Connect with us

Sport

Szakmai programok helyettesítik a karateversenyeket

A karate regionális képviselői közösen találták meg az utat a járványhelyzet okozta újabb kihívásokra. A versenysportok nagyban megsínylik a korlátozásokat, de természetesen a klubok számára is az elsődleges cél az egészség megóvása. A fiatalok érdeklődésének fenntartása, motiválása azonban elengedhetetlen a tagság megtartásához és fejlesztéséhez. Az első leálláson az online edzések lehetősége segítette át a helyi karatésokat. A mostani helyzetben a közös gyakorlás lehetősége adott, ám a versenyeket sorra törlik, és a kockázat miatt nagylétszámú rendezvényeken nem is tervezik a részvételt a szarvasiak. A rendszeres megmérettetés hiányára azonban fontos volt hogy megoldást találjanak a helyi vezetők, így született meg az ötlet, hogy két meghatározó regionális központ sportolói egy közös edzőtábor keretei között teremtsék meg a versenyhelyzetet. A bátaszéki karatésok már letették a névjegyüket a magyar karatéban: mesterük, Nagy Ákos hosszú évek állhatatos munkájával felépítette a legnagyobb vidéki székhelyű országos versenyt, az egyesület sportolói pedig számos bajnoki címet és érmet szereznek rendre hazai és nemzetközi versenyeken egyaránt. A településen koronavírussal fertőzöttek városunkhoz hasonlatosan nincs, így kézen fekvő megoldásként rajzolódott ki a két sikeres vidéki csapat együttműködése. A BSE karatésai Ruzsinszki György meghívására Szarvasra látogattak, ahol egy hétvégi szeminárium keretében pótolhatták féléve elmaradt versenyélményeiket. A rendezvény színvonalát erősítette a Kesjár Sportkarate csapata, akik a legutóbbi korosztályos Eb-n egy bronzéremmel gazdagíthatták a hazai éremkollekciót Dvorák Ádám jóvoltából. A tábor fő koncepciója sok párcserével végrehajtott versenytechnikák és szituációk legyakorlása volt, ami három küzdőtéren lebonyolított kontrollmérkőzésekben csúcsosodott ki. Mindhárom egyesület büszkélkedhet válogatott kerettagokkal a különböző kategóriákban, így a gyakorlás során képesek voltak húzni egymást, ami szemmel láthatóan fejlődést hozott edzésről edzésre. A találkozó küzdelmei közben a résztvevők és az edzők is bőven kaptak visszajelzéseket a korlátozások alatti munkájuk hatékonyságáról, ami alapján könnyebben tervezhető a további felkészülés. A szakmai programot színesítette Kürtösi Zsolt, korábban a karate, jelenleg a vívó válogatott erőnléti edzőjének képességfejlesztő gyakorlatai. A szakember a sportág sajátosságait ismerve olyan feladatokkal és tanácsokkal tudta segíteni a résztvevőket, amelyekre odafigyelve a versenyakciók dinamikája nagymértékben javulhat, segítve ezzel a hatékonyságot és a pontszerző képességet.

A sikeres esemény közben a sportvezetők megállapodtak abban, hogy folytatják az együttműködést és mihamarabb alkalmat találnak egy következő közös alkalomra.

A szarvasi táborról készült rövidfilm a linkre kattintva tekinthető meg.

(Fotó, videó: Nagy Ákos)

Ruzsinszki György

Népszerű

Fotó: Babák Zoltán Fotó: Babák Zoltán

Új járda épül a Jókai utcában

Csabacsűd

Zalai Mihály az átvágott nemzeti színű szalaggal a TSM átadóján (Fotó: Babák Zoltán) Zalai Mihály az átvágott nemzeti színű szalaggal a TSM átadóján (Fotó: Babák Zoltán)

Átadták a Tessedik Sámuel Plázamúzeumot

Történelem

Fotó: Babák Zoltán Fotó: Babák Zoltán

Könyvtárban a magyar Andersen

Vakáció

Lipták András és Liszkai János az idei trófeákkal (Fotó: Babák Zoltán) Lipták András és Liszkai János az idei trófeákkal (Fotó: Babák Zoltán)

Sikeres szezont zártak a pergetés szerelmesei

Szabadidő

A rovatot támogatja:

Hirdetés

Archívum

2020. szeptember
h k s c p s v
« aug   okt »
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930  

Kategóriák

Friss

Connect