in ,

Átadták a Tessedik Sámuel Plázamúzeumot

Zalai Mihály az átvágott nemzeti színű szalaggal a TSM átadóján (Fotó: Babák Zoltán)0
Zalai Mihály az átvágott nemzeti színű szalaggal a TSM átadóján (Fotó: Babák Zoltán)

“A város ünnepel, mert gyarapodtunk, gazdagodtunk, valamit megjavítottunk. Hosszú idő telt el, de megvalósult”, fogalmazott köszöntőjében Babák Mihály polgármester a Tessedik Sámuel Múzeum átadóján ma délelőtt. Majd 600 millióba került a múzeum felújítása, de nem minden nap esik be egy önkormányzat kasszájába 600 millió, jelentette ki. Köszönetet mondott a megyei önkormányzatnak, a települési tanácsnak, hogy biztosították ezt Szarvas számára.

Zalai Mihály, a Békés Megyei Önkormányzat elnöke egy megyére szóló kitekintéssel kezdte beszédét. Elmondta, hogy csak a területfejlesztési operatív programnak a keretében, amiben a Tessedik Sámuel Múzeum beruházása is megvalósult, 519 hasonló beruházás finanszírozására közel 72 milliárd érkezett a megyébe. A Tessedik Sámuel Múzeummal együtt eddig Szarvasra csak a TOP-ból 18 pályázat 2,5 milliárdot meghaladó összeg érkezett. Most is azon dolgoznak, hogy még ebben a ciklusban egy további projekt megvalósulhasson. Ha sikerül, akkor az további majd egy milliárdot jelent.

Kedves Csaba, a múzeum plázakoncepciójának megálmodója elmondta, komoly kihívás volt, hogy a neolitikumtól a 19. század végéig hogyan fogalmazzák meg a múzeum mondanivalóját a látogatóknak. Ha már pláza, áruljanak tudást és értéket. Nem tudtak mindent megmutatni, ezért kiemeltek tárgyakat és témákat, hogy azok hagy meséljék el a saját történetüket. A mai fogyasztói szokásokhoz alkalmazkodva vizuálisan ragadták meg a tárgyakat, és hagyták mesélni őket, olykor rajzfilm formájában.

Őt követően a város és a múzeum vezetése visszavette a TSM kulcsát a kivitelező Integrál Építő Zrt. vezetőjétől, Bődi Pétertől, majd Lázár Zsolt evangélikus esperes és Pentaller Attila református lelkipásztor mondott áldást.

A szalagot Zalai Mihály, Babák Mihály és Roszik Zoltán vágta át. Az ünnepélyes átadó kiscsoportos tárlatvezetéssel, majd koccintással zárult.

Holnap 10 és 16 óra között belépő nélkül lehet megtekinteni a megújult múzeumot.

A megnyitó előtti készülődésről itt írtunk.

Fotó: Babák Zoltán0

Könyvtárban a magyar Andersen

Fotó: Babák Zoltán

Új járda épül a Jókai utcában