in

Ünnepi közgyűlés a Megyenaphoz kapcsolódóan

Fotó: Zentai Péter0
Fotó: Zentai Péter

A Békés Megyei Önkormányzat Közgyűlése ünnepi megyegyűlést tartott a Békés Megyei Kormányhivatal Beliczey termében. A rendezvény ünnepi szónoka dr. Takács Árpád kormánymegbízott volt.

A Békés Megyei Önkormányzat Közgyűlése évente két ünnepi megyegyűlést tart. Az 1848-49-es forradalom és szabadságharc 172. évfordulója alkalmából márciusra tervezett ülés a koronavírus-járvány miatt elmaradt, és az idei Megyenapot sem a megszokott módon szervezi meg az önkormányzat, a programok közül csak a kézműves vásár valósul meg, így ez a szeptember eleji ünnepség több szempontból is különlegesnek mondható. Elnöki elismeréseket, Békés Megyéért díjakat és a Polgárokért kitüntetést is átadták az arra érdemeseknek. Dr. Takács Árpád kormánymegbízott kiemelte: van kikre büszkének lennünk, sok kiválóság él Békés megyében.

 

 

A Békés Megyei Önkormányzat Közgyűlése által alapított Elnöki elismerés kitüntető díjat is ezen ünnepség keretében adták át. Zalai Mihály elnök elmondta: a megyei önkormányzat célja a kitüntetéssel, hogy az oktatás, a katasztrófavédelem, a rendvédelem, a mentők, a szociális ellátás és az egészségügy területéről olyan személyek vagy közösségek tevékenységét ismerjék el, akik Békés megyében hosszú ideje kiemelkedően magas színvonalú munkát végeztek vagy végeznek. Díjat vett át Krizsán Jánosné, a Békés Megyei Szociális, Gyermekvédelmi Központ és Területi Gyermekvédelmi Szakszolgálat igazgató-helyettese, Oltenau Júlia, a Battonyai Magdu Lucian Román Általános Iskola és Óvoda igazgatója, Bajkán György Zoltán, a Békés Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság Orosházi Katasztrófavédelmi Kirendeltségének vezetője, Csendes Csaba, a Békéscsabai Mentőállomás vezetője, dr. Mészáros László, a Békés Megyei Központi Kórház urológus főorvosa, és Pelleg József rendőr ezredes, a Békés Megyei Rendőr-főkapitányság rendőrségi főtanácsosa.

A Békés Megyei Önkormányzat Közgyűlése minden évben Békés megye társadalmi, gazdasági, tudományos fejlődéséért, nemzetközi kapcsolatai erősítéséért valamint a művészeti és kulturális élet, továbbá a sport területén kimagasló eredményeket elérő személyek, kollektívák tevékenysége elismerése érdekében „Békés megyéért” kitüntetést adományoz. 2020-ban a korábban megszokottaktól eltérően nem hárman, hanem hatan vehették át a kitüntetést: Gara Ágnes, a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság megyei kirendeltségének igazgatója, dr. Becsei László a Békés Megyei Központi Kórház főigazgatója, dr. Duray Gergő, az Orosházi Kórház főigazgatója, Kárász László Békés megyei vezető mentőtiszt, dr. Polyák Zsolt dandártábonok, a Békés Megyei Rendőr-főkapitányság rendőrfőkapitánya és dr. Sárosi Tamás megyei tiszti főorvos. Valamennyien kiemelkedő munkát végeztek a koronavírus-járvány elmúlt időszakában, tevékenységük hozzájárult a Békés megyei lakosság egészségének védelméhez, emberéletek megmentéséhez.

A Békés Megyei Önkormányzat Közgyűlése 2015-ben alapította a Polgárokért díjat, amit minden évben egy olyan polgármester kaphat, aki legalább egy cikluson keresztül töltötte be tisztét, és aki Békés megye történelmi hagyományaira építő kiemelkedő közéleti tevékenységet végez vagy végzett. Ebben az évben Békés város volt polgármestere, Izsó Gábor érdemelte ki ezt a címet.

Az ünnepség fényét emelte Nagy Róbert, a Békéscsabai Jókai Színház színművészének műsora, díszőrséget láttak el a Békés Megyei Károlyi-huszár és Honvéd Hagyományőrző és Kulturális Egyesület tagjai.

Békés Megyei Önkormányzat – sajtóközlemény

Fotó: Zentai Péter

Fotó: Babák Zoltán0

Hogyan tovább, TDM?

Koronavírus – NNK: az új fertőzöttek átlagéletkora 26 év