Connect with us

Internew

A színész és a tanár: Jónás Gabriella

Jónás Gabriella a Sógornők olvasópróbáján (Fotó: Babák Zoltán)
Jónás Gabriella a Sógornők olvasópróbáján (Fotó: Babák Zoltán)

Jónás Gabriella 2018. márciusában az Ármány és szerelem Millerné szerepére érkezett a Cervinus Teátrumba. Millerné alakja után sok darabban kapott szerepet, amelyekben mindig mesteri alakítást nyújt. A színművésznő Szerbiában ünnepelt színésznő, aki főszerepek sokaságát játszotta el. Jelenleg beszédtechnikát és művészi beszédet tanít az Újvidéki Művészeti Akadémián. Igazgatója volt a szabadkai Kosztolányi Dezső Színháznak, a szabadkai Népszínház Magyar Társulatának. Gabi fogalom, nem csak számomra, mert türelmével, szeretetével, de főként tudásával a fiatal művészek számára példa. A Cervinus Művészeti Fesztivál második napján beszélgettünk.

G.E.: Gabi hogy vagy? Hogy telt a karantén időszaka?

Jónás Gabriella: Jól. Az első héten voltam nagyon megrettenve, amikor karanténba kerültem, mert akkor minden kilátástalan, beláthatatlan volt. Nem tudtam hogyan működik majd az élet. Én Szerbiában, Szabadkán élek, ott éltem meg ezeket a napokat. Ott 65 év felett egyáltalán nem mehettünk ki, nem hagyhattuk el a lakást. Ez a bezártság 53 napig tartott. Az első napok ijesztőek voltak, de hétvégére már kialakultak a rend. Megszerveztem a növendékeimnek az online tanítást. Folyamatosan kapcsolatban voltam a családommal, akik Magyarországon élnek, a fiammal, az unokámmal, aki hatodikos, és szintén otthon tanult. Segítettem neki a magyar nyelvtanban és az irodalomban. A növendékeimmel a szokásos időben, találkoztam, amikor egyébként is óránk lett volna, azzal a különbséggel, hogy félóránként osztottam be őket, így mind a tizenhat növendékemnek egyéni órát tudtam tartani. Jóval hamarabb végeztünk az anyaggal, és sokkal jobb lett az eredményük is. Megérte. Folyamatosan jegyzeteltem, így pontosan tudtam, melyikükkel, hol tartok, ki mit igényel jobban. Megható volt, hogy a szabadkai növendékeim vásároltak be nekem, hiszen tudták, hogy egyedül élek. Azután jött a felkérés a Cervinustól, a versláncra, ezután a kisfilmekre. Válogattam, próbáltam, majd felvettem a filmeket. Kosztolányi, Ady, Örkény ezekre felkészültem. Szóval többet dolgoztam, mint rendes körülmények között. Reggelente ugyanúgy felöltöztem, sminkeltem, mint máskor, hiszen a növendékeimmel „találkoztam”.

G.E.: Volt sikerélményed! Ezek a kisfilmek nagyon különlegesek voltak, mert új információkat tartalmaztak. Nekem Kosztolányi tetszett a legjobban, talán, mert szeretem a verseit, az egyik kedvenc költőm.

Jónás Gabriella: Amikor Szabadkára kerültem, Kosztolányiról rengeteg történetet hallottam, olyan emberektől is, akik még találkozhattak vele. Nekem is az egyik kedvencem. Azt gondoltam hatalmas életművéből csak néhány morzsa fér csak bele egy félórás műsorba. Megpróbáltam a szülővárosára koncentrálni.

G.E.: Cervinus Művészeti Fesztivál második napja van. Végig itt leszel?

Jónás Gabriella: Ez a harmadik fesztiválom, és ez az, amelyiken az elejétől a végéig itt vagyok. Négy este leszek színpadon. Ma a közönségtalálkozón, a Felolvasószínházban, az Imádok férjhez menni című darabban, és a Kabaréban, ahol lesz egy új jelenetünk Timkó Jánossal, és verset is mondok. Első Szarvasra érkezésemkor rögtön beleszerettem a városba, akkor Betti (Szemerédi Bernadett) hívott a Valahol Európában című darabot megnézni. Amikor Varga Viktor főrendező úr hívott egy szerepre, nagyon boldog voltam. Pillanatok alatt beilleszkedtem a társulatba, mert itt minden a szeretetről szólt.

G.E.: Ez volt az Ármány és szerelem Millerné szerepe.

Jónás Gabriella: Igen.

G.E.: A következő feladatod?

Jónás Gabriella: A Sógornők, amit már olvasok. Lisette de Courval alakját játszom majd, aki azután ácsingózik, ami nincs. Nem becsüli meg azt, ami van. De ez, csak egy előzetes érzés, az olvasottak alapján.

G.E.: Gabi miért szereted a Cervinust?

Jónás Gabriella: A közvetlensége miatt, mert minden előadáson azt érzem, hogy az előadások a közönségnek készülnek, nem öncélúak. Szeretik a közönséget, és ennek következménye, hogy aki a nézőtéren ül, érti, szereti az előadást is, a színészeket is.

G.E.: Számodra is fontos a szeretet?

Jónás Gabriella: Hát persze, hogy fontos! A minap néztünk itt egy előadást a Vízi Színházban a szeretetről szólt. Nagy Robi és két kollégája mutatta be. Jók voltak. Ide készítették a műsort. A szeretet nagyon fontos!

G.E.: Gabi, köszönöm a beszélgetést! Találkozunk a Sógornők olvasópróbáján.

P.S.

Jónás Gabriella a Magyar Teátrum Különdíját kapta színészi alakításáért az évadot záró Gálán. Szeretettel gratulálok Gabi a NEWJSÁG és a magam nevében!

Galambos Edit

A fotót Babák Zoltán készítette.

Népszerű

Bátor György, Doxy és tanítványa, Keller Gergyő Bátor György, Doxy és tanítványa, Keller Gergyő

Keller Gergő bronzot szerzett az Olimpiai Reménységek Versenyén

Sport

Fotó: Gallicoop Instagram Fotó: Gallicoop Instagram

Tortilla könnyedén pulykából

Ajánlatunk hétvégére

Fotó: Babák Zoltán Fotó: Babák Zoltán

Csak nyertesek voltak a Körös-körül

Sport

Fotó: Kepenyes Balázs Fotó: Kepenyes Balázs

Csak szépíteni tudott a Hunyadi

Sport

A rovatot támogatja:

Archívum

2020. szeptember
h k s c p s v
« aug    
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930  

Kategóriák

Friss

Hirdetés

Connect