in , ,

Ökogyülekezeti díjat nyert a református közösség

Gódor Annamária és Bánfi Zsuzsanna (Fotó: Babák Zoltán)
Gódor Annamária és Bánfi Zsuzsanna (Fotó: Babák Zoltán)

Ökogyülekezeti díjat nyert a közelmúltban a szarvasi református egyházközség.

Gódor Annamária az előzményekről szólva elmondta, hogy a vírus első hulláma alatt olvasta, hogy a járvány terjedése a globalizált életmódunknak köszönhető, belegondolt, hogy mennyi kárt és pusztítást okoztunk már. A református bibliaolvasó kalauzban olvasottak után került látóterébe az ökogyülekezet fogalma, és a pályázati lehetőség. A gyülekezet tagjai között vannak olyanok, akik szakmájukat tekintve kapcsolatban vannak a környezettel. Közülük hárman egyből az ügy mellé álltak, ötleteikkel segítették.

– Nagy váltást a gyülekezet életében nem hozott, mert már eddig is tettünk a teremtett világ védelméért. Ez gyülekezetünkben úgy jelenik meg, hogy a templomban az izzókat takarékosra cseréltük, a hulladékot szelektíven gyűjtjük, illetve a gyerektáborokban is igyekszünk a hulladékot minimalizálni – mondta Bánfi Zsuzsanna gyülekezeti tag

A pályázatban három évre vállaltak programok megvalósítását. A jeles világnapokhoz illesztették a rendezvényeiket, mindet szabadtérre. Első alkalmuk szeptember végén a teremtés hetének megünneplése volt. Azóta Szarvasi református ökocsoport néven létrehoztak egy Facebook-csoportot, amiben megoszthatják egymással az ökogyülekezettel kapcsolatos gondolataikat, imáikat. A témákat nem a hagyományos biológia vagy természetismeret órai szempontból közelítik meg, hanem más lelkületből, teremtésvédelmi, a teremtett világ megőrzése szemszögéből.

Nagyon sok új ötlet jött már, árulta el Bánfi Zsuzsanna: a gyülekezet tagjai ökotanyát szeretnének létrehozni, ahol a szennyvízkezeléstől a minimális hulladéktermelésig igyyekeznek mindent ökomódon kezelni. Az egyik tag elindított a bibliai növényekről egy gyógynövény-ismertetőt.

Kiemelte közösségépítő funkcióját, mert azokhoz is eljuthatnak a programjaik hírei, akik lazábban kötődnek a gyülekezethez, de várnak más felekezetből érkezőket is.

Fotó: Babák Zoltán

Új járda épül a Jókai utcában

Olasz Imre gólja a 69. percben (3–0) (Fotó: Babák Zoltán)0

Nehezen, de megtört a jég