in , ,

Ízek, nemzedékek, receptek

Medvegyné Skorka Anna és Három nemzedék alföldi konyhája című könyve (Fotó: S-L.I.)0
Medvegyné Skorka Anna és Három nemzedék alföldi konyhája című könyve (Fotó: S-L.I.)

Kóstolással egybekötött könyvbemutatónak adott helyet a Városi Könyvtár 2020. október 8-án délután. Az Országos Könyvtári Napok hetében utolsó programként Medvegyné Skorka Anna Három nemzedék alföldi konyhája című könyvéről beszélgetett az alkotóval Szigeti Anna gasztronómus.

Az önmagát konyhatündérnek soha nem tekintő szerző elmondása szerint fiatalkorában egyáltalán nem érdekelte a konyhaművészet, szinte főzni sem tudott, mikor férjhez ment. Nevetve mesélte, hogy a házasságkötés, majd a gyermekek születése után „kényszerült” rá az ételek készítésére, ekkor kezdte el gyűjtögetni a nagymamájától, édesanyjától, anyósától, nagynénjétől a régi recepteket, melyek az igazi alföldi, magyaros ízeket, ételeket tartalmazták/tartalmazzák.

A Szarvashoz kötődő receptek gyűjteménye, a könyv megszületése is ennek köszönhető, hisz pár éve Medvegyné Skorka Anna úgy döntött, hogy a sok, papíron lévő recept megérdemli, hogy bekerüljön egy számítógépes állományba, ahonnan – ahogy ő is fogalmazott – egyenes út vezetett a könyv formában történő kiadáshoz. A Digitális Kalamáris kiadó gondozásában meg is jelent a mű, mely elérhető a könyvesboltokban, vagy akár magánál a szerzőnél.

A hétköznapi ételek nem hétköznapiak: egy isteni orjaleves, egy jó töltött káposzta, egy finom cukkinis, kolbászos lecsó, egy tál öregtarhonya, egy kis kunsági perec vagy a szilvalekváros hájas kifli ma is csodákra képes! Hipp-hopp eltűnnek a tálakból – feltéve, ha jó recept alapján készültek, és szívből!

S-L.I.

A Molnár Trió (Fotó: Babák Zoltán)0

Egy nehéz nap délutánja a Molnár Trióval

Samu Tamás Gergő és Pálinkás Tamás (Fotó: Babák Zoltán)

A közelmúlt témáit vette sorra a Jobbik