in ,

HPV oltás???…HPV oltás!!!

Bartus Betti és a Mályvavirág Alapítvány új kiadványa, a HPV mindentudó zsebkönyv, a MÁLYVAZSEB (Fotó: S-L.I.)0
Bartus Betti és a Mályvavirág Alapítvány új kiadványa, a HPV mindentudó zsebkönyv, a MÁLYVAZSEB (Fotó: S-L.I.)

Hitek és tévhitek a HPV oltásról címmel 2020. szeptember 4-én prevenciós előadáson és beszélgetésen vehettek részt az érdeklődők a Városi Könyvtárban, a Mályvavirág Alapítvány szervezésében. Az alkalom előadói dr. Zákány Zsolt szülész-nőgyógyász orvos és a Szarvasi Mályvapont vezetője, Bartus Beatrix voltak. A rövid, fél órás, lényegretörő, informatív és aktuális előadás után nyitott beszélgetést kezdeményeztek az előadók, melyben a résztvevők felmerülő kérdéseire válaszoltak. Mindketten fontos “küldetésnek” érzik, hogy minél több emberhez eljussanak az oltással kapcsolatos információk. Közben azok, akik személyesen nem tudtak eljönni, online követhették a tájékoztatót.

A HPV, azaz a humán papillomavírus a leggyakoribb szexuális úton terjedő fertőzés kórokozója, mind a nők, mind a férfiak körében. A vírusnak több típusa van, ezeket két fő csoportba sorolják: vannak köztük alacsony és magas kockázatúak. A magas kockázatúak tartós jelenléte felelős bizonyos rosszindulatú daganatok kialakulásáért, mint például a méhnyakrák, mely védőoltással és rendszeres szűrésekkel nagyrészt kivédhető.

Tehát súlyos betegség(ek) ellen tudunk megelőzést nyújtani gyermekeinknek az oltással.

A HPV elleni védőoltás a szexuális élet megkezdése előtt beadva a leghatékonyabb. A 2014-ben bevezetett HPV elleni önkéntes oltást azok a lányok kaphatják meg ingyenesen, akik betöltötték a 12. életévüket és az általános iskola 7. osztályát végzik. A védőoltást a felkarba kapják, ami után bőrpír, viszketés, enyhe fájdalom jelentkezhet, de semmilyen extrém szövődménye nincsen, biztonságos.

Zákány doktor kihangsúlyozta, hogy az ingyenes oltásba szeretnék  a fiúkat is bevonni, volt, van is kezdeményezés, de egyelőre nem sikerült elérni és beszerezni a megfelelő mennyiséget ehhez, nekik tehát még nem jár ingyen, viszont bárki igényelheti. Az oltás vényköteles, háziorvos, gyerekorvos, szülész-nőgyógyász orvos írhatja fel, patikában kiváltható, ára 36000 forint. Kihangsúlyozta, a teljes populáció védettségéhez szükséges a fiúk védettsége is, hiszen így erősíthetik a lányok védettségét.

Az előadók örömmel számoltak be arról, hogy a Mályvavirág Alapítvány felvilágosító munkájának köszönhetően Európában is vezető százalékkal Magyarország csúcsot döntött, hiszen a hetedikes lányok 84 százalékát oltatták be tavaly szüleik.

Az önkéntes, ingyenesen igényelhető oltásról a szülőknek/gondviselőknek kell szeptember elején írásban nyilatkozniuk. Maga a védőoltás a 7. osztályosok esetében 2 részoltásból áll.  A gyerekek most szeptemberben kapnak egyet, majd 6 hónap múlva a másodikat. Az Operatív Törzs jelenlegi állása szerint a jelenlegi koronavírus-járvány nem befolyásolja az oltást, így mindenképpen megkapják.

Az orvos erőteljes példával érvelt még a HPV oltás mellett a közvéleményt jelenleg is foglalkoztató Covid-19 kapcsán: mennyivel nyugodtabbak lennénk, ha lenne rá gyógymód! Gondoljunk akkor így a HPV-oltásra! Van megoldás a méhnyakrák megelőzésére, akkor meg lehet ezt igazán kérdőjelezni?!

A szakmai hitelességet képviselő orvos hétköznapi hasonlatokkal, párhuzamokkal is próbálta szemléltetni, hogy milyen fontos is ez a védőoltás: autóvásárlásnál az emberek sok szempontot figyelembe vesznek, és az egyik fő szempont manapság a biztonság. A biztonsághoz az autóban légzsákok kellenek, és ahogy ő nevezte, a HPV oltás az egyik légzsák a gyermekeinknek! Egy olyan komoly biztonsági berendezés, amihez ugyan kell még pár dolog, de azzal elindulni sokkal biztonságosabb!

Az előadás zárásaként Bartus Betti bemutatta a Mályvavirág Alapítvány új kiadványát, ami egy HPV mindentudó zsebkönyv, a MÁLYVAZSEB. A könyv egy 2 éves projektmunka eredménye, elérhető a Libri és a Líra könyvesboltokban, az alapítvány webshopjában, illetve a Városi Könyvtárban is.

S-L.I.

Samu Tamás Gergő (Fotó: Babák Zoltán)

STG: Amíg nem történik változás, nem tudom elfogadni a rendőrségi beszámolót

Feketéné Bencsik Julianna a Hunyadi-kastély nagytermében (Fotó: Babák Zoltán)0

Szentandrásról Szentandrásra