Connect with us

Közösség

Ökogyülekezeti díjat nyert a református közösség

Gódor Annamária és Bánfi Zsuzsanna (Fotó: Babák Zoltán)
Gódor Annamária és Bánfi Zsuzsanna (Fotó: Babák Zoltán)

Ökogyülekezeti díjat nyert a közelmúltban a szarvasi református egyházközség.

Gódor Annamária az előzményekről szólva elmondta, hogy a vírus első hulláma alatt olvasta, hogy a járvány terjedése a globalizált életmódunknak köszönhető, belegondolt, hogy mennyi kárt és pusztítást okoztunk már. A református bibliaolvasó kalauzban olvasottak után került látóterébe az ökogyülekezet fogalma, és a pályázati lehetőség. A gyülekezet tagjai között vannak olyanok, akik szakmájukat tekintve kapcsolatban vannak a környezettel. Közülük hárman egyből az ügy mellé álltak, ötleteikkel segítették.

– Nagy váltást a gyülekezet életében nem hozott, mert már eddig is tettünk a teremtett világ védelméért. Ez gyülekezetünkben úgy jelenik meg, hogy a templomban az izzókat takarékosra cseréltük, a hulladékot szelektíven gyűjtjük, illetve a gyerektáborokban is igyekszünk a hulladékot minimalizálni – mondta Bánfi Zsuzsanna gyülekezeti tag

A pályázatban három évre vállaltak programok megvalósítását. A jeles világnapokhoz illesztették a rendezvényeiket, mindet szabadtérre. Első alkalmuk szeptember végén a teremtés hetének megünneplése volt. Azóta Szarvasi református ökocsoport néven létrehoztak egy Facebook-csoportot, amiben megoszthatják egymással az ökogyülekezettel kapcsolatos gondolataikat, imáikat. A témákat nem a hagyományos biológia vagy természetismeret órai szempontból közelítik meg, hanem más lelkületből, teremtésvédelmi, a teremtett világ megőrzése szemszögéből.

Nagyon sok új ötlet jött már, árulta el Bánfi Zsuzsanna: a gyülekezet tagjai ökotanyát szeretnének létrehozni, ahol a szennyvízkezeléstől a minimális hulladéktermelésig igyyekeznek mindent ökomódon kezelni. Az egyik tag elindított a bibliai növényekről egy gyógynövény-ismertetőt.

Kiemelte közösségépítő funkcióját, mert azokhoz is eljuthatnak a programjaik hírei, akik lazábban kötődnek a gyülekezethez, de várnak más felekezetből érkezőket is.

Népszerű

Czesznak János a csabacsűdi adventi koszorú előtt (Fotó: Babák Zoltán) Czesznak János a csabacsűdi adventi koszorú előtt (Fotó: Babák Zoltán)

Csendben meggyújtották az első adventi gyertyát Csabacsűdön

Közösség

Fotó: KMNP Fotó: KMNP

A nemzeti parki területeken is megkezdődött az illegális hulladéklerakók felszámolása

Zöld zóna

Mészárosné Szabó Anna, a Békés Megyei Kereskedelmi és Iparkamara szakképzési osztályának vezetője Mészárosné Szabó Anna, a Békés Megyei Kereskedelmi és Iparkamara szakképzési osztályának vezetője

Nagyüzem az iparkamaránál – online is

Oktatás

Online karácsonyi vásárt szervez a megyei önkormányzat

Békés megye

A rovatot támogatja:

Hirdetés

Archívum

2020. október
h k s c p s v
« Sze   nov »
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031  

Kategóriák

Friss

Connect