Connect with us

Történelem

690 éve alapították, 301 éve újratelepítették

Fotó: Babák Zoltán
Fotó: Babák Zoltán

Újratelepítésének 301. évfordulójára emlékeztek tegnap Békésszentandráson a Békéssy János Helytörténeti Egyesület szervezésében. Az esemény szószólója az egyesület elnöke, Hévizi Róbert volt, aki röviden összefoglalta, hogy a beiktatásának 690. évfordulóját idén ünneplő települést miért kellett 301 éve újranépesíteni.

Bár török hódoltságot megelőzően is voltak olyan események, mondta, amik hozzájárultak ahhoz, hogy az egykor virágzó mezőváros elnéptelenedett, de a folyamatos török jelenlét volt az, ami végül arra kényszerítette az ittenieket, hogy elköltözzenek innen.

Kiűzésük után megkezdődött a vidék újratelepítése. 1719-ben Kabáról érkeztek az első telepesek. Néhány napon múlott, hogy a szentandrási uradalom a Rudnyánszkiakhoz és nem a Szarvast is megkapó báró Harruckernhez került. Akkor épült a falu központjában a kúria, amikor Rudnyánszky József úgy döntött, hogy itt is marad, személyesen irányítja a birtokot.

Felelevenítette, hogy az idetelepített evangélikus szlovákok nem egyeztek a már itt élő reformátusokkal és katolikusokkal, akik egymással is nehezen jöttek ki. Aztán a szlovákok becsomagoltak, és tovább mentek Tótkomlósra. Egyedül a harangjukat felejtették itt, amiért egy éjszaka visszajöttek. Innen kicsit időben elkalandozva felelevenített néhány mozzanatot a település két maradó felekezetének ellentéteiről, majd megbékélésükről.

A megemlékezést a szokásoknak megfelelően az emlékműre kötött nemzetiszínű szalag csomózása zárta.

Népszerű

Fotó: Babák Zoltán Fotó: Babák Zoltán

Új járda épül a Jókai utcában

Csabacsűd

Zalai Mihály az átvágott nemzeti színű szalaggal a TSM átadóján (Fotó: Babák Zoltán) Zalai Mihály az átvágott nemzeti színű szalaggal a TSM átadóján (Fotó: Babák Zoltán)

Átadták a Tessedik Sámuel Plázamúzeumot

Történelem

Fotó: Babák Zoltán Fotó: Babák Zoltán

Könyvtárban a magyar Andersen

Vakáció

Lipták András és Liszkai János az idei trófeákkal (Fotó: Babák Zoltán) Lipták András és Liszkai János az idei trófeákkal (Fotó: Babák Zoltán)

Sikeres szezont zártak a pergetés szerelmesei

Szabadidő

A rovatot támogatja:

Hirdetés

Archívum

2020. szeptember
h k s c p s v
« aug   okt »
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930  

Kategóriák

Friss

Connect