in ,

Életre kelt könyvek

Fotó: Babák Zoltán
Fotó: Babák Zoltán

A szarvasi Városi Könyvtár és a Digitális Kalamáris Kiadó meghívójának tanúsága szerint szarvasi lokálpatriótákat és könyvbarátokat vártak három remek kiadvány bemutatására a könyv ünnepén.

Három könyv, három különleges helytörténeti alkotás létrejöttét köszöntötte a rendezvény, Mótyán Tibor A Tranoscius, Urbancsokné Pljesovszky Ildikó Egy szarvasi háziasszony gazdakönyve és dr. Domán Imre A szarvasi cigányok I-II. című munkákat.

A könyvek kiadását a „Helyi kulturális értékeink bemutathatóvá tétele a Szarvasi Városi Könyvtárban” elnevezésű pályázat támogatta, melynek célja, hogy a szarvasi helytörténeti értékek, az itt élők hagyományai minél szélesebb körben ismertek legyenek, különösen az utánunk következő generáció számára. A kötetek 100-100 példányban kerültek kiadásra, amelyek kereskedelmi forgalomba ugyan nem kerülnek, de eljutnak a szarvasi iskolákba, intézményekbe, s a könyvtári példányokon túl elérhetőek lesznek az olvasók számára digitális formában is.

Ennek szolgálatában teltek az elmúlt hónapok, hetek- számolt be az elvégzett munkáról köszöntőjében a könyvtár vezetője, Baginé Tóth Erika-, amikor a könyvtár népszerűsítő programok szervezésével, újfajta digitális megoldásokkal, oktatási anyagokkal ismertette meg a pedagógusokat és diákokat a város oktatási intézményeiben. E közösségi alkalmak sorába illeszkedett a könyvbemutató is, hiszen településünk értékei, hagyományai elevenednek meg a könyvek lapjain, azzal a szándékkal, hogy a még emlékekből felidézhető szokások életre keltésével visszaillessze a város mai életébe.

A három könyv bemutatója sok érdekességet tartogatott a közönségnek!

Dr. Váriné Domán Gabriella olyan szeretettel beszélt édesapja életéről, fáradhatatlan munkavégzéséről, hogy megelevenedett előttünk a cigányok között töltött negyven esztendő sok-sok pillanata, hiszen dr. Domán Imre egy életen át volt nemcsak állataik orvosa, hanem történetük, történeteik ismerője, bizalmasuk, sőt amatőrfotósuk. Lakatos Menyhért éppen emiatt szociográfiai hiánypótló műnek nevezte a köteteket. Hivatása és néprajzkutatói munkája kapcsán méltán kapott helyet a Magyar Állatorvosi Panteonban.

Zahorecz Pál, az Újtemplomi Evangélikus Egyházközség  lelkésze Mótyán Tibor A Tranoscius című kötetét ajánlotta az olvasóknak, tisztázva, mit is jelentett a szlovák ajkú evangélikusság számára a legfontosabb ének- és imádsággyűjtemény. Sokan ugyan tárgyként tekintenek rá, pedig nem csupán egy könyv, de sokkal inkább egy életstílus, s legyen akár bőr, bársony, rézveretes, pántos vagy csatos, gyülekezetek életeit határozta meg. Születés, keresztelés, konfirmáció, házasságkötés, elhalálozás, mind olyan életszakasza volt az embereknek, amikor ehhez a könyvhöz nyúltak, sőt megválni sem tudtak tőle.

Vannak felkiáltójelek az életünkben –fogalmazott Zahorecz Pál -,  amelyeket meg kell őriznünk. Ilyen felkiáltójel a Tranoscius is. Ebben a gyökértelen világban ne hagyjuk elveszni hagyományainkat, s ahogy a szlovákokat összekötötte ez a könyv, úgy kössön össze bennünket is!

Urbancsokné Pljesovszky Ildikó könyvét Szuhaj György mutatta be, háláját és köszönetét kifejezve mindazért, amit a könyv tartalmaz, melynek előszavát is írta. Ebben felhívta a figyelmet arra, milyen fontos lenne a természettel közösségben élő embernek mindent megtanulnia az előző generációtól, és továbbadni a következőnek.  Lassítani kell!

A múltidéző könyv alapjául egy 17 éves lány naplója szolgál, s egy kerek esztendő történetét öleli fel, bemutatja, milyen munkának, ünnepnek van ideje, hogyan lehet együtt élni a természettel, milyen praktikákkal lehet megkönnyíteni a parasztemberek életét.

Ha kíváncsiak, mit jelent „A rezesbanda megy a meszesgödörbe”, olvassák el a könyvet!

A könyvbemutatót baráti beszélgetés követte a könyvtár megújult belső udvarán.

Az ünnepi könyvhét alkalmat adott arra is, hogy együtt örüljünk a Szarvasi Vízi Színház és a Szarvasi Szárazmalom Megyei Értéktárba kerülésének.

HH

A csabacsűdi Kiss Gábor (feketében) (Fotó: Erdős Csaba)0

Utolsó percben mentett pontot a Hunyadi és Csabacsűd

A BrassDance a Zenepavilonnál (Fotó: Babák Zoltán)0

Megmozgatta közönségét a BrassDance a Zenepavilonnál