in , ,

Fuvola- és orgonaszó várta a zenerajongókat

Hajas Szilárd (fuvola) és Kővári Péter (orgona) (Fotó: Babák Zoltán)0
Hajas Szilárd (fuvola) és Kővári Péter (orgona) (Fotó: Babák Zoltán)

A Filharmónia Magyarország Nyáresti orgonakoncertek sorozatába illeszkedett az a hangverseny, ami tegnap este volt a Szent Klára plébániatemplomban.

Ahogy azt a program fantázianevéből – Fuvorgano – ki lehet találni, ezúttal a templom orgonájának egy fuvola volt a partnere.

Előbbihez Kővári Péter orgonaművész, a Tihanyi Bencés Apátság orgonistája ült. Hétéves kora óta zongorázott, amikor az agárdi katolikus templom orgonájánál rácsodálkozott az azon kézzel-lábbal játszóra. Kipróbálhatta a hangszert, ami meghatározta további zenei pályáját.

Tegnap este Hajas Szilárd fuvolaművész kísérte el Szarvasra. Őt is kisgyerekként ragadta magával a fuvola, ami mellett azóta is kitartott.

Dr. Kiss Imre, a Szent Klára római katolikus templom plébánosa mutatta be a láthatatlan művészeket, illetve mutatta be néhány mondatban a templom orgonáját, ami közel 100 éves. 1926-ban készült, és nem régiben sikerült felújítani.

– Gyönyörű programmal készültek. Minden templomban van orgona, de ha orgona nem is lenne, van ének, mert a hívő ember az istenhez való kapcsolatában fontos eszköz a zene és minden más művészet. Az egyházatyák azt mondták, hogy isten nemcsak az igazságosság, nemcsak a jóság, és hogy ő mindentudó, isten a szépség is – mondta a plébános, majd Debussy és Victor Hugo szavaival köszöntötte a nézőket.

A zenei programba Bach, Mozart, Mercadante, Kodály, Rachmaninov és Karg-Elert műveiből válogattak.

A közönség vastapssal köszönte meg Kővári Péternek és Hajas Szilárdnak a hangversennyt

Fotó: Babák Zoltán0

Kikaptak, de megmutatták, mire képesek

A Liget Wellness és Konferencia Hotel**** egy augusztus este (Fotó: Babák Zoltán)

Visszatekintés a főszezonra Bogdán Tamással