in

A pálinkák és párlatok trónján nincs változás

Budai Sándor a legjobb gyümölcspárlatokért járó vándorserleggel. (Fotó: Babák Zoltán)0
Budai Sándor a legjobb gyümölcspárlatokért járó vándorserleggel. (Fotó: Babák Zoltán)

1998 óta van Szilvanapok, és pálinkaminősítés, emlékezett vissza Csasztvan András, de ez az első év, hogy a rendezvényt, jelenesetben a koronavírus okán a képviselő-testület bölcs döntésével lefújta. De nem maradt el a pálinkák versenye, amin Lingauer János a kezdetektől ott van, azóta tagja a zsűrinek, azóta vezeti statisztikáit. Ismertette a 2017-től lejegyzett adatokat, amiben kitért az otthon és a főzdékben készített pálinkák arányaira.

Fabulya Attila okleveles pálinkabíráló évek óta részt vesz a zsűrizésben. Az idén 13 nevezés érkezett szilvapálinkából. Ezek közül majd mindegyik valamilyen minősítést érdemelt.

– A készítőknek meg kell tanulniuk az elő- és az utópárlat-frakcióknak leválasztását – mondta. Ez leginkább a mennyiségalapú bérfőzetésre vezethető vissza.

Konzultációra hívta a béfőzetőket, mert mint fogalmazott, “ki kell zárni azokat a bérfőzdéket, ahol ilyen szörnyű termékeket készítenek”.

Mihály László, a Békéscsabai Pálinkaklub elnöke, a gyümölcspálinkákért felelős zsűriben foglalt helyet. Ő konkrét tanácsot is adott, hogy otthon hogy válassza le a főzést végző az elő- és utópárlatot.

Szilvapálinkából 13 nevezés érkezett. A zsűri, Rafaj János, Göncz Gábor, Fabulya Attila és Majer József közülük aranyra Budai Sándor 2019-es Top-Hit és Pljesovszki Tibor 2019-es, ezüstre Major József, bronzra Hegedűs Csaba, Budai Sándor 2019-es Lepotica és 2018-as besztercei szilvából készült pálinkáját ítélte méltónak.

A szilvapálinkák közül Pljesovszki Tibor 2019-es pálinkájával vihette haza a fődíjat, a vándorkupát.

Gyümölcspárlatokból 45-öt neveztek. A Lingauer János, Mihály László, Szűcs Dávid és Pálus Anikó alkotta zsűri szerint

– aranyat Dézsi László 2020as dió, Budai Sándor 2020-as birskörte, 2020-as málna, 2018-as hamburgi muskotály, és 2019-es Irsai Olivér törköly, Kondacs Zsolt 2019-es Irsai Olivér, Gyóllai László 2019-es alma és 2018-as sárgadinnye, valamint Pljesovszki Tibor 2019-es aszutörköl,

– ezüstöt Major József 2019-es birs, Hegedűs Csaba 2018-as birs és 2018-as golden alma, Gyóllai László 2019-es Irsai Olivér és Pljesovszki Tibor 2019-es sárgamuskotály,

– bronzot Major József 2019-es barack, Dézsi László 2020-as feketeribizli, Budai Sándor 2020-as cigánymeggy és kövidinka törköly, Sulyán Ákos 2017-es alma, Gyóllai László 2020-as málna, Galát Mihály 2020-as meggy párlata érdemelt.

A fődíjat jelentő vándordíjat Budai Sándor birskörtéjével éremelte ki.

Budai Sándor egy lakitelki gyümölcstermelő, magánfőző, mindenfajta saját gyümölcsöt termel. Tavaly a vilmoskörtével vitte el a serleget, de azzal most nem készült el.

A három hektárnyi gyümölcsösben fajtánként parcellákra osztva ezer fája van. A kajszi minden fajtáját termeli, de mellette cseresznye, meggy, alma, összesen vagy nyolc fajta gyümölcs van rajt.

A kajszi az idén nem volt szerencsés, de a 27 fától csak össze tudott szedni egy hordónyi cefrét, amiből néhány liter párlat lejött. Ha vásárol, csakis minőséget vásárol. Így van ez az idei málnával is, amit horror áron szerzett be.

A minőségi, érett, kézzel szedett gyümölcsre kell fektetni a hangsúlyt, mondta beszélgetésünk során. A minőségi alapanyagokon és azok tisztaságán, illetve a célzott és irányított cefrekészítésen múlik szinte minden, állítja.

Nagyon megszerette Szarvast, nagyon korrektül zajlik a zsűrizés, nagyon nagy becsülettel végzik a bírálatot, mondott véleményt a szarvasi minősítésről.

– Jól esik az embernek az elismerés, mert rengeteg alázatos munka van mögötte. Nagyon kell ismerni a gyümölcsfajtákat és mindig van mit tanulni, mert minden év más – árulta el Budai Sándor.

Ahogy a borokat, szíve szerint a pálinkákat is évjáratokra bontaná. Példának a 2013-as kajszitermést említette, amilyen azóta sem volt. Olyan cukor és savtartalma volt, hogy még egy hanyagul kezelt cefréből is jó minőséget lehetett főzni. Azóta sem találják azt a minőséget. Az egy igazi kurriózum volt, állítja.

Budai Sándor szombaton összesen kilenc díjat kapott. Megemlítette, hogy nagy “ellenfele” Pljesovszki Tibor, aki az idén is behúzta a fődíjat.

Stefania vagdalt (Fotó: Gallicoop Instagram)

Stefánia vagdalt diétásan, darált pulykahússal, friss bazsalikommal

Fotó: Babák Zoltán0

Kirajzolódott a Nyári Kupa élmezőnye