in ,

Nyáron indulhat a szentandrási szennyvízkezelő fejlesztése

A békésszentandrási szennyvíztisztító telep jelenleg (Fotó: Babák Zoltán)
A békésszentandrási szennyvíztisztító telep jelenleg (Fotó: Babák Zoltán)

Három Békés megyei település, Békésszentandrás, Mezőberény és Dévaványa összefogásban pályázott és nyert uniós pénzt szennyvízkezelőik korszerűsítésére. Az elmúlt hónap derekán meg is köttetett a kivitelezési szerződés a Magyar Vakond Kft.-vel a békésszentandrási szennyvíztisztító telep fejlesztésére, tájékoztatott hivatalában Sinka Imre polgármester tegnap, amikor a beruházás részleteiről kérdeztem.

“Óriási, 1,6 milliárd forintos Európai Unió-s beruházás ez. Ha megvalósul, akkor azt a szennyvízmennyiséget, ami a jelenlegi szennyvízkezelőnek 150 százalékos terheltségi szintet jelent, az új 50-70 százalék körül fogja tudni, szóval marad még tartalék kapacitás fejlesztésre”, mondta a település első embere.

A kilencvenes évek elején épült szennyvízkezelő a település 1600-1700 ingatlanának ellátására volt kalibrálva. Azóta kicsit iparosodott Szentandrás, így az ipari víztermelés is hozzájárult a jelenlegi szennyvízkezelő túlterheléséhez, ezért is vált szükségessé a kapacitásnövelés, ami a továbbiakban esetleg lehetőséget adhat az üdülőövezetek szennyvízhálózatba történő is bekapcsolására is.

Technológiájában a szarvasihoz hasonló lesz a kezelő, tudtuk meg Sinka Imrétől. Ahogy a szomszéd településen, itt is megváltozik a tisztított szennyvíz útja, már nem a holtágba fog visszakerülni, hanem az élő Körösbe lesz kikormányozva.

Lesznek a településen belül is kisebb, a projekthez kapcsolódó földmunkákkal járó rekonstrukciók, de a település lakói ebből alig fognak valamit észrevenni, hiszen elődje, Sinka József idejében szinte a teljes szennyvízelvezető rendszer megvalósult, válaszolt arra a kérdésünkre zárásul, hogy mekkora felfordulással jár ez majd a belterületen.

A projekt fizikai megvalósításának kezdete valamikor a nyáron várható, határideje 2023 utolsó napja.

Őszi módszertani szakmai nap a GFE Gyakorlóintézményében

0

Pedagógusképzés – gyermeki, tanulói kompetenciafejlesztés