, kritikáiért.

A Gála után ismét teltházzal kezdődött a My Fair Lady, ezúttal Komáromi Anett narrálásával és Vörös Zsolt jelnyelvi tolmácsolásával. Ebben az évben három jelelt és narrált előadás volt, a Monte Cristo Grófja, A Megfeszített és a My Fair Lady. El kell mondjam, hogy Vörös Zsolt jelnyelvi tolmácsolása mindig élmény, mert Zsolt egymaga játssza el a teljes színlapon szereplő, megszólaló művész szerepét.

Köszönöm szépen a nézők nevében Szabó Károlynénak, Marcsinak, Seregi Zoltánnak és nem utolsó sorban Fekete Péter kultúráért felelős államtitkárnak, hogy a kialakult helyzethez alkalmazkodva megtarthatóak voltak a nyári előadások, ha nem is úgy, ahogyan előre tervezték. Köszönet Babák Mihály Szavas Város polgármesterének, dr. Melis János címzetes főjegyzőnek, hogy szívükön viselik a színházat egész évben. Nagyon tiszteletre méltó hogy a város támogatja a kultúrát. És köszönöm, hogy gondoltak rám, és elismerték munkámat, ami számomra öröm és megtiszteltetés. Köszönöm!

Köszönet a Cervinus Teátrumnak, mert Dósa Zsuzsa és Varga Viktor mindig csodát álmodik, és meg is valósítják színészeikkel, a háttérben dolgozókkal együtt.

Köszönet minden művésznek, színháznak, aki a 72 nap alatt játszott a Vízi Színház deszkáin.

Köszönöm szépen írásaim napi megjelenésének lehetőségét a Magyar Teátrumnak és a Newjságnak. A szöveg mellé készített fotókat Babák Zoltánnak, Kepenyes Balázsnak és a Jókaisoknak, mert a fotók többet mutatnak meg az írásnál. Köszönet Hódsági Ferencné, Áginak, aki napi szinten átnénézi írásaimat és javítja a veszőket, pongyola fogalmazásokat, szóismétléseket. Köszönöm Szojka Cinthiának a segítségét, bármit kértem, teljesítette. Köszönet Cinthia csapatának, hogy végigdolgozták a nyarat, hogy a nézőket kiszolgálják a nézőtéren, a fény – és hangpultoknál, és mindenkinek, aki a 72 nap alatt azon dolgozott, hogy a nézők jól érezzék magukat.

A Magyar Teátrum, a Newjság és a magam nevében szeretettel gratulálok a díjazottaknak (természetesen magamat kivéve).

Galambos Edit

A fotókat Babák Zoltán készítette.

Fotó: Babák Zoltán0

Jól tartotta magát Szentandrás idegenben

Csasztvan András, előtte a Magyar Arany Érdemkereszt polgári tagozata kitüntetése(Fotó: Babák Zoltán)

Ki mit nem tud Csasztvan Andrásról?