in ,

STG kilépett a Jobbikból

Samu Tamás Gergő szeptember 3-i sajtótájékoztatóján (Fotó: Babák Zoltán)
Samu Tamás Gergő szeptember 3-i sajtótájékoztatóján (Fotó: Babák Zoltán)

Az országos sajtóban megjelent, hogy Samu Tamás Gergő kilépett a Jobbikból. Döntését a párt irányváltásával indokolta, amivel ő nem tudott azonosulni.  Helyben neve egybeforrt a Jobbikkal, volt annak elnöke, rendszeresen indult színeiben a körzeti képviselőségért, jelenleg a párt listáról delegált képviselőjeként ül a szarvasi testületben.

Megkerestem, és elsősorban arról érdeklődtem, hogy a jövőre nézve mit jelent a kilépése a helyi politikában az ő, illetve Jobbik számára.

A Jobbik alapító tagja vagy?

– Hivatalosan nem. Ugyanis a párot tizenhárom vagy tizennégy fő alapította a Jobbik Magyarországért Mozgalom – elődje a Jobboldali Ifjúsági Közösség – vezetőségéből. Ezek civil szervezetek voltak. 2003 október 23-án volt tudomásom szerint a hivatalos alakuló ülés. Előtte ez a csapat nyilván járta az országot és toborzott, így a párttá alakulás során október 24-én ott voltunk az ünnepségen Gajdos Attilával. Szarvasról csak mi ketten, hiszen a főiskolán működő Jobboldali Ifjúsági Közösséggel (JobbIK) való kapcsolatunk miatt meghívót kaptunk a párttá alakulásra. Attila már előtte jelezte a vezetőségnek, hogy megalapítanánk a helyi szervezetet, így mi végül is december elején megalakultunk Attila elnökletével. Röviden tehát: politikailag igen, jogilag nem.

Mikor léptél be a Jobbikba? 

2003. december 11-én. Ekkor 4 fővel, Gajdos Attila vezetésével alakult meg a szarvasi Jobbik. Itt volt az akkori pártigazgató Szabó Gábor, akihez egy hete benyújtottam kilépési szándékomat – nem véletlenül neki címeztem –, valamint Nagy Ervin, aki már sok éve kilépett. A négyfős szarvasi csapatot erősítette még két fő, akiknek a nevét büszkén említeném, de nem vagyok felhatalmazva arra, hogy megtegyem. Egyikük ismert szarvas zöldséges fia, aki már a Partiumban él, másikuk tudtommal Németországban dolgozik jelenleg, de amúgy püspökladányi, és ide járt főiskolára. Ő volt az ifjúsági közösség egyik akkori vezetője.

Meddig volt vállalható számodra a Jobbik? 

– Lehet, hogy lassú vagyok, de ahogy visszaemlékszem, az elmúlt két év lett számomra egyre kevésbé vállalható. Mondjuk 6 évvel ezelőtt a Jobbik minden megnyilvánulása kilencvenkilenc százalékban egyezett az én véleményemmel. Nem véletlenül, hiszen egy fiatalos, nemzeti, radikális pártba léptem be, és én magam is ilyen voltam. Persze azóta lassanként változik minden. Én is. Ma már inkább talán nemzeti konzervatívnak mondanám magam – kedvenc filozófusom, a nemrégiben elhunyt Roger Scruton, valamint Molnár Tamás, kisebb részben Michael Oakshott hatására. Azonban a 2018-as kampányban egyre inkább megnövekedett a balliberális oldal felé elhajló megnyilvánulások száma, és akkor kezdtem érezni, hogy távolodok a Jobbiktól. Vagy inkább a Jobbik távolodik tőlem. Mostanra a közlemények – amelyeket korábbi jobbikos e-mail címemre kaptam naponta három-négy alkalommal – körülbelül húsz százalékával értek egyet. Nem mondom, olyan nincs, hogy egy párttag száz százalékig egyetért minden félmondattal. Kivéve talán, ha az a saját egyfős pártja, de azért nem árt, ha a megnyilvánulások nagyobbik részét magáénak érzi.

A szarvasi alapszervezet egyáltalán nem nevezhető baloldalinak. Velük változik a kapcsolatod?

– Valóban. A szarvasi csapat régi, kipróbált emberekből áll, és nemzeti elkötelezettségük egyértelmű. A kilépésem nem nekik szólt, hanem az országos irányváltásnak és a mostani elnökségnek. 20 százalékos pártból 7 százalékosat csináltak, és úgy adják elő, hogy mennyire profi társaság, mi itt faluhelyen meg csak gyűjtsük az aláírásokat. Bízom benne, hogy a szarvasiakkal megmarad a jó viszony! Erre én nyitott vagyok. Az egész helyzet kezelése még tárgyalás alatt van.

Jobbik listájáról kerültél be, visszaadod a mandátumod?

– Szeretnék képviselő maradni, és továbbra is azokat képviselni, akik a mostani szarvasi vezetéssel elégedetlenek. Új, fiatalos stílusra van szükség a városházán, mert a város lejtmenetben van. Aztán meglátjuk, hogy a mandátummal mit akar a helyi Jobbik, és ebbe mennyire nyúl bele az országos vezetés, és az mennyire elfogadható számomra. Ez is még tárgyalás alatt van.

Zárszóként: más pártot látsz, ahol folytatod a politizálást?

– Jelenleg nem látok olyan pártot amibe belépnék, de elvagyok én pártok nélkül is.

Zoopedagógiai foglalkozáson a Kisfürkészek

0

Csendes főhajtás nagyjaink emlékére