in , , ,

TSM: most még takarítás és rendezkedés, pénteken nyitás

Fotó: Babák Zoltán0
Fotó: Babák Zoltán

1791-ben épült a Tessedik Sámuel Múzeum épülete. Benne gazdasági iskola, gimnázium, tanítónőképző, és kollégium is működött. 1974-ben nyerte el jelenlegi funkcióját. Az épület utolsó felújítása 2001-ben fejeződött be. Most, húsz évvel később ismét ráncfelvarráson esett át a múzeum. 2017. szeptember 15-én, az akkori Szilvanapok után költöztették ki a múzeum anyagát, majd adták át a munkaterületet a kivitelezőnek, hogy három év múlva megújulva tudjon ismét megnyílni.

A nyitás előtti nagytakarítás idején, illetve a berendezkedés alatt jártunk ott tegnap.

Ezzel, a mostani nagy átalakítással egy modernkori múzeumot akartak létrehozni, mondta Roszik Zoltán, az intézmény igazgatója. A kiállításokat turisztikai szempontból, úgynevezett “plázakoncepció” szerint alakították ki, de ezzel együtt a régi értékeket is szem előtt tartják. Megálmodója Kedves Csaba volt.

Minden terem egy-egy tárgy köré lett felépítve. Külön helyiséget kapott a zsírfarú idol, a háromszögfejű idol, az ékszerek, a rovásírásos csont tűtartó, az ágyú, illetve Tessedik maga, valamint dr. Domán Imre néprajzi gyűjteménye is. Ha már néprajz, külön teret kapott a csak Szarvasra jellemző szlovák-tót kultúra jegyeivel tűzdelt születés-házasság-halál köré épített kiállítás is.

Egy kis boszorkányság is belefért a koncepcióba, benne boszorkánypatikával. Szabó László bábjainak lesz egy állandó otthona az épületen belül, ami november közepétől lesz megtekinthető a nagyközönség számára.

Kialakításra került egy múzeumpedagógiai szoba is, ahová Horváth Mariann fogja várni a diákokat és a felnőtteket.

Lesz helyük az időszakos régészeti, néprajzi, képzőművészeti kiállításoknak. A koncertek, előadások is folytatódnak, ezek továbbra is fontosak maradnak a múzeumnak, ígérte annak igazgatója.

A megnyitó két részre oszlik: pénteken 11 órától a szakmának és a városvezetésnek, szombaton pedig kinyit a nagyközönség számára is, akik 10 és 16 óra között belépődíj nélkül is megtekinthetik a megújult múzeumot.

Roszik Zoltán mindenképp fontosnak tartotta megemlíteni, hogy belépés csak maszkban. A szakmai személyzet kiscsoportos tárlatvezetéssel fogja bemutatni a megújult múzeumot az érdeklődőknek.

Fotó: Babák Zoltán0

Döntött a testület: a települési főzőverseny Szabó Imre nevét fogja viselni

Fotó: Babák Zoltán0

Ködben ébred a város