in ,

Becsületbeli ügyből ligeti Szilvanap

Melis Pálné, azaz Pörka néni kilenc órában gyúrta, töltötte, főzte, kínálta a gombócokat.0
Melis Pálné, azaz Pörka néni kilenc órában gyúrta, töltötte, főzte, kínálta a gombócokat.

Bár a város részéről lefújásra kerültek az idei Szilvanapok, de azért nem múlt el a hétvége anélkül, hogy ne főjön üstben szilvalekvár, ne készüljön szilvás gombóc… csak sokkal kisebb volumenben. A mini Szilvanapok helyszíne a Liget Wellness és Konferencia Hotel**** volt.

Bogdán Tamás, a hotel igazgatója beszélgetésünk bevezetéseként viccesen megjegyezte, hogy eszükbe sem jut, hogy a várostól elvegyék ezt a fantasztikus rendezvényt, sem a szervezését átvállalni, de kényszerű helyzetbe kerültek azzal, hogy sokan kifejezetten a Szilvanapok miatt foglaltak szállást náluk az elmúlt hétvégére. Azt nem szerették volna, hogy vendégeik élmény nélkül távozzanak, ezért szerveztek egy ligetes Szilvanapot, amin ahogy azt a bevezetőnkben említettük, volt minden, ami szilva, sőt élő koncertek is.

Ezt a hétvégét egyébként is a Szilvanapokkal promózzák, így becsületbeli ügynek tekintették, hogy felhívják a vendégeik figyelmét a tényre, hogy a városi fesztivál elmarad, ugyanakkor biztosították őket arról, hogy nem maradnak szilvás élmény nélkül.

– Két lehetőség állt előttünk: bejelentjük a vendégeknek a rossz hírt, és várjuk a lemondásokat, vagy végigvisszük az értékesítő kollégáktól érkezett ötletet, hogy ne veszítsük el ezt a szép, teltházas hétvégét, csináljuk meg a Szilvanapokat kicsiben.

Utóbbi mellett döntöttek. Nem felejtette el megemlíteni, hogy nagy segítségükre volt Csasztvan András és a Szilvanapok szervezőstábja abban, hogy segítsenek megszervezni az eseményt. Így a Szilvanapokból Szilvanap lett, de a vendégek részéről elsöprő sikert aratott.

Az előbb említett szilvalekvár főzésén túl elmaradhatatlan a helyi kézműves sörfőzdék szilvás söre. Ők a Szent András Sörfőzdével dolgoznak együtt, így őket kérték meg, hogy települjenek ki mozgó sörcsapolójukkal, mondta a hoteligazgató. Volt pálinkakóstoló, és látvány szilvásgombóc-készítés. Elismerően nyilatkozott Melis Pálné, azaz Pörka néniről aki, kilenc órában gyúrta, töltötte, főzte, kínálta a gombócokat.

Annak ellenére, hogy tudták, nem ez lesz az év boltja, a meghívott árusok örömmel települtek ki. Ott volt a Csokikád Kézműves Manufaktúra, Szarvasi Üvegvarázs, Patkós Erika, Majuli Desing, Bodnár István őstermelő, az Árpád Pálinka, a Körös Chili, a Szent András Sörfőzde és Kovács Imre őstermelő. Pintér Claudia gyerekprogramokat tartott, Szín Réka arcokat festett, Szikora Dóra hajat font.

Színpadi események és koncertélmény nélkül sem múlhatott el az I. Ligeti Szilvanap. Felléptek a Babilon TSE hiphoposai, illetve három egyórás koncertet adott a Kovács Ferenc Jazz Quartet. A programok sora vacsoraidőben ért véget.

Összességében nagyon jól sült el az ötlet, nyugtázta Bogdán Tamás és a rendezvényért felelős kolléganője, Mucha Nikoletta.. A vendégek maximálisan elégedettek voltak.

– Már érkezés előtt e-maileket kaptunk a vendégektől, hogy mennyire fantasztikus ötletnek tartják, hogy annak ellenére, hogy a város lemondta, mi nem engedtük el, és már nagyon várják, mi fog történni a hétvégén. Egytől egyig minden vendégnek tetszett, mindenki azt mondta, hogy nagyon kedves rendezvény volt, és megígértették velünk, hogy ha jövőre is így alakulna a helyzet, bár mindenki bízik abban, hogy nem így lesz, de meg kell ismételnünk ezt.

Új ötletet is adott számukra ez a nap. Elképzelhető, hogy valamire ráfűzve tematikus napokat, esteket szerveznek majd a jövőben.

Az iskolai portákra érkezik a nyolcadikosoknak a diáknaptár

Nyerges Áron (hátul) (Fotó: kajakkenusport.hu)

Nyerges Áron aranyat nyert az ORV-n