in , ,

2020 darab kívánságot szeretnének teljesíteni a reformátusok

Czerjak Attila, a református gyülekezet gondnoka és Tóth Zoltán gyülekezeti tag (Fotó: Babák Zoltán)
Czerjak Attila, a református gyülekezet gondnoka és Tóth Zoltán gyülekezeti tag (Fotó: Babák Zoltán)

A templomtól kezdve a legutolsó kiskocsmáig minden közösségi tér bezárt. Beszűkültek az életterek. A református gyülekezeten belül is minden fizikai találkozással járó tevékenységet megszüntettek.

– A mi gyülekezetünk is zárva van a vírus miatt, bennünket is ugyanúgy érint ez a vírushelyzet, mint mindenki mást – jelentette ki Czerjak Attila, a református gyülekezet gondnoka.

Ebben a helyzetben sem hagyták magukra a gyülekezet tagjait, meg tudtak oldani mindent az internet adta lehetőségekkel élve, illetve telefonon. Így tudunk egymással találkozni, hiszen ha a fizikaira nincs is lehetőség, a társasági kapcsolatra így is szüksége van az embereknek.

– Ennek a helyzetnek következtében nagyon sok ember egzisztenciálisan, mind lelkileg sérült. Nagyon sok magányos ember volt, még több lett. Amit eddig biztosnak hitt, ami eddig stabil volt, az most kimozdult – fogalmazott a reformátusok gondnoka, akinek a furcsa elnevezés ellenére nem a ház körüli javítási munkák a feladata, hanem a világi kapcsolatok ápolása (az evangélikusoknál felügyelőnek neveznék).

A világ még nem találkozott ilyen helyzettel, ezért szeretné felhívni a figyelmet arra, hogy ha eszébe jut olyan ember, akiről tudja, hogy magányos, problémája van, nehéz helyzetbe került, emiatt nincsenek az emberekkel kapcsolatai, hívja fel!

– Higgyük el, működni fog! Lehet, hogy az az egy telefonhívás fog segíteni – mondta, majd egy Antoine de Saint-Exupéry A kis herceg című regényéből vett hasonlattal élt, miszerint ha megszelídítünk valamit, akkor azért felelősséggel tartozunk. – Az emberi kapcsolatainkban vannak olyanok, akiket közel engedtünk, de most e helyzet miatt nem tudjuk tartani a kapcsolatot hagyományos módon velük, ezért próbáljuk meg valamit így is tenni.

2020-ban megváltozott a hagyományos adománygyűjtő felülete a Magyar Református Szeretetszolgálatnak, hívta fel e figyelmet Tóth Zoltán gyülekezeti tag az idei adománygyűjtéséről.

Elmondta, hogy most nem cipősdoboz-akciban gondolkodnak, hanem az adományokat a jobbadni.hu oldalon keresztül várják és juttatják el a rászorulóknak. Ott valós gyermekek valódi kívánságaival lehet találkozni, amik közül kiválasztva meg is lehet vásárolni az adott ajándékot. Ha nincs mód arra, hogy valaki ezt megtegye, akkor utalni is tudnak az adományozni szándékozók vagy az 1358-as telefonszám hívásával 500 forinttal tudnak hozzájárulni a kívánságok teljesüléséhez.

Országosan összesen 2020 darab kívánságot szeretnének teljesíteni.

Vádemelés egy idős nő sérelmére elkövetett rablás miatt

Fotó: BMKIK

Mestervizsgák a kamaránál – Autószerelő, autóelektronikai műszerész